Σε υψηλούς τόνους απάντησε στην κριτική ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της δευτερολογίας του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για το «Νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων φορέων του δημόσιου τομέα, ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους και λοιπές διατάξεις».
Απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Μιλήσατε 30 λεπτά. Για το νομοσχέδιο μιλήσατε τρία. Εδώ δεν είναι βήμα άσκησης γενικής έκθεσης ιδεών. Είναι Κοινοβούλιο, υπάρχει κανονισμός και πρέπει να τηρείται».
Απαντώντας στην αντιπολίτευση και κυρίως στον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο, για την παρουσία του ίδιου στη Βουλή, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Μια και αναφέρεστε στον κοινοβουλευτικό έλεγχο για την παρουσία μου στη Βουλή, την προηγούμενη τετραετία η παρουσία μου στη Βουλή και οι αντιπαραθέσεις μου με άλλους πολιτικούς αρχηγούς ήταν οι πιο συχνές σε βάθος 20ετίας. Δόξα τω Θεώ δεν μπορούμε να κατηγορηθούμε ότι δεν είχαμε ζωντανό κοινοβουλευτικό διάλογο. Να δούμε τι έχει γίνει τις 120 ήμερες της νέας περιόδου; Ποιες ερωτήσεις μου έχετε καταθέσει, κ. Φάμελλε; Μηδέν. Εσείς, κ. Ανδρουλάκη; Μία. Το ποιος κρύβεται από τη Βουλή και ποιος έρχεται με γραμμένες ομιλίες θα το κρίνουν οι πολίτες». Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είπε, επίσης, ότι «στο Ευρωκοινοβούλιο, κ. Ανδρουλάκη, δεν τα κάνατε αυτά, γιατί αυτοί ήταν οι κανόνες της αίθουσας. Και έρχεστε εδώ και λέτε άλλα».
Ως προς τη στάση της κυβέρνησης για το ζήτημα της Μέσης Ανατολής, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Είμαστε απολύτως σαφείς εντός και εκτός Ελλάδας. Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή αναγνώρισε το δικαίωμα άμυνας στο Ισραήλ μετά από τη φρικιαστική επίθεση που δέχθηκε στο έδαφός του. Ομως είπαμε ότι η αντίδραση του Ισραήλ –επειδή είναι μια δημοκρατία– θα πρέπει να λάβει υπόψη το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο. Διαχωρίσαμε απόλυτα τη Χαμάς από τον παλαιστινιακό λαό και από την παλαιστινιακή Αρχή. Είπαμε ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση που ζημιώνει βαθύτατα τον παλαιστινιακό λαό και η δράση της πρέπει να ηττηθεί – όχι απλώς να καταδικαστεί. Δώσαμε έμφαση στην ανάγκη δημιουργίας ανθρωπιστικών οδών και ανθρωπιστικής παύσης. Είναι ανατριχιαστικές οι εικόνες που εκπέμπονται από τα ΜΜΕ από τη Γάζα. Χιλιάδες άνθρωποι και παιδιά χάνουν τη ζωή τους από μια επίθεση η οποία έχει κλιμακωθεί πέρα από τα όρια εντός των οποίων θα χαρακτηριζόταν λελογισμένη με βάση την επίθεση που δέχθηκε το Ισραήλ».
Οσον αφορά το ψήφισμα του ΟΗΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Δεν υπερψηφίσαμε ένα ψήφισμα που κατά την άποψή μας δεν ήταν ισορροπημένο. Και δεν ήμασταν μόνοι μας. Η πλειοψηφία των κρατών Ε.Ε. θεώρησε ότι δεν ήταν ισορροπημένο και δεν εναρμονιζόταν με τα εθνικά συμφέροντα που σέβονται τη στρατηγική σχέση που έχουμε με το Ισραήλ και παράλληλα αναγνωρίζει απόλυτα το δικαίωμα Παλαιστινίων για ανεξάρτητο κράτος».
Απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «μας είπατε για τη μεγάλη παρακαταθήκη του ΠΑΣΟΚ και αναφερθήκατε στις σχέσεις Παπανδρέου με Αραφάτ, για να μας πείτε τι; Οτι τότε ήταν ισορροπημένη η στάση μας με βάση τις διεθνείς σχέσεις; Ή δεν τα ξέρετε και θα πρέπει να διαβάσετε λίγο καλύτερα την Ιστορία του κόμματος σας ή είστε εκτός θέματος». Και τόνισε στη συνέχεια: «Ημασταν η τελευταία χώρα που αναγνώρισε το κράτος του Ισραήλ το 1990 με απόφαση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη».
«Ακούω λοιπόν την επιχειρηματολογία των κ. Φάμελλου και Ανδρουλάκη και μου θυμίζει εφήβους που αποκτούν τον πρώτο τους δίσκο και, μην έχοντας άλλο δίσκο, ακούν το ίδιο τροπάριο, την ίδια μουσική. Ο κ. Φάμελλος είπε ότι αποκλίνουμε από την Ευρώπη για συμφέροντα και “Μητσοτάκης Α.Ε.” και ο κ. Ανδρουλάκης επιμένει για ανθρώπινα δικαιώματα και για τις υποκλοπές. Ομως η ΝΔ πήρε 41%, εσείς 17% και εσείς 12%. Αλλάξτε τροπάρι. Διευρύνετε λίγο την γκάμα σας. Εχουμε μιλήσει πολλές φορές γι’ αυτά τα θέματα και θα μιλήσουμε ξανά. Αναλογιστείτε όμως ότι μεταξύ του πριν και του μετά μεσολάβησε η κρίση του ελληνικού λαού που τα έβαλε όλα αυτά τα θέματα στη ζυγαριά», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.
Και κατόπιν για το ζήτημα των υποκλοπών συμπλήρωσε: «Η κάλπη δεν ξεπλένει την ποινική διάσταση μιας υπόθεσης, αλλά αυτό θα το κρίνει η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Μας λέτε για δήθεν πρόστιμα από την ανεξάρτητη Αρχή. Πού τα ξέρετε, κ. Ανδρουλάκη, όλα αυτά εσείς; Εμείς δεν τα ξέρουμε. Εσείς πού τα ξέρετε. Εκτός αν αυτή η ανεξάρτητη Αρχή είναι σουρωτήρι. Πόσους μήνες είχαν λήξει οι θητείες των μελών της ΑΔΑΕ; Και επειδή δεν θέλαμε να το κάνουμε προεκλογικά για να μην κατηγορηθούμε, το κάναμε μετά τις εκλογές. Και εσείς τι μας προτείνετε; Να διατηρήσουμε μέλη των οποίων η θητεία έχει λήξει. Και κατά τα άλλα, μας μιλάτε για κράτος δικαίου, κ. Ανδρουλάκη. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι σημειώνει διαρκή πρόοδο στους δείκτες κράτους δικαίου. Αυτό λέει η Ευρώπη. Τώρα τι λέτε εσείς και ο κ. Ράμμος και δεν ξέρω ποιος άλλος είναι άλλο θέμα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
«Κλείνω με τη μνημειώδη φράση του κ. Φάμελλου που μας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ –μέσα στη μεγαλοθυμία του– κράτησε τους διοικητές νοσοκομείων. Τροπολογία του Κουρουμπλή με την οποία έπαυε τις διοικήσεις νοσοκομείων. Να θυμάστε τουλάχιστον αυτά που έχετε κάνει», κατέληξε ο πρωθυπουργός.