Με 158 ψήφους «ναι», έναντι 142 «όχι» (σε σύνολο 300 ψηφισάντων), κυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, μετά από ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία, ο κρατικός προϋπολογισμός για το οικονομικό έτος 2024, ενώ με μεγάλη πλειοψηφία υπερψηφίστηκαν οι αμυντικές δαπάνες και τα έξοδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.
Συγκεκριμένα υπερψηφίστηκαν οι δαπάνες του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας καθώς έλαβαν 249 θετικές ψήφους έναντι 51 αρνητικές καθώς και τα έξοδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, που ψηφίστηκαν με 239 «ναι» έναντι 61 «όχι».
Τα έξοδα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ψηφίσθηκαν από 159 βουλευτές, έναντι 140 που ψήφισαν «όχι».
Τα έξοδα του Υπουργείου Παιδείας – Θρησκευμάτων- Αθλητισμού καθώς και του Υπουργείου Υγείας ψηφίσθηκαν από 158, καταψήφισαν 132 και 10 τάχθηκαν με το «παρών».
Τα έξοδα όλων των υπόλοιπων Υπουργείων ψηφίσθηκαν από 158 βουλευτές ενώ 142 τα καταψήφισαν.
Σημειώνεται ότι η ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού επέχει θέση ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
Όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, οι συνεδριάσεις κατά την πενθήμερη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2024, διάρκεσαν συνολικά 66 ώρες. Μίλησαν 220 βουλευτές, 34 μέλη κυβέρνησης (23 υπουργοί, 4 αναπληρωτές υπουργοί και 7 υφυπουργοί) οι 9 γενικοί και οι 15 ειδικοί εισηγητές των κομμάτων καθώς και οι 9 κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και οι αρχηγοί των κομμάτων χωρίς καμία σύντμηση χρόνου.
Μητσοτάκης στη Βουλή: Νόμος του κράτους τα μη κρατικά ΑΕΙ εντός Ιανουαρίου
Ο πρώτος προϋπολογισμός ύστερα από 14 χρόνια που δρομολογείται με τη χώρα μας στην επενδυτική βαθμίδα», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2024.
«Σηματοδοτεί μια τομή στον ιστορικό χρόνο, καθώς αυτή η αναβάθμιση υπήρξε εθνικός στόχος για τον οποίο είχα δεσμευτεί προσωπικά εδώ πριν από έναν χρόνο ότι θα επιτευχθεί εντός του 2023 και έτσι έγινε. Μέσα από ένα σχέδιο της Πολιτείας βασισμένο στην εμπιστοσύνη», υπογράμμισε.
Επεσήμανε ότι η εμπιστοσύνη είναι αυτή που γεννά εμπιστοσύνη. Η εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών αλλά και εμπιστοσύνη μεταξύ Πολιτείας και πολιτών όπως απέδειξαν και οι τελευταίες εκλογές είπε και τόνισε ότι είναι αυτή που κρύβεται πίσω από τους αριθμούς που αποτελούν την ταυτότητα της σημερινής οικονομικής πολιτικής. Αναφέρθηκε στο ρυθμό ανάπτυξης που είναι 2,4% και στην πτώση της ανεργίας κάτω από το 10%, στην υποχώρηση του δημόσιου χρέους, στην ενίσχυση των επενδύσεων και των εξαγωγών, όπως και στην αύξηση του μέσου μισθού πάνω από 15%.
«Η επενδυτική βαθμίδα για κάποιους μπορεί να μη λέει τίποτα. Αλλά στην ουσία τα λέει όλα διότι στην εσωτερική ζωή σφραγίζει το τέλος της ξένης εποπτείας και στο εξωτερικό στέλνει το μήνυμα ότι πέρασε οριστικά η εποχή της εθνικής αναξιοπιστίας», τόνισε.
Πέντε δεσμεύσεις
Στο σημείο αυτό είπε πως μιλώντας για τον Προϋπολογισμό, τον πρώτο της δεύτερης θητείας της κυβέρνησης, θέλει να αναλάβει πέντε σαφείς δεσμεύσεις. «Η χώρα να μην ξαναβρεθεί ποτέ σε αντίστοιχη οικονομική περιπέτεια με αυτή που βίωσε τα τελευταία δέκα χρόνια. Να μην τεθεί ποτέ ξανά στο διεθνές περιθώριο, μακριά από την Ευρώπη. Με σύνεση και ρεαλισμό κάθε μέρα να είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Με μία ενωμένη κοινωνία που θα συγκλίνει με την Ευρώπη σε όλα τα πεδία και ένα ισχυρό κράτος που θα εκσυγχρονίζεται διαρκώς και θα κερδίζει τα στοιχήματα των καιρών».
