Το νέο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του φορολογικού κώδικα παρουσίασαν σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Kωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός κ. Χάρης Θεοχάρης και ο διοικητής της ΑΑΔΕ κ. Γιώργος Πιτσιλής.
Ο νέος κώδικας βασίζεται κατά βάση στην ψηφιοποίηση των φορολογικών υπηρεσιών. Eπίσης, ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε και τις αλλαγές στο καθεστώς της Golden Visa.
Golden Visa
Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι μπορεί η Golden Visa να μην είναι ο βασικός λόγος για την αύξηση των τιμών των ακινήτων αλλά έχει και αυτή την σημασία της στην διαμόρφωση των τιμών.
Από 31 Μαρτίου θα ισχύουν τα κάτωθι:
Στην περιφέρεια Αττικής, Θεσσαλονίκης, την Σαντορίνη, την Μύκονο και νησιά άνω των 3.100 κατοίκων το όριο αυξάνεται στις 800.000 από 500.000 ευρώ.
Στις υπόλοιπες περιοχές από 250.000 το όριο αυξάνεται σε 400.000 ευρώ.
Για τα διατηρητέα ακίνητα και βιομηχανικά ακίνητα που μετατρέπονται σε κατοικίες παραμένει το όριο στις 250.000 ευρώ.
Επιπλέον, υποχρεωτικά πλέον για την λήψη της βίζας θα πρέπει το ακίνητο να έχει εμβαδό 120 τ.μ. τουλάχιστον.
Εφόσον η ακίνητη περιουσία παραμένει στον επενδυτή η golden visa μπορεί να ανανωθεί και μετά την πενταετία.
Επιπρόσθετα, δεν επιτρέπεται η διάθεση των ακινήτων για airbnb.
Σε περίπτωση που κάποιος δεν τηρήσει την νομοθεσία προβλέπεται ποινή 50.000 ευρώ και ανάκληση της άδειας.
Πολίτες που θα εξοφλήσουν το τίμημα ή θα καταβάλλουν προκαταβολή το 10% μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου, θα μπορούν να ολοκληρώσουν την αγορά μέχρι το τέλος του έτους με τους όρους που ίσχυαν πριν.
Οι κυριότερες αλλαγές στον φορολογικό κώδικα
Οι σημαντικότερες αλλαγές στον φορολογικό κώδικα αφορούν τα κάτωθι:
Αποκλειστικά η επικοινωνία των πολιτών με τις φορολογικές αρχές θα γίνεται με ψηφιακό τρόπο
myAADEapp, η νέα εφαρμογή για άμεση και εύκολη πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες από το κινητό
Ψηφιοποίηση του αρχείου της ΑΑΔΕ
Διαλειτουργικότητα της δέσμευσης της φορολογικής ενημερότητας. Πλέον θα μπορεί ο φορολογούμενος να παίρνει άμεσα την φορολική ενημερότητα όταν έχει εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του.
Πλάισιο φορολογικών ελέγχων: Αποσαφήνιση των εννοιών μερικού, πλήρη ελέγχου, επιτόπιου και απομακρυσμένου. Πλέον μπαίνει κανόνας ότι ο έλεγχος διαρκει 1 χρόνο και μπορεί να παραταθεί 6 μήνες, σε έκτακτες περιπτώσεις και για άλλους 6 μήνες ακόμα.
Αυτόματη προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων συνταξιουχων και μισθωτών. Αν δεν υποβληθεί η δήλωση από τους φορολογούμενους αυτή θα γίνεται αυτόματα από το σύστημα.
Το περιθώριο των φορολογούμενων για να προσκομίσουν στοιχεία που θα τους ζητηθούν αυξάνεται σε 10 ημέρες από 5 που ίσχυε πριν.
Οπως δήλωσε ο κ. Πιτσιλής, πρόκειται για ένα πολιτοκεντρικό και ψηφιοκεντρικό νομοθέτημα που προσφέρει ευέλικτες και ασφαλείς συναλλαγές και ενισχύει την εμπέδωση σχέσης εμπιστοσύνης των πολιτών με τις φορολογικές αρχές.