Ευρωεκλογές 2024: Άνοιξαν οι κάλπες

Στις 07:00 άνοιξαν οι κάλπες σε όλη τη χώρα, ενώ η διαδικασία θα ολοκληρωθεί 12 ώρες αργότερα.

Η εκλογή για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διενεργείται με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία, είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία στα συσταθέντα εκλογικά τμήματα, είτε με επιστολική ψήφο. Συνολικά πρόκειται να εκλεγούν 720 ευρωβουλευτές από τα 27 κράτη – μέλη, ενώ οι Έλληνες ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν 21 ευρωβουλευτές.

Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου

Το δικαίωμα του εκλέγειν για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν οι Έλληνες και Ελληνίδες πολίτες που:

  • έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους. Στις εκλογές της 9ης Ιουνίου 2024, θα ψηφίσουν οι γεννηθέντες μέχρι και το έτος 2007. Επισημαίνεται ότι η 1η Ιανουαρίου 2007 θεωρείται ως ημερομηνία γέννησης όλων όσοι γεννήθηκαν μέσα στο έτος,
  • είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων της χώρας και
  • δεν έχουν στερηθεί του δικαιώματος αυτού.

Οι εκλογείς προσέρχονται στην αίθουσα ψηφοφορίας, ένας – ένας ή σε μικρές ολιγάριθμες ομάδες ή όπως ειδικότερα ορίζει η εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο.

 

Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Η αναγνώριση των στρατιωτικών και όσων υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας γίνεται από τις στρατιωτικές ή υπηρεσιακές τους ταυτότητες. Σημειώνεται ότι τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

Πού ψηφίζω – «Μάθε πού ψηφίζεις»

Μέσα από την ηλεκτρονική εφαρμογή «Μάθε πού ψηφίζεις»οι πολίτες μπορούν να βρουν το σημείο όπου θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στην κάλπη αυτής της Κυριακής.

Οι εκλογείς ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στο δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.

Πότε να περιμένουμε τα αποτελέσματα

Οι εθνικές αρχές κάθε χώρας δεν θα είναι σε θέση να ανακοινώσουν επίσημα αποτελέσματα παρά μόνο όταν κλείσουν και οι τελευταίες κάλπες την Κυριακή το βράδυ στην Ιταλία (γύρω στα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας).

Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει προγραμματίσει να δημοσιεύσει τις πρώτες εκτιμήσεις του σχετικά με τη σύνθεση του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περίπου στις 21.15-21.30 (ώρα Ελλάδας), με βάση ένα μείγμα από exit polls και προεκλογικών δημοσκοπήσεων.

Τα πρώτα προσωρινά αποτελέσματα και η επικαιροποιημένη πρόβλεψη επί της κατανομής των εδρών θα δημοσιευθούν μεταξύ 00.15-00.30 (ώρα Ελλάδας, 10 Ιουνίου).

Θα ακολουθήσουν και άλλες επικαιροποιημένες προβλέψεις, καθώς οι υπηρεσίες του Κοινοβουλίου θα λαμβάνουν πληροφορίες από τις εθνικές αρχές. Η τελευταία επικαιροποίηση αναμένεται τη Δευτέρα 10 Ιουνίου, περίπου στις 02:00 (ώρα Ελλάδας).

Οι εκλογείς μπορούν να επιλέξουν έως τέσσερις υποψηφίους με σταυρό προτίμησης. Σε περίπτωση όμως που τεθούν περισσότεροι σταυροί το ψηφοδέλτιο δεν ακυρώνεται αλλά προσμετράται μόνο υπέρ του συνδυασμού.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Υπουργείου Εσωτερικών για την εκλογική διαδικασία την Κυριακή θα υπάρξουν τουλάχιστον 3 ενημερώσεις για την πορεία της συμμετοχής στις 11:45, στις 14:45 και στις 17:45.

Περίπου στις 20:30 – 21:00 το βράδυ της Κυριακής θα ανακοινωθεί και η πρώτη ασφαλής εκτίμηση για το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα με τους υπεύθυνους να εκτιμούν ότι θα έχει ξεκαθαρίσει και πόσα κόμματα ξεπερνούν το όριο του 3%. Ασφαλής εικόνα για τους “σταυρούς” των υποψηφίων θα υπάρξει από τις 22:30 – 23:00.

Οι έδρες

Απαραίτητη προϋπόθεση για μπει ένα κόμμα στον μηχανισμό κατανομής των 21 εδρών είναι να πιάσει ποσοστό τουλάχιστον 3%, ωστόσο σύμφωνα με τα μοντέλα των εκλογικών αναλυτών η κατοχύρωση μιας έδρας εξασφαλίζεται στην ζώνη του 3,3% – 3,4%. Για την διευκόλυνση των εκλογών θα λειτουργήσουν 18.617 εκλογικά τμήματα σε όλη την Επικράτεια εκ των οποίων τα 237 θα καταμετρούν αποκλειστικά τις επιστολικές ψήφους. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ήδη παραληφθεί περίπου 160.000 επιστολικές ψήφοι με τις 39.300 α προέρχονται από εκλογείς του εξωτερικού ενώ ο τελικός αριθμός εκτιμάται ότι θα φτάσει τις 180.000.

Να σημειωθεί ότι όσοι έχουν εγγραφεί στους καταλόγους της επιστολικής αλλά δεν απέστειλαν την ψήφο τους ή ο φάκελος τους δεν έφτασε εμπρόθεσμα στο κέντρο διαλογής στο Περιστέρι, θα λάβουν γραπτό sms το Σάββατο (19:00 – 20:00) το οποίο θα τους ενημερώνει για το εκλογικό τμήμα που θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με φυσική παρουσία μετά τις 11:00 της Κυριακής των εκλογών.

Οι αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου είναι η 10 εκλογική διαδικασία ανάδειξης μελών του ευρωκοινοβουλίου που διεξάγεται στην Ελλάδα από το 1981.

Οι ευρωεκλογές στην Ελλάδα σε αριθμούς

– 31 κόμματα

1.168 υποψήφιοι για 21 έδρες
9.796.330 εκλογείς
166.679 ετεροδημότες
202.515 εκλογείς με επιστολική ψήφο
111.500 νέοι ψηφοφόροι
18.617 εκλογικά τμήματα

Recommended For You

About the Author: efoni