Και πρόσθεσε: «η επενδυτική βαθμίδα τέλος νομίζω ότι αξίζει να αντιμετωπιστεί από όλους μας ως ένα ορόσημο εθνικής αυτογνωσίας. Ένα ορόσημο συνάντησης με την πραγματικότητα. Είναι ένας σταθμός στην πορεία μας για εθνική ωρίμανση που είναι προϋπόθεση για την εξέλιξη κάθε χώρας. Είναι κινητήριος μοχλός ενός υπεύθυνου πατριωτισμού ο οποίος και θα εκδηλώνεται παντού. Με λίγα λόγια η επενδυτική βαθμίδα είναι η ευκαιρία να αναδείξουμε την καλύτερη πλευρά του εαυτού μας».
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε στη συνέχεια ότι «σειρά έχει τώρα η αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών, με ρίζες δεκαετιών μέσα από ένα τολμηρό κύμα μεταρρυθμίσεων και δίπλα ένα σαφές χρονοδιάγραμμα ορατών έργων, με αποτελέσματα που θα πείθουν ότι αυτοί οι στόχοι ναι, μπορούν να γίνουν πραγματικότητα».
Υπογράμμισε ότι δεν θέλει να ωραιοποιήσει καμία εικόνα, αλλά είναι εδώ για να αντικρούσει την καταστροφολογία της αντιπολίτευσης. «Πρέπει να θωρακίσουμε την κοινωνία με αναχώματα στις έκτακτες δυσκολίες. Πρέπει να αυξήσουμε το διαθέσιμο εισόδημα περιορίζοντας ανισότητες και διευρύνοντας τα δικαιώματα. Γι’αυτό και οι αλλαγές στην καθημερινότητά μας είναι αλλαγές που γίνονται προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας παρέχοντας αξιοπρεπή υγεία, σύγχρονη παιδεία, ισχυρή άμυνα και ασφάλεια, ένα ευέλικτο και ψηφιακό κράτος αλλά και πιο γρήγορη και αποτελεσματική δικαιοσύνη».
Στο σημείο αυτό τόνισε ότι «θεμέλιο για όλα αυτά δεν μπορεί παρά να είναι μια δυναμική, μια εξωστρεφής οικονομία, με καθαρούς στόχους τους οποίους περιγράφει ο Προϋπολογισμός».
Ο ίδιος γνωστοποίησε πως εισάγεται στην Ελλάδα η λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.
Όπως είπε, το σχετικό νομοσχέδιο θα έχει γίνει νόμος του κράτους εντός του πρώτου μήνα του 2024, καθιστώντας την Ελλάδα «περιφερειακό πόλο ανάπτυξη και εκπαίδευσης».
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ακόμη πως «από 1η Ιανουαρίου αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση όλων των εφημεριών στο ΕΣΥ».
«Μαζί με την αύξηση των πόρων θα υπάρχει και αύξηση στους ελέγχους στον ΕΟΠΥΥ γιατί δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από την αισχροκέρδεια».
«Θέλω να επαναλάβω ότι κεντρικός πυρήνας του σχεδίου μας με ορίζοντα τετραετίας είναι η σταθερή και διατηρήσιμη αύξηση των μισθών και η προεκλογική δέσμευση την οποία είχα δώσει για κατώτατο μισθό στα 950 και μέσο μισθό στα 1500 ευρώ, ισχύει στο ακέραιο» τόνισε ο ίδιος, αναφερόμενος στα «όσα απασχολούν περισσότερο τον πολίτη της διπλανής πόρτας».
Και επεσήμανε: «Εξαντλούμε κάθε μέσο το οποίο διαθέτουμε για να στηρίξουμε τους πολίτες ειδικά τους πιο ευάλωτους».
Συμπλήρωσε μάλιστα: «πιστεύω ειλικρινά ότι ως προς τον πληθωρισμό έχουμε δει τα χειρότερα».
«Ακλόνητη πολιτική σταθερότητα»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι σήμερα πιο δυνατή από ό,τι ήταν εδώ και πολύ καιρό και προς επίρρωση της θέσης του αυτής προσέθεσε τρία ακόμη σημαντικά στοιχεία.
«Πρώτον η πατρίδα μας διαθέτει σήμερα ακλόνητη πολιτική σταθερότητα, με ισχυρή κυβέρνηση, με άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Είναι σαφές το τοπίο των πολιτικών δυνάμεων και διαμορφώνεται κατά συνέπεια ένα πολύ ευνοϊκό περιβάλλον για ακόμα περισσότερες επενδύσεις, για πρόσθετη ανάπτυξη.
