Η επιτροπή που ερευνά τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους όπου επέβαινε ο ηγέτης της μισθοφορικής ομάδας της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, εξετάζει το ενδεχόμενο το αεροπορικό δυστύχημα «να προκλήθηκε εσκεμμένα», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο την Τετάρτη.
Πρόκειται για την πρώτη ρητή αναγνώριση, από την πλευρά της Μόσχας, ότι ο Πριγκόζιν μπορεί να δολοφονήθηκε.
«Είναι προφανές ότι εξετάζονται διαφορετικές εκδοχές, περιλαμβανομένης της σκόπιμης ‘θηριωδίας’», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους.
«Ας περιμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνάς μας», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.
Το ιδιωτικό τζετ Embraer με το οποίο ο Πριγκόζιν ταξίδευε στην Αγία Πετρούπολη από τη Μόσχα συνετρίβη βόρεια της ρωσικής πρωτεύουσας, οδηγώντας στον θάνατο και τους δέκα επιβαίνοντες στις 23 Αυγούστου.
Μεταξύ των νεκρών, περιλαμβάνονται δύο ακόμα κορυφαίες προσωπικότητες της Wagner, οι τέσσερις σωματοφύλακές του και τα τρία μέλη του πληρώματος.
Τα αίτια δεν έχουν γίνει ακόμα σαφή, ωστόσο, χωρικοί που βρίσκονταν κοντά στο σημείο ανέφεραν στο Reuters ότι άκουσαν κρότο και στη συνέχεια είδαν το αεροσκάφος να πέφτει στο έδαφος.
Η συντριβή σημειώθηκε ακριβώς δύο μήνες αφότου ο Πριγκόζιν ανέλαβε τον έλεγχο της νότιας πόλης Ροστόφ στα τέλη Ιουνίου, στο πλαίσιο ανταρσίας που τάραξε τα θεμέλια της Ρωσίας του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Οχι» σε διεθνή έρευνα
Εν τω μεταξύ, η Ρωσία ενημέρωσε την αρχή διερεύνησης αεροπορικών δυστυχημάτων της Βραζιλίας ότι δεν θα της επιτρέψει να εμπλακεί στην έρευνα για τα αίτια που προκάλεσαν τη συντριβή του βραζιλιάνικου αεροσκάφους Embraer σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες «προς το παρόν», όπως γνωστοποίησε το βραζιλιάνικο πρακτορείο στο Reuters.
Ερωτηθείς για τη συγκεκριμένη αναφορά, ο Πεσκόφ τόνισε ότι «πρώτα από όλα, η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, η αρμόδια επιτροπή ασχολείται με το ζήτημα» και πρόσθεσε ότι «σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να υπάρχει καμία διεθνής πτυχή στην υπόθεση».
Η στάση του Πούτιν
Την επομένη της συντριβής, ο Πούτιν έστειλε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των νεκρών και τόνισε ότι γνώριζε τον Πριγκόζιν για πολύ καιρό, από τα χαοτικά χρόνια των αρχών της δεκαετίας του 1990.
«Ήταν ένας άνθρωπος με δύσκολη μοίρα και έκανε σοβαρά λάθη στη ζωή», είπε ο Πούτιν, ενώ τον περιέγραψε ως ταλαντούχο επιχειρηματία.
Εν τω μεταξύ, το Κρεμλίνο απέρριψε ως «απόλυτο ψέμα» του ισχυρισμούς δυτικών πολιτικών και σχολιαστών ότι ο Πούτιν διέταξε να σκοτωθεί ο Πριγκόζιν για εκδίκηση.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι δεν εξεπλάγη από τον θάνατο, καθώς και ότι δεν συμβαίνουν πολλά στη Ρωσία εν αγνοία του Πούτιν.
Μετά τον θάνατο του Πριγκόζιν, ο Πούτιν διέταξε τους μαχητές της Wagner να υπογράψουν όρκο πίστης στο ρωσικό κράτος – βήμα στο οποίο ο Πριγκόζιν είχε αντιταχθεί λόγω της οργής του για το υπουργείο Άμυνας που, όπως είπε, κινδύνευε να χάσει τον πόλεμο της Ουκρανίας.
«Προσκύνημα» στον τάφο του
Οι οπαδοί του Πριγκόζιν κατέθεσαν λουλούδια και χειρόγραφα σημειώματα με στίχους ποιημάτων στον τάφο του την Τετάρτη, χαιρετίζοντάς τον ως «ατρόμητο πολεμιστή».
Ο ίδιος συνήθιζε να λέει ότι ήταν ο πιο φοβισμένους μισθοφόρος στον κόσμο με την καλύτερη μαχητική δύναμη.
Αντίπαλοι, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, τον περιγράφουν ως «βάναυσο», που ως ηγέτης της Wagner «λεηλατούσε αφρικανικά κράτη».
Αν και κέρδισε τη μάχη στο Μπαχμούτ, την πιο αιματηρή, μέχρι και σήμερα, από την έναρξη του πολέμου, ο Πριγκόζιν δήλωνε εξοργισμένες «με τις αποτυχίες του στρατού του Πούτιν». Προειδοποιούσε μάλιστα ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χάσει τον πόλεμο.
Με πληροφορίες από Reuters