New York Times: Ο Τζο Μπάιντεν είναι πλέον πιο δεκτικός στις «φωνές» που τον καλούν να αποσυρθεί

ΟΠρόεδρος Τζο Μπάιντεν φέρεται να έχει γίνει πιο δεκτικός τις τελευταίες μέρες στο να ακούσει επιχειρήματα σχετικά με το γιατί πρέπει να εγκαταλείψει την υποψηφιότητά του για επανεκλογή.

Οι New York Times επικαλούνται πηγές των Δημοκρατικών, αφού δύο κορυφαία στελέχη τους στο Κογκρέσο συζήτησαν με τον πρόεδρο ιδιωτικά προ ημερών, λέγοντας πως ανησυχούν έντονα για τις προοπτικές του.

Ο Τζο Μπάιντεν δεν έχει δώσει ένδειξη ότι αλλάζει γνώμη για την παραμονή του στην κούρσα, αλλά ήταν πρόθυμος να ακούσει για νέα, ανησυχητικά δεδομένα δημοσκοπήσεων και έθεσε ερωτήσεις για το πώς θα μπορούσε να κερδίσει η Αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις.

Τζο Μπάιντεν: Η πιθανότητα να εγκαταλείψει

Οι πληροφορίες δείχνουν ότι ο κ. Μπάιντεν, τουλάχιστον ιδιωτικά, έχει μια πιο ανοιχτόμυαλη στάση από ό,τι την περασμένη εβδομάδα, όταν επιτέθηκε σε αρκετούς Δημοκρατικούς της Βουλής που τον πίεσαν να παραιτηθεί, κατά το μέσο.

Πηγή κοντά στον πρόεδρο είπε ότι θα ήταν λάθος να τον χαρακτηρίσουμε δεκτικό στην ιδέα να εγκαταλείψει την προεκλογική περίοδο, αλλά ότι «είναι πρόθυμος να ακούσει». Αλλά αυτό το άτομο τόνισε ότι δεν υπήρχε σημάδι ότι ο κ. Μπάιντεν άλλαζε πορεία σε αυτό το σημείο.

Τα νέα αυτά προέκυψαν αφότου ο γερουσιαστής Chuck Schumer και ο εκπρόσωπος Hakeem Jeffries, οι δύο κορυφαίοι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο, είπαν ο καθένας στον κ. Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα ότι τα μέλη τους ανησυχούσαν βαθιά για τις πιθανότητές του τον Νοέμβριο και για τις τύχες των υποψηφίων της Βουλής και της Γερουσίας.

«Ο πρόεδρος είπε και στους δύο ηγέτες ότι είναι ο υποψήφιος του κόμματος, σχεδιάζει να κερδίσει και ανυπομονεί να συνεργαστεί και με τους δύο για να περάσει η ατζέντα των 100 ημερών για να βοηθήσει τις εργαζόμενες οικογένειες», δήλωσε ο Άντριου Μπέιτς, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Σχετικά με την πιθανότητα ο Μπάιντεν να δώσει τη «σκυτάλη», το Politico είχε σχολιάσει νωρίτερα πως για πρώτη φορά αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο απόσυρσης, για λόγους υγείας, της υποψηφιότητάς του στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο ABC, μια εβδομάδα μετά την απογοητευτική εμφάνισή του στην τηλεμαχία με τον Τραμπ, ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε πει πως μόνον ο Θεός θα μπορούσε να τον υποχρεώσει να εγκαταλείψει την εκλογική κούρσα.

Μέχρι σήμερα, 19 βουλευτές και ένας γερουσιαστής των Δημοκρατικών έχουν καλέσει δημοσίως τον πρόεδρο των ΗΠΑ να αποσύρει την υποψηφιότητά του στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Ούτε ο Ομπάμα έχει πίστη στον Μπάιντεν – Εξελίξεις το Σαββατοκύριακο «βλέπουν» οι Δημοκρατικοί

Οπρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, είπε σε οικεία του πρόσωπα τις τελευταίες ημέρες, ότι ο δρόμος του Τζο Μπάιντεν προς τη νίκη στις εκλογές του Νοεμβρίου έχει μειωθεί σημαντικά.

