Μέχρι και τα μέσα Ιουλίου θα συνεχιστεί η αστάθεια του καιρού στην Ευρώπη, όπως προβλέπουν μετεωρολογικά μοντέλα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προβλέψεων (ECMWF). Μάλιστα, πολλοί μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για χρονιά χωρίς καλοκαίρι στη «Γηραιά Ήπειρο», κάτι που θα αποτελέσει ρεκόρ δύο αιώνων, καθώς η τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέτοιο ήταν το 1816.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα meteoweb.eu, ο Απρίλιος και ο Μάιος ήταν ασυνήθιστα κρύοι και βροχεροί μήνες σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, ενώ ειδικά στην Ιταλία οι βροχοπτώσεις έσπασαν τα ρεκόρ όλων των εποχών σε πολλές περιοχές της χώρας, τερματίζοντας οριστικά την περίοδο ξηρασίας που είχε διατηρηθεί για 16 ολόκληρους μήνες.
Όπως αναφέρει ο Ιταλός μετεωρολόγος Guido Guidi σε tweet του: «Στις 27 Ιουνίου θα κυκλοφορήσει η νέα έκδοση του ευρωπαϊκού μαθηματικού μοντέλου υψηλής ανάλυσης ECMWF, του οποίου οι χάρτες είναι ήδη διαθέσιμοι. Τα πρώτα όμως στοιχεία που δείχνει είναι ξεκάθαρα. Θα μπορούσαμε να έχουμε φτάσει στα μέσα Ιουλίου χωρίς ουσιαστικά να έχει πλήξει κανένα κύμα καύσωνα τις χώρες της Μεσογείου και ιδιαίτερα την Ιταλία, την Ελλάδα και τα Βαλκάνια».
Είναι δυνατόν να ζήσουμε καλοκαίρι χωρίς… καλοκαίρι;
Παρόλα αυτά, δεν μπορούν να υπάρξουν ξεκάθαρες απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα, καθώς όλο αυτό μπορούμε να το δούμε συνολικά εκ των υστέρων. Έτσι κι αλλιώς, οι κλιματικές αλλαγές συμβαίνουν ανεξάρτητα αν έχει συμβάλει κάποιος εξωτερικός παράγοντας όπως για παράδειγμα η έκρηξη ενός ηφαιστείου.
Αρκεί να δούμε το καλοκαίρι του 2022 όπου πέρα από ένα ισχυρό κύμα καύσωνα που τον Ιούνιο, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος κύλησαν αρκετά ομαλά στην Ιταλία και την Νοτιοανατολική Ευρώπη, χωρίς να έχουμε ακραία κύματα καύσωνα όπως είδαμε στην Δυτική Ευρώπη.
Ο χάρτης που δημοσιεύει ο Guido Guidi δείχνει τις ανωμαλίες που προβλέπονται για τα μέσα Ιουλίου, όταν η δροσιά θα παραμείνει μεταξύ της Ιταλίας και των Βαλκανίων, συγκεντρωμένη ιδιαίτερα στις εσωτερικές περιοχές, άρα στις πιο εκτεθειμένες σε απογευματινές καταιγίδες. Ακριβώς όπως συμβαίνει τον Ιούνιο.
«Αν λοιπόν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις του συγκεκριμένου μαθηματικού μοντέλου που θεωρείται από τα πιο αξιόπιστα, τότε πιθανόν έως και μετά τα μέσα του Ιουλίου να μην έχουμε κανένα κύμα καύσωνα στην Ιταλία, την Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Τώρα να έχουμε καύσωνες στον τρίτο μήνα της καλοκαιρινής περιόδου που είναι ο Αύγουστος; Ότι και να ειπωθεί θα είναι εξαιρετικά παράτολμο», υπογραμμίζει ο Guidi, σημειώνει στην ιστοσελίδα meteoweb.eu.
Θα επηρεάσει τον καιρό έκρηξη ηφαιστείου;
Πάντως, σύμφωνα πάντα με το meteoweb.eu, επιστημονικές μελέτες αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο η έκρηξη του ηφαιστείου Hunga Tonga, η οποία σημειώθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2022 στον Ειρηνικό Ωκεανό να επηρεάσει το παγκόσμιο κλίμα.
Αρκεί να υπολογίσουμε ότι το ηφαίστειο Ταμπόρα εξερράγη ένα χρόνο νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 10 με 11 Απριλίου του 1815. Έτσι, μετά το περίφημο προηγούμενο του 1816, το 2023 θα μπορούσε να είναι μια χρονιά χωρίς καλοκαίρι.
Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν και κατά πόσο η έκρηξη του Hunga Tonga θα επηρεάσει το παγκόσμιο κλίμα. Δυστυχώς, πρόκειται για εκτιμήσεις που μπορούμε να κάνουμε μόνο εκ των υστέρων. Οι εποχές, ωστόσο, μπορεί να έχουν τυπικές κλιματικές ανωμαλίες ανεξάρτητα από οποιουσδήποτε εξωτερικούς παράγοντες, όπως οι μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις.