Φωτιά στον Βαρνάβα: Εκκενώνεται ο Μαραθώνας

Παρά τις τιτάνιες προσπάθειες της Πυροσβεστικής από γη και αέρα, η μεγάλη φωτιά στο Βαρνάβα συνεχίζει να καίει, με την κατάσταση πλέον να είναι ιδιαίτερα δύσκολη καθώς σταμάτησαν να πετούν τα εναέρια μέσα. Αυτό που τώρα προσπαθούν οι άνθρωποι που συμμετέχουν στην επιχείρηση της κατάσβεσης, είναι να κρατήσουν όσο πιο περιορισμένη γίνεται την πυρκαγιά, μέχρι να ξημερώσει…

Σπίτια κάηκαν, οικισμοί εκκενώθηκαν ενώ τα μηνύματα του 112 δεν έχουν σταματήσει να φτάνουν από το μεσημέρι στα κινητά των κατοίκων των κοντινών περιοχών, καλώντας τους να είναι σε ετοιμότητα για τη μεγάλη φωτιά στο Βαρνάβα, που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής (11/8/24) και ακόμα καίει ανεξέλεγκτη.

112: Εκκενώστε Μαραθώνα προς Νέα Μάκρη

Η πύρινη λαίλαπα συνεχίζει να καίει τα πάντα στο πέρασμά της και λίγο πριν τις 23:00 οι αρχές αποφάσισαν την εκκένωση του Μαραθώνα.

«Αν βρίσκεστε στην περιοχή Μαραθώνα, απομακρυνθείτε προς Νέα Μάκρη», αναφέρει το 112.

Φωτιά στον Βαρνάβα: Στην Αθήνα εσπευσμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στην Αθήνα επέστρεψε εσπευσμένα το απόγευμα της Κυριακής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με τις πυρκαγιές στην Αττική.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ερωτηθείς για τον Πρωθυπουργό, απάντησε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε απόψε στην Αθήνα και τη Δευτέρα το πρωί θα βρίσκεται στο γραφείο του.

Στο Μαξίμου θα βρίσκεται ακόμη ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργος Μυλωνάκης

Σε «κόκκινο συναγερμό» ο μηχανισμός της Περιφέρειας Αττικής για τη φωτιά στον Βαρνάβα

Το σύνολο του προσωπικού και των μέσων του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής βρίσκονται στο πεδίο από τα πρώτα λεπτά της πυρκαγιάς στον Βαρνάβα, αναφέρει η Περιφέρεια.

Με προσωπική εντολή του Νίκου Χαρδαλιά, ο οποίος βρίσκεται σε διαρκή και άμεση επικοινωνία με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια και τα επιχειρησιακά στελέχη του Υπουργείου, διατέθηκαν σε χρόνο – ρεκόρ στο Πυροσβεστικό Σώμα όσες υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα ζητήθηκαν από το αρμόδιο Υπουργείο για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, καθώς για όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ο μηχανισμός της Περιφέρειας βρίσκεται σε ύψιστη ετοιμότητα. Παράλληλα, οι αρμόδιοι Αντιπεριφερειάρχες και τα υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Αττικής βρίσκονται στο πεδίο, ενημερώνοντας διαρκώς τον Περιφερειάρχη για την εξέλιξη των επιχειρήσεων.

Το απόγευμα, ο κ. Χαρδαλιάς επικοινώνησε με τον Υφυπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση και με τη διοίκηση του ΟΑΚΑ, προκειμένου να ανοίξουν οι χώροι του σταδίου, ώστε να υποδεχτούν πολίτες των πυρόπληκτων περιοχών που εκκενώνονται από την Πυροσβεστική. Μετά την πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής, οι χώροι του ΟΑΚΑ θα παραμείνουν ανοιχτοί και σε ετοιμότητα για όσο διαρκέσουν οι υψηλοί δείκτες επικινδυνότητας για φωτιά στην Αττική, προσφέροντας προστασία και ανακούφιση στους πληγέντες. Η είσοδος γίνεται από τη λεωφόρο Σπύρου Λούη 1, στο Μαρούσι, από την Πύλη Α, η οποία οδηγεί απευθείας στο Κεντρικό Ολυμπιακό Στάδιο.