Δεύτερον, σε πείσμα των όσων είπε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, η οικονομία μας γίνεται πιο εξωστρεφής. Το 50% του ΑΕΠ συγκροτείται από εξαγωγές. Ήταν το 20% στην αρχή της οικονομικής κρίσης. Είναι κατανεμημένες οι εξαγωγές αυτές ισόρροπα μεταξύ προϊόντων και υπηρεσιών. Αλλάζει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας μας. Δεν στηρίζεται πια μόνο σε έναν κλάδο που είναι ο Τουρισμός. Κι αυτό είναι καλό γιατί έτσι διευρύνονται οι πηγές των δημοσίων εσόδων.
Και τρίτον, η χώρα μας έχει στη διάθεσή της εκτός από τους πόρους του Ταμείου Συνοχής, τους οποίους είχαμε υπολογίσει το 2019 και το υπερόπλο των 36 δισεκατομμυρίων του Ταμείου Ανάκαμψης που θυμίζω ότι αυτή η κυβέρνηση έφερε στη χώρα».
Φάμελλος: «Η κυβέρνηση προωθεί ένα σχέδιο αδικίας»
Για «αγωνιώδη προσπάθεια» των υπουργών και των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας «να πείσουν τους πολίτες ότι η χώρα ζει μια μοναδική εποχή ευημερίας» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Σωκράτης Φάμελλος, κατά την ομιλία του στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό.
Οπως υποστήριξε ο ίδιος, «αυτή η προσπάθεια είναι προφανώς επιτελικά σχεδιασμένη», αλλά «έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτό που ζουν οι πολίτες».
«Οση προπαγάνδα και να χρησιμοποιείτε, δεν μπορείτε να κρύψετε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα είναι η ακρίβεια εξαιτίας της οικονομικής πολιτικής σας» είπε, καταγγέλλοντας έναν «πληθωρισμό απληστίας», δηλαδή, πληθωρισμό «που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στα κέρδη των επιχειρήσεων» και δεν είναι «εισαγόμενος». Κατηγόρησε, μάλιστα, τη Ν.Δ. ότι με αυτές τις «στρεβλώσεις της αγοράς» και τα «προβλήματα ανταγωνισμού» «υποφέρει η κοινωνία και η οικονομία».
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε μεγάλα γεγονότα της φετινής χρονιάς, κατά τα οποία «κατέρρευσε κάθε αίσθημα ασφάλειας, θωράκισης και ανθεκτικότητας» και κυρίως «αξιοπιστίας» του πρωθυπουργού, από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, μέχρι την οπαδική βία και την ακρίβεια.
«Ομως αυτό που κατέρριψε κάθε έννοια αξιοπιστίας ήταν η απόφασή σας να απορρίψετε την πρόταση για διενέργεια προκαταρκτικής επιτροπής» για τα Τέμπη από τη Βουλή, υπογράμμισε, ενώ σχολίασε πως στη συγκεκριμένη περίπτωση «δεν ισχύει το “καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται”».
Συνεχίζοντας, ο Σ. Φάμελλος καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι προωθεί ένα σχέδιο «αδικίας», με «αναδιανομή περιουσιών και εισοδήματος», όπου «λίγοι γίνονται πλουσιότεροι και όλο και περισσότεροι θίγονται γιατί δεν έχουν κολλητό στο σύστημα εξουσίας» και πως για να τα «καλύψει» όλα αυτά, εφαρμόζει «ένα παράλληλο σχέδιο προπαγάνδας, επηρεασμού των ΜΜΕ, χειραγώγησης της κοινής γνώμης, αλλά και αδιαφάνειας και υποβάθμισης των θεσμών».
Ανδρουλάκης: «Οι πολιτικές σας διαμορφώνουν μια χώρα χαμηλής ποιότητας ζωής»
Δριμείες ήταν οι επικρίσεις του Νίκου Ανδρουλάκη σχεδόν για το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής με αιχμή τον Προϋπολογισμό, στην ομιλία του στη Βουλή.
«Οι πολιτικές σας διαμορφώνουν μια χώρα χαμηλής ποιότητας ζωής για τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Μια χώρα με κακοπληρωμένες δουλειές και πανάκριβη καθημερινότητα», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ενώ πρόσθεσε ότι πρόκειται για άλλη μια χαμένη ευκαιρία να ανασυγκροτηθεί η παραγωγική βάση της χώρας, η στήριξη του κοινωνικού κράτους και να δημιουργηθεί μια ανθεκτική οικονομία και μια δίκαιη κοινωνία. «Στα δικά σας χέρια η χώρα κινείται σε τροχιά απόκλισης και όχι σύγκλισης με το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο ζωής. Η εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2024 θα είναι το πρώτο πραγματικό τεστ της αποτελεσματικότητάς σας».
