Ένα χρόνο μετά την αποκάλυψη του Qatargate που συντάραξε την ΕΕ, το υλικό από τις βελγικές αρχές δείχνει ότι οι βασικοί πρωταγωνιστές -ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, η Καϊλή, ο σύντροφός της Φρανσέσκο Τζόρτζι και ο Αντρέα Κοτσολίνο- είχαν διαφορετική στάση. Ήταν τα πρώτα πρόσωπα που ερωτήθηκαν από τις αρχές για τον ρόλο τους σε αυτή την περίπλοκη υπόθεση και από τα πρώτα που συνελήφθησαν. Όλοι πλέον έχουν αποφυλακιστεί.
Καϊλή: Δεν είχα σκεφτεί από πού ήταν τα λεφτά
Η πρώτη ανάκριση της Καϊλή από τις βελγικές αρχές ήταν στις 10 Δεκεμβρίου 2022. Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε αρχικά άναυδη. «Είμαι σε ένα σημείο όπου δεν αναγνωρίζω πια κανέναν, ούτε καν τον σύντροφό μου», είπε.
Χαρακτήρισε τον Τζόρτζι «ιδεαλιστή και πολύ ευγενικό», αλλά είπε ότι είχε έλλειψη χρημάτων και ότι δυσκολευόταν να συνεισφέρει στα κοινά έξοδα.
Η ημέρα της σύλληψής τους, είπε η Καϊλή, ήταν «ημέρα απόλυτου πανικού». Ο σύντροφός της είχε συλληφθεί, ο πατέρας της επίσης και μάλιστα με μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά που του είχε δώσει η ίδια, ενώ η -τότε 1,5 ετών- κόρη της θα μπορούσε να καταλήξει προσωρινά στις κοινωνικές υπηρεσίες.
Όταν έμαθε ότι ο Τζόρτζι είχε συλληφθεί και ότι το αυτοκίνητό της είχε κατασχεθεί, η Καϊλή νόμιζε ότι «είχε πάθει τροχαίο ατύχημα». Μετά εντόπισε άρθρο σε βελγική εφημερίδα με το όνομα του Παντσέρι μαζί με την αναφορά ενός μεγάλου χρηματικού ποσού, το οποίο της θύμισε ότι ο πρώην ευρωβουλευτής είχε αφήσει μια βαλίτσα και κάποια χρήματα στο σπίτι της.
Η Καϊλή λέει ότι φαντάστηκε πως η προέλευση των χρημάτων «μπορεί να μην ήταν καλή» και ζήτησε από τον πατέρα της να τα πάρει από το διαμέρισμά της μέσα στη βαλίτσα, μαζί με ένα τηλέφωνο και ένα λάπτοπ που βρήκε στο γραφείο του Τζόρτζι. «Πριν από αυτό, ποτέ δεν είχα σκεφτεί για την προέλευση αυτών των χρημάτων», ισχυρίστηκε.
Ισχυρίστηκε ότι όλες οι αποφάσεις της που θα μπορούσαν να είναι ευνοϊκές για το Κατάρ ήταν επίσημες εργασίες εκ μέρους των θεσμών της ΕΕ που ήταν πρόθυμοι να οικοδομήσουν σχέσεις με μια χώρα πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. «Όλοι μου ζήτησαν να συνεχίσω σε αυτόν τον δρόμο», είπε.
Εννέα μέρες αργότερα, σε δεύτερη ανάκριση η αστυνομία επικεντρώθηκε στις τσάντες και τα μετρητά.
Η Καϊλή ισχυρίστηκε ότι είπε ότι έβαλε στη βαλίτσα του Παντσέρι χρήματα από το χρηματοκιβώτιο του Τζόρτζι – ήξερε, μάλιστα, ποια χρήματα ήταν του Παντσέρι επειδή τα κρατούσε σε δεσμίδες, ενώ ο Τζόρτζι είχε τα δικά του «χύμα».
Μια άλλη τσάντα στο χρηματοκιβώτιο, που ήταν δική της, περιείχε 30.000-40.000 για προληπτικούς λόγους, «σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης» εννοώντας μάλλον ένα μεγάλο και αναπάντεχο γεγονός.
Τζόρτζι: Μετανιώνω που μπλέχτηκα
Το Politico μεταφέρει και όσα ανέφερε στη δική του ανάκριση, ο σύντροφος της Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, που συνελήφθη στις 9 Δεκεμβρίου, 40 λεπτά μετά τον Παντσέρι.
Στους ανακριτές είπαν για το πώς έφτασε στις Βρυξέλλες. Ήταν φοιτητής του Erasmus που το 2009 βρήκε μια θέση ως ασκούμενος στο Κοινοβούλιο. Από εκεί, πήγε να εργαστεί ως βοηθός του Παντσέρι, ο οποίος ήταν τότε ευρωβουλευτής.
«Για μένα, ο Παντσέρι είναι μέντορας, χάρη σε αυτόν γνώρισα τη σύντροφό μου», πρόσθεσε.
Παρόλο που το 2022 εργαζόταν πλέον ως βοηθός του ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτσολίνο, ο Τζορτζι εξακολουθούσε να συνεργάζεται με τον Παντσέρι, βοηθώντας τον στη δουλειά του με το Κατάρ, επειδή ένιωθε ότι του ήταν υποχρεωμένος.
Αλλά πάντως αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη σε παράνομες δραστηριότητες. «Πάντα πληρώναμε τους φόρους μας», είπε για τον ίδιο και τη σύζυγό του.
Η αστυνομία ενημέρωσε τον Τζόρτζι την επόμενη ημέρα της δική του σύλληψης ότι είχε συλλάβει τον πατέρα της Καϊλή ενώ είχε στην κατοχή του μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά, και ότι στο διαμέρισμα που είχαν με την ευρωβουλευτή είχαν βρεθεί και άλλα χρήματα. Η αντίδρασή του, γράφει το Politico, ήταν να τα αποκαλύψει όλα.
Η Καϊλή, είπε ο σύζυγός της, γνώριζε για την προέλευση των μετρητών, αλλά «δεν ήταν μέρος του δικτύου επιρροής» που είχαν δημιουργήσει ο ίδιος και ο Παντσέρι για λογαριασμό του Κατάρ. Αργότερα, ο Τζόρτζι ανακάλεσε την αρχική του δήλωση του ότι η Καϊλή γνώριζε για την προέλευση των μετρητών. «Θα κάνω ό,τι είναι απαραίτητο για να μπορέσει η κόρη μου να μείνει με τη μητέρα της», είπε στις αρχές.
Για τον Παντσέρι είπε ότι είχε συμφωνήσει με το Κατάρ για τη δημιουργία μιας επιχείρησης άσκησης πίεσης εντός του Ευρωκοινοβουλίου. Ο Τζόρτζι βοήθησε στο στήσιμο του σχεδίου και μάζευε σακούλες με χρήματα από τους απεσταλμένους του Κατάρ σε πάρκινγκ στις Βρυξέλλες. Πρόσθεσε δε ότι ο Παντσέρι εργαζόταν επίσης για το Μαρόκο και τη Μαυριτανία.
Αλλά πάντως εξέφρασε τη λύπη του για την εμπλοκή του στο σχέδιο του Παντσέρι: «Με άγχωνε, ήταν ‘άρρωστο’ σύστημα», παραδέχτηκε και πρόσθεσε ότι ανακουφίστηκε που μίλησε για όλα αυτά: «Ποτέ δεν αγάπησα την πολυτέλεια. Δεν ξέρω γιατί παρασύρθηκα».