Ένα μεγάλο πακέτο σημαντικών μεταρρυθμίσεων το οποίο θα προσδώσει συγκεκριμένο περιεχόμενο στη δέσμευσή του για τον πολυεπίπεδο εκσυγχρονισμό του κράτους και της χώρας και ένα πιο λιτό «καλάθι» οικονομικών μέτρων με έμφαση στην ενίσχυση των ασθενέστερων και την ακρίβεια, αναμένεται να εξαγγείλει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της φετινής ΔΕΘ, στην οποία ρίχνει βαριά τη σκιά της η πρωτοφανής κακοκαιρία Daniel και οι συνέπειές της.
Η ανακούφιση των πληγέντων και η αποκατάσταση των υποδομών, θα αποτελέσει ξεχωριστό κεφάλαιο στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στις 20.00 στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο και θα αποτελέσει κατά πληροφορίες το ένα σκέλος της αναφορικά με τη συγκυρία.
Σε αυτό θα περιγράψει το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε σε σχέση με τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες η ένταση των οποίων αυξάνεται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και θα περιγράψει το πλέγμα των μέτρων στήριξης των πληγέντων και το σχέδιό του για την ανοικοδόμηση του Έβρου, της Μαγνησίας και δη της Θεσσαλίας με εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, επαναλαμβάνοντας εκ νέου τη διττή προσωπική του δέσμευση η πολιτεία να σταθεί στο πλευρό όσων επλήγησαν μέχρι τέλους και να ξαναχτίσουμε ακόμα καλύτερα όσα κατέστρεψε η μανία της φύσης.
Restart στη ΔΕΘ
Το βασικό σκέλος της ομιλίας του πάντως σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα αφορά στις μεταρρυθμίσεις με στόχο την αντιμετώπιση χρόνιων αδυναμιών και τον εκσυγχρονισμό του κράτους σε βασικού τομείς, σηματοδοτώντας και το restart που επιδιώκει να κάνει η κυβέρνηση με τη ΔΕΘ.
Το ενδιαφέρον φυσικά στρέφεται στις αλλαγές που πρόκειται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός για την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας, ώστε το νέο μοντέλο λειτουργίας της να ανταποκρίνεται στα πλέον δυσμενή σενάρια που η κλιματική αλλαγή απέδειξε στη Θεσσαλία ότι μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή.
Αλλαγές στην Πολιτική Προστασία
Πιστός στη φιλοσοφία της διδαχής από τις όποιες αστοχίες ή αδυναμίες με στόχο τη βελτίωση του επιπέδου πρόληψης και την ανθεκτικότητα, στο πεδίο της Πολιτικής Προστασίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει μεταξύ άλλων:
- μια αυτοματοποιημένη διαδικασία παρέμβασης των Ενόπλων Δυνάμεων σε μεγάλες κρίσεις και φυσικές καταστροφές πιθανόν χωρίς να απαιτείται προηγούμενο αίτημα του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας
- την ολοκλήρωση του προγράμματος ΑΙΓΙΣ ένα χρόνο νωρίτερα το 2024
- την επικαιροποίηση των χαρτών επικινδυνότητας πλημμυρικών φαινομένων με τη χρήση δυναμικών πλέον μοντέλων πρόβλεψης και παρακολούθησης έναντι των σημερινών στατικών χαρτών
- έναν μηχανισμό αλληλεπίδρασης των αντιπλημμυρικών έργων και αυστηρού ελέγχου της αποτελεσματικής λειτουργίας τους
- καθώς και εργαλεία αντιμετώπισης της δομικής αδυναμίας της πολυδιάσπασης αρμοδιοτήτων και φορέων για τα αντιπλημμυρικά έργα εξαγγέλλοντας πιθανόν τη σύσταση ενός φορέα – επόπτη.
Το «πράσινο τέλος»
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η εξειδίκευση από τον ίδιο του «πράσινου τέλους» που πρόκειται να επιβάλλει η κυβέρνηση για την ενίσχυση των πόρων που εγγράφονται στον κρατικό προϋπολογισμό για τις φυσικές καταστροφές, καθώς παραμένει ασαφές το ύψος του, ποιους θα αφορά, για πόσο θα ισχύσει και πώς θα λειτουργήσει. Σε κάθε περίπτωση θα είναι όπως επισημαίνεται από το οικονομικό επιτελείο ένα μέτρο κατανεμημένο δίκαια και σίγουρα όχι οριζόντιο.
Εκσυγχρονισμός των φορέων του κράτους
Πέραν της Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με συνεργάτες του στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων ειδικά κεφάλαια στην ομιλία του πρωθυπουργού θα υπάρχουν για τον εκσυγχρονισμό όλων των βασικών τομέων του κράτους.
Στην οικονομία, με έμφαση την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Στη δικαιοσύνη με αλλαγές για την επιτάχυνση απονομής της και το «φρένο» στην ατιμωρησία. Στην Υγεία, με την αναδιοργάνωση του ΕΣΥ. Και στην Παιδεία, με την αξιολόγηση και την αναβάθμιση των δημόσιων δομών.
«Θα περιγράφεται ο εκσυγχρονισμός σε κάθε τομέα με συγκεκριμένες πολιτικές και όχι γενικόλογα», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, δίνοντας το στίγμα της ομιλίας του πρωθυπουργού και προσθέτουν πως «Αυτά τα 4 χρόνια, παρά τις κρίσεις έχουμε κάνει πάρα πολλά, αλλά έχουμε ακόμη ένα κράτος που δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες. Άρα πρέπει να αλλάξουμε ακόμη περισσότερα πράγματα για να βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών».
Το οικονομικό «καλάθι»
Ως προς το οικονομικό «καλάθι» πάντως κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι δεν πρέπει να υπάρχουν υπερβολικές προσδοκίες, καθώς οι ανυπολόγιστες συνέπειες της κακοκαιρίας στη Θεσσαλία περιορίζουν τις δημοσιονομικές δυνατότητες, ενώ η κυβέρνηση εξακολουθεί να κινείται συνδυάζοντας τη «δημοσιονομική υπευθυνότητα και την κοινωνικής ευαισθησία», βάση των οποίων κάθε πόρος εξετάζεται πολύ διεξοδικά που μπορεί να διατεθεί.
Σε κάθε περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξαγγείλει το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους με προσωπική διαφορά τον Ιανουάριο του 2024 και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, αλλά όχι την επέκταση του market pass έως το τέλος του τρέχοντος έτους.
Ουδείς βεβαίως μπορεί να αποκλείσει κάποιο μέτρο έκπληξη για τους οικονομικά ασθενέστερους. Αν και μετά τη χθεσινή διπλή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s – ένα μόλις σκαλοπάτι πριν από την επενδυτική βαθμίδα – απαιτείται διπλή προσοχή ώστε να επιτευχθεί ο εθνικός στόχος της επίσημης ανάκτησής της.
Απόψε το βράδυ στο Βελλίδειο πάντως δεν θα είναι ως είθισται σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά μόνο οι επικεφαλής των παραγωγικών Υπουργείων, καθώς όσοι είναι επιφορτισμένοι με την αντιμετώπιση των συνεπειών των πλημμυρών έχουν λάβει εντολή να παραμείνουν στο πεδίο. Το κλίμα άλλωστε μετά την πρόσφατη φονική κακοκαιρία δεν μπορεί να είναι πανηγυρικό.