Με αφορμή τη θετική απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, όπως είπε, ο Νίκος Ανδρουλάκης εξαπέλυσε τα βέλη του τόσο στη κυβέρνηση όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ. «Η παράταξη που ήταν υπεύθυνη που τη χάσαμε, οδηγώντας τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Η παράταξη που έστρωσε τον δρόμο στον ακραίο λαϊκισμό και στη διχόνοια. Εσείς, μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, ανοίξατε το κουτί την Πανδώρας για μια εποχή ακραίας αντιπαλότητας, στον δημόσιο λόγο, στα social media. Μια εποχή καθολικής απόρριψης της διαφορετικής άποψης.
Εχετε τεράστια ευθύνη γιατί κάνατε σχεδόν αδύνατη τη δημιουργία μιας κοινής συνείδησης για το ποιες είναι οι χρόνιες παθογένειες της χώρας, ποια είναι τα αίτιά τους και με ποιες ρήξεις θα τις κάνουμε παρελθόν», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Για την ακρίβεια που πλήττει τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, υπογράμμισε πώς η κυβέρνηση έχει αναγάγει τον πληθωρισμό σε ένα από τα βασικά εργαλεία άσκησης της οικονομικής πολιτικής που βασίζεται στα υπερέσοδα από έμμεσους φόρους, επιβαρύνοντας τους πιο αδύναμους και τη μεσαία τάξη, μέσα σε ένα περιβάλλον μεγάλης ακρίβειας.
«Για να επιστρέψετε ψίχουλα στην κοινωνία με τα “αγιοβασιλιάτικα καλάθια” και τα pass. Ετσι κρατάτε σε ομηρία τους φτωχότερους Ελληνες, αντί να κάνετε ουσιαστικές θεσμικές παρεμβάσεις για την προστασία τους», συνέχισε ο κ. Ανδρουλάκης.
Παράλληλα, σχολίασε τη θέση του οικονομικού επιτελείου πώς αυξήθηκαν οι μισθοί κι έφτασαν στα επίπεδα του 2009, λέγοντας πώς είναι καλύτερα να διαβάσει τα στοιχεία της Eurostat, όπου σημειώνει ότι ο μέσος μισθός είναι 20% χαμηλότερος από το 2009 και σε τροχιά μόνιμης απόκλισης από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σημείωσε ότι δεν είναι πια μέτρο σύγκρισης η διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, αλλά τα προβλήματα που δημιούργησε, ή δεν θέλει να λύσει η κυβέρνηση όλα αυτά τα χρόνια, επισημαίνοντας την επιτελικότητα που προβάλλεται ως προσωπείο της αναξιοκρατίας, της αδιαφάνειας και της αναποτελεσματικότητας.
Ειδική αναφορά έκανε για τη σύμβαση 717 σχετικά με την τηλεδιοίκηση των τρένων που είναι επτά χρόνια ανολοκλήρωτη. «Η ευρωπαϊκή εισαγγελία άσκησε ποινική δίωξη σε 23 πρόσωπα. Την ίδια δικαστική έρευνα που έδειχνε τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων, ΕΣΕΙΣ την πετάξατε στο καλάθι των αχρήστων και κρυφτήκατε πίσω από το ΚΚΕ. Δεν διστάσατε να κρυφτείτε πίσω από τον κ. Βελόπουλο για να αλώσετε την ΑΔΑΕ και να εμποδίσετε την έρευνα, γιατί φοβάστε προσωπικά τις αποκαλύψεις στο σκάνδαλο των υποκλοπών», σημείωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Εντονα επικριτικός ήταν και για τα μέτρα σχετικά με την οπαδική βία, όπου υποστήριξε πώς, «αντί να τιμωρήσετε τις συμμορίες, τιμωρείτε τους φιλάθλους, τους απαγορεύετε να παρακολουθήσουν αθλητικά γεγονότα με τις οικογένειές τους. Και έχετε το θράσος, πάλι στον βωμό της επικοινωνίας, να έχουν μεσολαβήσει δύο δολοφονίες και ένας ακόμη άνθρωπος να χαροπαλεύει, για να πάνε οι υπουργοί σας 200 ονόματα χούλιγκαν στη δικαιοσύνη».
