Η «έκρηξη» των κρουσμάτων της Τρίτης με 2.147 νέες μολύνσεις, που αποτελεί ρεκόρ για το 2021, και η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, προβληματίζουν τους επιστήμονες, οι οποίοι θα ελέγξουν και τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα για να καταλήξουν στην απόφασή τους για παράταση των περιοριστικών μέτρων.
Οι κλίνες ΜΕΘ Covid-19 της Αττικής είναι κατειλημμένες στο 90% και απομένουν ελάχιστα κρεβάτια για σοβαρά περιστατικά κορονοϊού.
Αποτέλεσμα είναι οι σχεδιασμοί έστω και για μερικό άνοιγμα δραστηριοτήτων στην Αττική να πάνε πίσω για μία ή δυο εβδομάδες. Προτεραιότητα της κυβέρνησης ήταν να ανοίξουν με περιορισμούς το λιανεμπόριο και τα σχολεία, όμως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί την 1η Μαρτίου.
Πληθαίνουν άλλωστε οι φωνές των λοιμωξιολόγων, που θέλουν παράταση στην Αττική για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.
Κρίσιμες θεωρούνται τόσο η συνεδρίαση των επιδημιολόγων την Πέμπτη όσο και των λοιμωξιολόγων την Παρασκευή. Στο «τραπέζι» θα βρεθούν ο δείκτης θετικότητα, ο οποίος χθες ήταν στο 3,86, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, αλλά και τα κρούσματα που μετά από αρκετούς μήνες σκαρφάλωσαν στα 1.000 στην Αττική.
Το άνοιγμα, στο καλό σενάριο, τοποθετείται είτε στις 8 Μαρτίου είτε στις 15 Μαρτίου.
Αναφορικά με τα σχολεία, το πιο πιθανό είναι να λειτουργήσουν πρώτα τα νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά και αργότερα Γυμνάσια και Λύκεια. Ενώ το λιανεμπόριο θα ανοίξει με έξτρα περιορισμούς, καθώς το 13032 μπαίνει στη ζωή μας, και θα έχουμε στη διάθεσή μας μόνο τρεις ώρες για ψώνια και μόνο για μία φορά την ημέρα.