Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα σε 9 νομούς

Βελτιωμένη ήταν αργά χθες το βράδυ η πυρκαγιά που ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση στη Μήλο, στην περιοχή Ζεφύρια. Η φωτιά στη Μήλο εκδηλώθηκε κοντά στο αεροδρόμιο του νησιού, ενώ κινητοποιήθηκαν αρχικά 47 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 5 οχήματα, 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας επιχείρησαν 27 πυροσβέστες πεζοπόρο τμήμα ενώ αναμένονταν να φτάσουν 20 πυροσβέστες με 5 οχήματα του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ) που ταξίδεψαν ακτοπλοϊκώς από Πειραιά. Συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες με υδροφόρα οχήματα και υδροφόρες Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Χθες το απόγευμα εστάλη για προληπτικούς λόγους μήνυμα από τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 καλώντας όσους βρίσκονται στην παραλία Τσιγκράδο να απομακρυνθούν προς Προβατά. Επιπλέον, σε ετοιμότητα βρίσκονταν στελέχη του Λιμενικού καθώς επίσης 10 ιδιωτικά σκάφη και δυο επιβατικά – τουριστικά σκάφη στη θαλάσσια περιοχή Τσιγκράδο εφόσον χρειάζονταν να συνδράμουν για εκκένωση πολιτών και μεταφορά τους σε ασφαλή σημεία.

Για το θέμα της πρόληψης και πιο συγκεκριμένα για την επιτήρηση των ορεινών όγκων της Αττικής από 25 υπερσύγχρονα drones για τον εντοπισμό πυρκαγιών αλλά και εμπρηστών μίλησε χθες στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

«Με τα νέα drones χρησιμοποιούμε ευρυγώνιες και θερμικές κάμερες, λέιζερ, τεχνητή νοημοσύνη και pin point της περιοχής, με στόχο την πρόληψη αλλά και τον εντοπισμό εμπρηστών. Πετούν μέρα και νύχτα ασταμάτητα σε όλους τους ορεινούς όγκους και τις ημιαστικές- ημιδασικές περιοχές της Αττικής» τόνισε ο κ. Κικίλιας, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι το σύστημα drones δε θα λύσει τα πάντα και ότι η τρέχουσα αντιπυρική περίοδος θα είναι πάρα πολύ δύσκολη λόγω του άνυδρου χειμώνα που προηγήθηκε και των ακραίων καιρικών συνθηκών που προκαλεί η κλιματική κρίση σε όλο τον πλανήτη.

Σχετικά με τις επικίνδυνες μέρες που διανύουμε για εκδήλωση δύσκολα διαχειρίσιμων πυρκαγιών, ο υπουργός σημείωσε: «Είμαστε λίγο πριν τον ”κόκκινο συναγερμό”, είμαστε στο πορτοκαλί. Οπότε έχουν διασπαρεί παντού όλοι: οι πυροσβεστικές δυνάμεις, οι εθελοντές, η Ελληνική Αστυνομία, και τα περίπολα του Στρατού.». Υπενθυμίζεται ότι για σήμερα είναι πολύ υψηλός ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σε Αττική, Κύθηρα, Εύβοια, Βοιωτία, Λέσβο, Χίο, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία.

Τέλος, αναφορικά με την υποβολή δηλώσεων καθαρισμού των οικοπέδων από τους ιδιοκτήτες τους στην πλατφόρμα akatharista, που λήγει στο τέλος του μήνα, ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε ότι έχουν υποβληθεί 147.000 δηλώσεις επισημαίνοντας: «Είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός και τους ευχαριστώ θερμά όλους. Είναι μεγάλη συνεισφορά σε σχέση με πέρυσι. Να κάνετε μια αυτοψία και να δείτε του λόγου το αληθές. Πολλοί δήμαρχοι επίσης τώρα έχουν μαζέψει όλα αυτά τα ξερά κλαδιά και φύλλα, τα οποία εναποθέτουν έξω από το σπίτια τους οι συμπολίτες μας που καθάρισαν. Άρα, δουλειά πολύ γίνεται. Υπάρχουν και κάποιοι, οι οποίοι είναι αμελείς και κάποιοι οι οποίοι αδιαφορούν. Ενημερώνω ότι ο νόμος είναι εδώ, με τα πρόστιμα και τις διαδικασίες που προβλέπονται».

Recommended For You

About the Author: efoni