«Για μια ακόμα φορά, η Αττική δοκιμάζεται από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και όλοι βρισκόμαστε στο πεδίο, σε απόλυτη συνεννόηση και με όλες μας τις δυνάμεις για να προστατεύσουμε τη ζωή και τις περιουσίες των πολιτών», δήλωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, επισημαίνοντας την ανάγκη να ακολουθούν πιστά οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών: «Καλώ τους συμπολίτες μας να εφαρμόζουν κατά γράμμα τις οδηγίες που τους δίνονται μέσω του 112, ιδιαίτερα τις εντολές εκκένωσης περιοχών που εντοπίζεται κίνδυνος εγκλωβισμού. Η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι απόλυτη προτεραιότητα σε κάθε επιχείρηση αντιμετώπισης κρίσεων. Η Περιφέρεια συνδράμει τις επιχειρήσεις εκκένωσης, όπως της έχει ζητηθεί, πάντα υπό τον συντονισμό του αρμόδιου Υπουργείου. Αυτή τη στιγμή, είναι η ώρα της μάχης. Ευχαριστώ θερμά τις γυναίκες και τους άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος, της Πολιτικής Προστασίας και τους εθελοντές μας που βρίσκονται με αυταπάρνηση στο πεδίο».

Νωρίτερα, συνεδρίασε και το αρμόδιο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής (Π.Ε. Αν. Αττικής), στο Καπανδρίτι, για τον καλύτερο συντονισμό της συνδρομής πόρων και μέσων από την Περιφέρεια Αττικής προς το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας που έχει την ευθύνη όλου του επιχειρησιακού σχεδιασμού.

Εγκλωβισμοί

Πάρα πολλές κλήσεις για απεγκλωβισμούς πολιτών έλαβε η ΕΛΑΣ.

Πρόκειται κυρίως για ηλικιωμένα άτομα.

Παράλληλα σε εξέλιξη είναι ο απεγκλωβισμός περίπου 25 ατόμων σε κομβόι αυτοκινήτων, που προσπαθεί να αποχωρήσει από την περιοχή υπό τον συντονισμό των ομάδων ΟΠΚΕ.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, επί της οδού 25 Μαρτίου στον Βαρνάβα υπάρχουν 4 εγκλωβισμένα αυτοκίνητα.

Εκκένωση κατασκήνωσης

Σε εξέλιξη είναι παράλληλα η εκκένωση  κατασκήνωσης στο Γραμματικό.

Πρόκειται για την κατασκήνωση Athitaki στο Γραμματικό.

Τετρακόσια παιδιά έχουν ήδη μεταφερθεί στο κωπηλατοδρόμιο Μαραθώνα από όπου θα τα παραλάβουν οι γονείς τους.

Παράλληλα, άνοιξε το ΟΑΚΑ για να φιλοξενήσει τους πολίτες που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Συνολικά για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 315 πυροσβέστες με 10 ομάδες δασοκομάντος και 98 οχήματα καθώς και μεγάλος αριθμών εθελοντών. Ανάμεσα στις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν είναι και 33 πυροσβέστες με 5 οχήματα από την Ρουμανία καθώς και 10 πυροσβέστες με 2 οχήματα από την Μολδαβία.

Από αέρος επιχειρούν περιοδικά 26 εναέρια μέσα, 15 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα 2 για το συντονισμό τους.

Στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν συνδρομή μηχανήματα έργου και υδροφόρες της Περιφέρειας Αττικής και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Παράλληλα πριν από λίγο ολοκληρώθηκε και δεύτερη διυπουργική/ συντονιστική σύσκεψη για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

 

Recommended For You

About the Author: efoni