Όπως αναφέρει σχετικά το άρθρο της Washington Post, επικαλούμενη πηγές κοντά στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, ο Μπαράκ Ομπάμα πιστεύει ότι ο Τζο Μπάιντεν πρέπει να εξετάσει σοβαρά την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Η Washington Post, συνεχίζοντας, τονίζει πως ο Ομπάμα έχει μιλήσει με τον Μπάιντεν μόνο μία φορά μετά το καταστροφικό debate, και έχει καταστήσει σαφές –στις συνομιλίες του με άλλους– ότι το μέλλον της υποψηφιότητας του τωρινού προέδρου των ΗΠΑ, αποτελεί απόφαση που πρέπει να λάβει ο ίδιος.

Παράλληλα, έχει διευκρινίσει πως μέλημά του είναι η προστασία του Μπάιντεν και της πολιτικής του κληρονομιάς, και έχει αντιταχθεί στην ιδέα ότι μόνος του μπορεί να επηρεάσει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων του τωρινού προέδρου των ΗΠΑ.

Μπαράκ Ομπάμα: Τι κάνει πίσω από την πλάτη του Μπάιντεν

Η Washington Post, στη συνέχεια, υπογραμμίζει πως η παρασκηνιακή στάση και συμπεριφορά του Ομπάμα απέναντι στον Μπάιντεν, είναι αρκετά διαφορετική σε σχέση με τα όσα είχε πει τις προηγούμενες ημέρες.

Στο παρασκήνιο, ο Ομπάμα έχει εμπλακεί έντονα σε συζητήσεις σχετικά με το μέλλον της εκστρατείας του Μπάιντεν, δεχόμενος τηλεφωνήματα από πολλά στελέχη των Δημοκρατικών, συμπεριλαμβανομένης της πρώην προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσυ Πελόζι.

Σε αυτές τις συνομιλίες, όπως έγινε γνωστό από διάφορες πηγές, ο Μπαράκ Ομπάμα έχει εκφράσει την άποψή του σχετικά με την πολιτική εκστρατεία του Τζο Μπάιντεν ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου.

Ο Ομπάμα θεωρεί πως επιτελεί τον ρόλο του «συμβούλου» για τον Τζο Μπάιντεν, λέγοντας στο περιβάλλον του ότι αισθάνεται προστατευτικός απέναντι στον Αμερικανό πρόεδρο.

Σε ορισμένες συνομιλίες, ο Ομπάμα είπε σε οικεία του πρόσωπα, ότι ανησυχεί για την πτωτική πορεία του Μπάιντεν στις δημοσκοπήσεις, για την ενίσχυση του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και για το γεγονός πως αρκετοί δωρητές των Δημοκρατικών, έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν τον τωρινό πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ανοιχτό να αποσυρθεί ο Μπάιντεν

Την εκτίμηση ότι η πίεση του Κογκρέσου και στενών φίλων του κόμματος θα πείσει εν τέλει τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να αποσυρθεί από την προεδρική κούρσα, ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο, εκφράζουν αρκετοί κορυφαίοι Δημοκρατικοί, που επικαλείται το πρακτορείο Axios.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, κορυφαία στελέχη του κόμματός του, φίλοι του αλλά και βασικοί δωρητές της προεκλογικής εκστρατείας πιστεύουν ότι ο 81χρονος Μπάιντεν δεν θα κερδίσει, καθώς δεν μπορεί να πείσει το εκλογικό κοινό σχετικά με την πνευματική διαύγεια και την ηλικία του.

Ως εκ τούτου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ενημερωθεί ότι αν παραμείνει στην κούρσα, ο πρώην πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να κερδίσει τις εκλογές ακόμα και με συντριπτική διαφορά.

Recommended For You

About the Author: efoni