ΣΥΡΙΖΑ: Νέος πρόεδρος της Κ.Ο. ο Παππάς

Μετά από μία δραματική συνεδρίαση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, υπερψηφίστηκε η πρόταση του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη να αντικατασταθεί ο Σωκράτης Φάμελλος ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ από τον Νίκο Παππά.

Νωρίτερα, ο κ. Φάμελλος αρνήθηκε να παραιτηθεί και, προς το τέλος της συνεδρίασης, ζήτησε από τους βουλευτές να καταψηφίσουν συνολικά την πρόταση του προέδρου. Από την πλευρά του, λίγο πριν από την ψηφοφορία, ο Στέφανος Κασσελάκης ζήτησε εκ νέου ενότητα: «Πρέπει να προχωρήσουμε σε αυτόν τον ανασχηματισμό, για να συνεργαστούμε καλύτερα, πρέπει να είμαστε ενωμένοι απέναντι στο καθεστώς Μητσοτάκη και σας ζητώ να υπερψηφίσετε. Δεν μπορούμε να πάμε σε αναβολή της ψηφοφορίας γιατί κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε ρευστοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη πέρασε τελικώς με 17 ψήφους υπέρ, 12 κατά και 4 «παρών».

Πώς ψήφισαν οι βουλευτές

Οι 17 βουλευτές που στήριξαν την πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη και ψήφισαν «ναι» ήταν οι Ελενα Ακρίτα, Ευάγγελος Αποστολάκης, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Καλλιόπη Βέττα, Γιώργος Γαβρήλος, Ρένα Δούρου, Ράνια Θρασκιά, Νίνα Κασιμάτη, Βασίλης Κόκκαλης, Κυριακή Μάλαμα, Νίκος Παππάς, Πέτρος Παππάς, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Γιώτα Πούλου, Γιάννης Σαρακιώτης, Θεοδώρα Τζάκρη, Ραλλία Χρηστίδου.

Κατά της πρότασης του Στέφανου Κασσελάκη σύμφωνα με πληροφορίες ψήφισαν οι: Ολγα Γεροβασίλη, Χρήστος Γιαννούλης, Διονύσης Καλαματιανός, Συμεών Κεδίκογλου, Μαρίνα Κοντοτόλη, Αθηνά Λινού, Κώστας Μπάρκας, Κατερίνα Νοτοπούλου, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, Σωκράτης Φάμελλος, Γιώργος Ψυχογιός.

«Παρών» ψήφισαν οι βουλευτές Μίλτος Ζαμπάρας, Γιώργος Καραμέρος, Χάρης Μαμουλάκης, Γιώργος Παπαηλιού.

Αν αθροιστούν τα κατά και τα «παρών», τότε 16 βουλευτές επέλεξαν να μην υπερψηφίσουν την πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη έναντι 17 βουλευτών που συντάχθηκαν με τον πρόεδρο του κόμματος. Μάλιστα από την ομάδα των «87» αφήνουν να διαρρεύσει πως ο Στέφανος Κασσελάκης είναι πρόεδρος χωρίς πλειοψηφία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, αφού –όπως λένε– έχει μόνο τους 17 από τους 35 βουλευτές.

Η νέα σύνθεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Πρόεδρος Κ.Ο.: Νίκος Παππάς

Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι: Γιάννης Σαρακιώτης, Γιώργος Γαβρήλος και Νίνα Κασιμάτη

Αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος: Βασίλης Κόκκαλης

Γραμματέας Κ.Ο.: Θεοδώρα Τζάκρη

Συντονίστρια ΕΠΕΚΕ: Γιώτα Πούλου

Αναπληρώτρια συντονίστρια ΕΠΕΚΕ: Ραλλία Χρηστίδου

Διευθυντής Κ.Ο.: Θάνος Μωραΐτης

Το παρασκήνιο και οι αντιπαραθέσεις

Αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους φέρεται να σημειώθηκε μεταξύ του Σωκράτη Φάμελλου και του βουλευτή Κέρκυρας Αλέξανδρου Αυλωνίτη. «Εγώ διαφωνούσα με τον Κασσελάκη από την πρώτη εβδομάδα», φέρεται να είπε, μεταξύ άλλων ο Φάμελλος. «Αφού διαφωνούσες, γιατί δεν το είπες; Αν από τη μία έχουμε τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο του κόμματος και τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να διαφωνούν, κάποιος θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί», φέρεται να ανταπάντησε ο κ. Αυλωνίτης.

Ο βουλευτής Αργολίδας Γιώργος Γαβρήλος φέρεται να σχολίασε: «Δεν μιλάει κανείς για ανεπάρκεια του Σωκράτη. Ομως, πρέπει να καταλάβει ότι αντλεί τη νομιμοποίησή του από τον εκλεγμένο πρόεδρο».

Διακοπή της συνεδρίασης και αναβολή της ψηφοφορίας φέρεται να ζήτησε, κατά την τοποθέτησή του ο βουλευτής ανατολικής Αττικής Γιώργος Καραμέρος. «Αν πάμε σε ψηφοφορία σήμερα, θα διαλυθούμε ή θα διχαστούμε έτι περαιτέρω», φέρεται να ανέφερε κατά την τοποθέτηση του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και η Ελενα Ακριτα κάλεσε τον κ. Φάμελλο να μην επιμείνει στη στάση του.

