Κοντά στο πρόσωπο που θα αντιπαρατεθεί απέναντι στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξαν κορυφαία στελέχη μέσα από ολονύχτιες παρασκηνιακές διεργασίες του μπλοκ των προεδρικών.
Ο Στέφανος Κασσελάκης είχε εδώ και ημέρες αποφασίσει ποιόν θα βάλει απέναντί του. Ασχέτως σε ποιο πρόσωπο θα καταλήξουν οι αντίπαλοι του κ. Κασσελάκη εκείνος θα βλέπει απέναντι του όπως όλα δείχνουν τον Αλέξη Τσίπρα.
Εξ αντανακλάσεως ο κ. Κασσελάκης θα επιχειρεί να αντιπαρατεθεί με το μεγάλο μέγεθος πετυχαίνοντας ένα διπλό στόχο: και τον Αλέξη Τσίπρα να αποκαθηλώσει και τον αντίπαλό του στην εσωκομματική κούρσα να τον απαξιώσει.
Αλέξης όπως Αλέκος
Είναι χαρακτηριστικό ότι από την πλευρά των νεοπροεδρικών γίνεται λόγος για επανάληψη της ιστορίας της διαδοχής του Αλέκου Αλαβάνου, όταν ο κ. Τσίπρας ως νέος πολιτικός τότε εξανδραπόδισε τον προκάτοχό του.
«Ο Τσίπρας, από Αλέξης θα γίνει Αλέκος, Αλαβάνος» έλεγε πρόσωπο της πολύ στενής επιρροής του κ. Κασσελάκη προεξοφλώντας την επικράτηση του σημερινού προέδρου όπως ακριβώς είχε κάνει ο κ. Τσίπρας στον Συνασπισμό οδηγώντας τον κ. Αλαβάνο τότε εκτός πολιτικού παιχνιδιού.
Επιστροφή στην πολιτική
Οι προεδρικοί πάντως δεν έχασαν χρόνο και έβαλαν μπροστά τις μηχανές αναζήτησης του προσώπου και χάραξης της τακτικής ανταποκρινόμενοι και στο κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα για άμεσες πρωτοβουλίες.
Αμέσως μετά το τέλος των εργασιών της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου άρχισε ένα οργιώδες παρασκήνιο συνάξεων και παρασυνάξεων προκειμένου να βρεθεί το πρόσωπο που θα «επαναφέρει το κόμμα στην πολιτική».
Το πρόσωπο αυτό φαίνεται ότι έχει βρεθεί και η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του δεν αποκλείεται να γίνει το Σάββατο.
«Δοξάζονται κρυπτόμενοι»
Το ενδιαφέρον τώρα εστιάζεται στα στρατόπεδα που θα αρχίσουν να σχηματοποιούνται. Αιχμές πάντως εξαπολύονται προς κάθε κατεύθυνση και κυρίως για πρωτοκλασάτα στελέχη τα οποία εμφανίζουν όλο το διάστημα της εκλογής Κασσελάκη μια επαμφοτερίζουσα στάση, δημοσίως να μην παίρνουν θέση για πράξεις του κ. Κασσελάκη και στο παρασκήνιο να δηλώνουν νεοπροεδρικοί.
Όλοι αυτοί οι κρυπτόμενοι αργά ή γρήγορα αυτή τη φορά θα πρέπει να πάρουν θέση και να κατεβάσουν και ένα πλαίσιο.
Γιατί όσο ο κ. Κασσελάκης θα χτυπάει τον Αλέξη Τσίπρα τόσο και εκείνοι θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα ασκούν αντίστοιχη κριτική.
Τα στρατόπεδα πάντως έχουν ήδη πάρει θέσεις.
Έμπειρα πολιτικά στελέχη εκτιμούν ότι εκτός από τους δηλωμένους «κασσελακικούς» βουλευτές υπερ της υποψηφιότητας του νυν προέδρου θα ταχθούν κατά βάση όσοι εκλέγονται σε περιφέρειες που ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και μονοψήφιος βγάζει τουλάχιστον μια έδρα και απαλλαγμένοι από το άγχος της επανεκλογής θα στηρίξουν το φαβορί.
Πρόσωπα δηλαδή όπως ο Ευάγγελος Αποστολάκης, η Ρένα Δούρου, η Θεοδώρα Τζάκρη, η Νίνα Κασιμάτη, ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ο Βασίλης Κόκκαλης και ο Πέτρος Παππάς.
