Η ζάχαρη παγκοσμίως διαπραγματεύεται στις υψηλότερες τιμές από το 2011, κυρίως λόγω των χαμηλότερων παγκόσμιων προμηθειών μετά από τον ασυνήθιστα ξηρό καιρό που κατέστρεψε τις σοδειές στην Ινδία και την Ταϊλάνδη, τους δεύτερους και τρίτους μεγαλύτερους εξαγωγείς στον κόσμο.
Αυτό είναι μόνο το πιο πρόσφατο πλήγμα για τις αναπτυσσόμενες χώρες που αντιμετωπίζουν ήδη ελλείψεις σε βασικά είδη όπως το ρύζι και οι απαγορεύσεις στο εμπόριο τροφίμων που έχουν αυξήσει τον πληθωρισμό των τροφίμων
Όλα αυτά συμβάλλουν στην επισιτιστική ανασφάλεια λόγω των συνδυασμένων επιπτώσεων του φυσικού κλιματικού φαινομένου «Ελ Νίνιο», του πολέμου στην Ουκρανία και των ασθενέστερων νομισμάτων. Τα πλουσιότερα δυτικά έθνη μπορούν να απορροφήσουν το υψηλότερο κόστος, αλλά τα φτωχότερα έθνη αγωνίζονται.
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών προβλέπει μείωση 2% στην παγκόσμια παραγωγή ζάχαρης την περίοδο 2023-24, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, που μεταφράζεται σε απώλεια περίπου 3,5 εκατομμυρίων μετρικών τόνων, δήλωσε ο Φάμπιο Παλμέρι, ερευνητής στην παγκόσμια αγορά εμπορευμάτων του FAO.
Όλο και περισσότερο, η ζάχαρη χρησιμοποιείται για βιοκαύσιμα όπως η αιθανόλη, επομένως τα παγκόσμια αποθέματα ζάχαρης βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009. H Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ζάχαρης, αλλά η συγκομιδή της θα βοηθήσει να καλυφθούν τα κενά μόνο αργότερα το 2024.
Οφείλεται εν μέρει στο «Ελ Νίνιο», ένα φυσικό φαινόμενο που μεταβάλλει τα παγκόσμια καιρικά μοτίβα και μπορεί να προκαλέσει ακραίες καιρικές συνθήκες που κυμαίνονται από ξηρασία έως πλημμύρες. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η κλιματική αλλαγή κάνει το «Ελ Νίνιο» ισχυρότερο.
Η Ινδία άντεξε τον ξηρότερο Αύγουστο της εδώ και έναν αιώνα και οι καλλιέργειες στη δυτική πολιτεία της Μαχαράστρα, η οποία αντιπροσωπεύει πάνω από το ένα τρίτο της παραγωγής της ζαχαροκάλαμου, παρέμειναν σταδιακά κατά τη διάρκεια της κρίσιμης φάσης ανάπτυξης. Η παραγωγή ζάχαρης της Ινδίας είναι πιθανό να μειωθεί κατά 8% φέτος, σύμφωνα με την Indian Sugar Mills Association.
Στην Ταϊλάνδη, τα αποτελέσματα του «Ελ Νίνιο» στις αρχές της καλλιεργητικής περιόδου άλλαξαν όχι μόνο την ποσότητα αλλά και την ποιότητα της συγκομιδής, δήλωσε ο Nαραντίπ Αναντασούκ, επικεφαλής της Ένωσης Ζαχαροφυτευτών της Ταϊλάνδης.
Έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ προέβλεψε πτώση 15% της παραγωγής στην Ταϊλάνδη τον Οκτώβριο. Οι επόμενοι μήνες είναι η μεγαλύτερη ανησυχία, είπε ο Παλμέρι του FAO. Η αύξηση του πληθυσμού και η αυξανόμενη κατανάλωση ζάχαρης θα επιβαρύνουν περαιτέρω τα αποθέματα ζάχαρης, είπε.
Ο κόσμος έχει τώρα λιγότερες από 68 ημέρες σε αποθέματα ζάχαρης για να καλύψει τις ανάγκες του, σε σύγκριση με 106 ημέρες όταν άρχισαν να μειώνονται το 2020, σύμφωνα με στοιχεία από το USDA. «Βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2010», δήλωσε ο Τζόζεφ Γκλάουμπερ, ανώτερος ερευνητής στο International Food Policy Research Institute.
Η Ινδονησία – ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ζάχαρης πέρυσι, σύμφωνα με το USDA – μείωσε τις εισαγωγές και η Κίνα, ο Νο. 2 εισαγωγέας, αναγκάστηκε να απελευθερώσει τη ζάχαρη από τα αποθέματά της για να αντισταθμίσει τις υψηλές τιμές στην εγχώρια αγορά για πρώτη φορά εδώ και έξι χρόνια, Palmeri είπε.
Για ορισμένες χώρες, η εισαγωγή ακριβότερης ζάχαρης καταναλώνει αποθέματα ξένου νομίσματος, όπως δολάρια και ευρώ, τα οποία απαιτούνται επίσης για την πληρωμή του πετρελαίου και άλλων ζωτικών αγαθών, δήλωσε ο Ελ Μαμούν Αμρούκ, οικονομολόγος του FAO.
.