Αναβολή ζήτησε και ο Συμεών Κεδίκογλου, αλλά στελέχη που υποστήριξαν την πρόταση Κασσελάκη απαντούσαν ότι η ψηφοφορία δεν υπήρχε περίπτωση να αναβληθεί.

Από την πλευρά της, η βουλευτής Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου φέρεται να τόνισε πως επί μήνες το πολιτικό έργο του κόμματος επισκιάζεται μονίμως από την παραγωγή εσωστρέφειας και παραπολιτικής. «Ολα όσα συνέβησαν μέχρι σήμερα ήταν αποκλειστικά επιλογές προέδρου: το ΝΑΤΟ ιερή συμμαχία, αντικοινοβουλευτικός λόγος, ευρωεκλογές με πόθεν έσχες».

«Η στοχοποίησή μας και αναρτήσεις αόριστης καταδίκης δεν σημαίνουν τίποτα όταν στοχοποιούμαστε συστηματικά από την ηγετική ομάδα».

Φάμελλος: Μεγαλύτερη εσωστρέφεια

«Η πρόταση αυτή μας οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη εσωστρέφεια», υποστήριζε νωρίτερα ο κ. Φάμελλος. «Τα πραγματικά προβλήματα δεν κουκουλώνονται με αιφνιδιασμούς και καθαιρέσεις. Η Κ.Ο. εδώ και 11 μήνες λειτουργεί με ενότητα και ομοψυχία. Εχει παράξει σπουδαίο κοινοβουλευτικό έργο. Η Κ.Ο. δεν είναι το πρόβλημα. Η πρόταση, αντί να διορθώσει τα λάθη και να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα, κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα. Δεν παραιτούμαι. Να ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από το καταστατικό λειτουργίας της Κ.Ο. Να τεθεί σε μυστική ψηφοφορία η πρόταση μομφής εναντίον μου», δήλωσε.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ η Κ.Ο συνεδρίαζε, με τον πρόεδρο να κάνει παρέμβαση μέσω zoom.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση στη Βουλή βρέθηκαν 32 βουλευτές. Μέσω zoom μετείχαν ο Ευάγγελος Αποστολάκης, που είναι σε ταξίδι στο εξωτερικό, και η Καλλιόπη Βέττα, η οποία είναι ασθενής με Covid.

Στην αίθουσα δεν μετέβη ο Αλέξης Τσίπρας, όπως και η Πόπη Τσαπανίδου, η οποία δεν έχει ορκιστεί βουλευτής.

Υπενθυμίζεται ότι ο Παύλος Πολάκης δεν είναι μέλος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Κάλεσμα Κασσελάκη σε ενότητα

Στην εισήγησή του, ο κ. Κασσελάκης εξήγησε την πρόταση για τον Νίκο Παππά: «Πρώτον, επειδή ο Νίκος είναι έγκριτος οικονομολόγος με διδακτορικό στα οικονομικά από το πανεπιστήμιο Strathclyde στη Σκωτία. Μάλιστα τη διατριβή του την έκανε στις μικροοικονομικές επιπτώσεις του δημογραφικού προβλήματος της Ελλάδας, κάτι που είναι πολύ επίκαιρο. Επίσης ο Νίκος δίδαξε στο pανεπιστήμιο για τέσσερα χρόνια. Δεύτερον, επειδή ο Νίκος είναι ένας πολιτικός με στέρεες πολιτικές βάσεις, ο οποίος έχει στοχοποιηθεί από το σύστημα από το οποίο έφερε μεγάλα έσοδα στα ταμεία του Κράτους. Χωρίς υπεκφυγές λοιπόν, στέκομαι στο πλευρό του απέναντι σε αυτό το σάπιο σύστημα. Δεν πρόκειται να τους αφήσουμε να κερδίσουν. Ούτε πρόκειται να βγούμε ποτέ να δηλώσουμε τη μεταμέλειά μας».

 

«Ζητώ δέσμευση ότι δεν θα αποχωρήσει κανείς»

Αναφέρθηκε στα εσωκομματικά και ζήτησε από όλους «ξεκάθαρη δημόσια δέσμευση ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν προς κανένα νέο φορέα χωρίς λαϊκή νομιμοποίηση».

«Είναι ξεκάθαρο: Οποιος επιχειρήσει να στερήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που του έδωσε ο ελληνικός λαός στις εκλογές του 2023 και επαναβεβαίωσε στις ευρωεκλογές του 2024, θα διαπράξει το μέγιστο δημοκρατικό αδίκημα: Την αλλοίωση της ψήφου των πολιτών ως προς την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των κομμάτων. Και θα κουβαλάει για πάντα τη στάμπα. Oχι από εμένα. Από τον ελληνικό λαό. Καλώ επίσης όλες και όλους σε ξεκάθαρη δέσμευση ότι θα τηρήσουν την απόφαση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, του Συνεδρίου, της Κεντρικής Επιτροπής – όλες αυτές τις αλλεπάλληλες αποφάσεις οι οποίες με έχουν εξουσιοδοτήσει να ηγηθώ της προσπάθειας για την ανάταξη του ΣΥΡΙΖΑ και τη δημιουργία μίας μεγάλης προοδευτικής κυβερνητικής παράταξης με ορίζοντα τις εθνικές εκλογές. Είμαι αποφασισμένος να προχωρήσω σε μια νέα πορεία εξωστρέφειας, με έναν σύγχρονο ΣΥΡΙΖΑ των μελών, της κοινωνίας, των πολιτών».

Recommended For You

About the Author: efoni