Γρίφος ο Πολάκης
Πολλοί θεωρούν ως δεδομένη τη στήριξη του Παύλου Πολάκη στον Στέφανο Κασσελάκη παρά το ρήγμα που άνοιξε στις μεταξύ τους σχέσεις. Οι εκτιμήσεις για το ποια στάση θα κρατήσει διίστανται.
Αν και η σχέση εμπιστοσύνης φέρεται να έχει διαρραγεί, ωστόσο σε αυτή την αναμπουμπούλα ο Σφακιανός τασσόμενος στο πλευρό του κ. Κασσελάκη, όπως το περασμένο καλοκαίρι, ίσως και να επιδιώξει να αποκαταστήσει τη σχέση του.
Ωστόσο η καθαίρεσή του από τη θέση υπαρχηγού, με τον κ. Κασσελάκη να μην του συγχωρεί το γεγονός ότι καταψήφισε τον γάμο ομοφύλων ίσως και να έχει στοιχίσει στον κ. Πολάκη και το ρήγμα να είναι όντως αγεφύρωτο.
Στη μέγγενη ο Παππάς
Στην πλέον δύσκολη θέση βρίσκεται ο Νίκος Παππάς, ο οποίος στην κρίσιμη 48ωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας φαίνεται ότι τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια της Όλγας Γεροβασίλη και του Αλέκου Φλαμπουράρη, αδειάζοντας ουσιαστικά τον Αλέξη Τσίπρα.
Στελέχη με γνώση των συσχετισμών αναφέρουν ότι εκτός από το γεγονός ότι π κ. Παππάς έχει χάσει ήδη τη μισή επιρροή στην οργανωμένη βάση, δεν θα μπορέσει αυτή τη φορά να παίξει το ρόλο του kingmaker.
Ο Στέφανος Κασσελάκης όπως προσθέτουν έχει κάθε λόγο να νιώθει πανίσχυρος και να μην έχει ανάγκη τη βοήθειά του.
Σφαγή για τον isyriza
Το πρώτο πεδίο σφοδρής σύγκρουσης αναμένεται να στηθεί ίσως και μέσα στο Συνέδριο στο φόντο της επιμονής του κ. Κασσελάκη η εκλογική διαδικασία να γίνει με υβριδικό τρόπο – κάλπες και ηλεκτρονικά.
Ήδη στα όργανα του κόμματος έχουν προηγηθεί σφοδρές συγκρούσεις καθώς δεν υπάρχουν διασφαλίσεις για μια αδιάβλητη εκλογική διαδικασία.
Σε αυτή τη φάση ειδικά που τα κλειδιά του isyriza έχουν περάσει στα χέρια των ανθρώπων της στενής επιρροής του κ. Κασσελάκη, όπως αποκάλυψε και ο γραμματέας του κόμματος, το ζήτημα αναμένεται να αποτελέσει πεδίο διχασμού και πόλωσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες προβληματικό είναι και το μητρώο του κόμματος γεγονός που καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την ταυτοποίηση.
Τα τάμπλετ που είχε προμηθευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις πρώτες εκλογές από τη βάση φορτίστηκαν μόλις πριν λίγα 24ωρα ωστόσο το εγχείρημα για τετραπλές εκλογές – προέδρου, Κεντρικής Επιτροπής, νομαρχιακών και οργανώσεων μελών – καθιστά το εγχείρημα εξαιρετικά περίπλοκο έως και αδύνατο.
Για να αποτραπεί σε κάθε περίπτωση ένα φιάσκο με τη διαδικασία στελέχη υπενθυμίζουν ότι υπάρχουν έτοιμα όργανα από τις περασμένες εκλογές για να τρέξουν τη διαδικασία, όπως η εφορευτική επιτροπή που έχει και την εμπειρία να διεξαγάγει διπλές εκλογές στήνοντας κάλπη για πρόεδρο και ΚΕ.
Από την πλευρά των προεδρικών δεν φαίνεται να βιάζονται ιδιαίτερα με το καταστατικό να δίνει περιθώριο ενός μήνα από τη στιγμή που θα προκηρυχθούν οι εκλογές.
Οι νεοπροεδρικοί αντίθετα και ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης είναι ο επισπεύδων σε αυτή τη φάση και όπως όλα δείχνουν η στόχευσή του θα είναι οι κάλπες να στηθούν σε δυο εβδομάδες μετά το Συνέδριο, δηλαδή στις 10 Μαρτίου.
Πηγή: iefimerida.gr