Εντονη και εκτενής ήταν η κριτική του κ. Ανδρουλάκη στη αδυναμία της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, με αποκορύφωμα τις καταστροφές στον Εβρο και τη Θεσσαλία.
Για την κατάσταση στην Παιδεία, με τα αποτελέσματα της εξέτασης PISA να είναι απογοητευτικά, ο κ. Ανδρουλάκης εξέφρασε την ανησυχία για το μεγάλο χάσμα που αποτυπώνουν μεταξύ ιδιωτικών και δημόσιων σχολείων, που αντικατοπτρίζουν τις μεγάλες κοινωνικές ανισότητες που επικρατούν στη χώρα. «Την ώρα που εμφανίζετε ως πανάκεια και λύση σε όλα τα προβλήματα της εκπαίδευσης τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αφήσατε τη δημόσια πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση να καταρρεύσουν.
Κοιτάτε το δέντρο, τη βάση του 10, και όχι το δάσος των λόγων που τόσες χιλιάδες μαθητές γράφουν κάτω από αυτή τη βάση. Δεν σας ενδιαφέρει ένα ισχυρό δημόσιο σχολείο, που θα προετοιμάζει τα παιδιά μας για τις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν, που θα αξιοποιεί δεξιότητες και θα επενδύει στην κριτική και δημιουργική σκέψη», είπε, διατυπώνοντας επιφυλάξεις για το σχέδιο της κυβέρνησης σχετικά με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
«Η δημόσια Υγεία είναι βασικός πυλώνας του κοινωνικού κράτους. Εμείς ιδρύσαμε το ΕΣΥ και είναι πρώτη προτεραιότητά μας η αναγέννησή του, γιατί σε όποιο μέρος της χώρας κι αν βρεθούμε, συναντούμε την αγανάκτηση και την απογοήτευση του λαού», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, διαφωνώντας με τα μισθολογικά κίνητρα που δίνει η κυβέρνηση στις νέες διοικήσεις.
Κάλεσε ξανά την κυβέρνηση να καταργήσει τη golden visa στα ακίνητα, όπως έκαναν ήδη πολλές ευρωπαϊκές χώρες, καθιστώντας την απολύτως υπεύθυνη για τη στεγαστική κρίση, που υπάρχει και θα κλιμακωθεί τα επόμενα χρόνια!
Ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός στο ζήτημα της κατανομής των φορολογικών βαρών, όπου υπογράμμισε: «Εκμεταλλεύεστε τον πληθωρισμό της απληστίας για να κερδοσκοπείτε εις βάρος της κοινωνίας, κρατώντας σε ομηρία τους φτωχότερους Ελληνες. Φορολογείτε επαγγέλματα και όχι πραγματικά εισοδήματα».
«Το μόνο σίγουρο είναι ότι και η Ελλάδα μπορεί καλύτερα, ο ελληνικός λαός αξίζει περισσότερα από αυτά που του προσφέρετε. Σε αυτή την προσπάθεια, έχουμε χρέος η νέα γενιά να είναι στην πρώτη γραμμή. … Εχουμε χρέος να απενεργοποιήσουμε τη δημογραφική βόμβα και τη γήρανση του πληθυσμού, που μας απειλεί», τόνισε, κάνοντας αναλυτική αναφορά στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ για την κοινωνική στέγη.
«Εχουμε άλλες προτεραιότητες για την οικονομία, την κοινωνία και τους θεσμούς. Και σταματήστε να βάζετε αντιπαραθετικά την οικονομική ανάπτυξη με τους θεσμούς. Με αδίστακτα παιχνίδια έχετε τραυματίσει τους θεσμούς και την εμπιστοσύνη των πολιτών στο πολιτικό σύστημα. Κανένα κράτος δεν μπορεί να αναπτυχθεί μακροπρόθεσμα οικονομικά και κοινωνικά χωρίς λειτουργικούς θεσμούς και ισχυρή δικαιοσύνη. Εχουμε χρέος να διασφαλίσουμε, ιδιαίτερα για τις νέες γενιές, ότι δεν θα έχουμε ποτέ ξανά “χαμένες δεκαετίες”», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης, δηλώνοντας ότι «η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα τον καταψηφίσει, εκτός από το σκέλος των δαπανών της Προεδρίας της Δημοκρατίας και της άμυνας της χώρας.
Και σας καλώ να μας ενημερώσετε για την αλλαγή των εξοπλιστικών προγραμμάτων που διαβάζουμε στις εφημερίδες. Είμαστε διατεθειμένοι για συναινέσεις, όμως πρέπει να μας ενημερώσετε επ’ αυτού», κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.