Μητσοτάκης στο CNN: Με κυβέρνηση ΝΔ ανακτούμε την επενδυτική βαθμίδα

Συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN και την Κριστιάν Αμανπούρ παραχώρησε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ερωτηθείς αν τον σόκαρε το εύρος της εκλογικής νίκης, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ανέμενε τη νίκη, αλλά «ακόμα δεν έχουμε πετύχει την αυτοδυναμία», κάτι που -όπως τόνισε- θα επιδιώξει η Ν.Δ. στις εκλογές του Ιουνίου.

«Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, ο ελληνικός λαός επιβράβευσε το πρόγραμμά μας για το μέλλον», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι η Νέα Δημοκρατία κατήγαγε δεύτερη συνεχόμενη νίκη επί της «λαϊκίστικης αντιπολίτευσης», και αυτό είναι «ενθαρρυντικό μήνυμα για την Ευρώπη εν συνόλω».

 

Οι προτεραιότητες της νέας τετραετίας

Σε ερώτηση για τις προτεραιότητες του της δεύτερης 4ετίας, εφόσον επανεκλεγεί, επέμεινε πως τρέφει μεγάλες φιλοδοξίες για την επόμενη κυβερνητική θητεία, τονίζοντας ότι ο μετασχηματισμός της Ελλάδος απαιτεί κατ’ ελάχιστον δύο 4ετίες.

«Οι μεγάλοι ρυθμοί ανάπτυξης, οι περισσότερες επενδύσεις και ασφαλώς οι περισσότερες θέσεις εργασίας είναι μεγάλες προτεραιότητες για εμάς. Προωθούμε, επίσης, μία προοδευτική ατζέντα αναφορικά με την αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τον εκσυγχρονισμό και τη ψηφιοποίηση του Κράτους, καθώς και τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων» σημείωσε και υπενθύμισε ότι τα προηγούμενα 4 χρόνια δόθηκε απευθείας οικονομική στήριξη σε αυτούς, που την είχαν περισσότερο ανάγκη.

«Κεντρική μας προτεραιότητα είναι η αύξηση των μισθών των Ελλήνων πολιτών εφόσον μας εμπιστευθούν ξανά» υπογράμμισε και δήλωσε ικανοποιημένος για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, καθώς η εγχώρια ανάπτυξη «τρέχει» με μεγαλύτερο ρυθμό εν συγκρίσει με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή.

Επανέλαβε πως σε περίπτωση που σχηματισθεί μία ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας η χώρα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα. «Η βασική μας προτεραιότητα είναι η αύξηση των μισθών. Καταλαβαίνω ότι οι μισθοί παραμένουν χαμηλοί και το κόστος ζωής έχει ανέβει», είπε για να συμπληρώσει ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα.

Ξεκαθάρισε ότι «δεν θα υποθηκεύσω το μέλλον της χώρας, αλλά θα κινηθώ σε ένα μονοπάτι δημοσιονομικής σταθερότητας», υπογραμμίζοντας ότι «είμαι περήφανος διότι αυξήσαμε το ΑΕΠ της χώρας, μειώνοντας παράλληλα το χρέος».

 

«Σκληρή αλλά δίκαιη πολιτική στα σύνορα»

Ερωτηθείς για το προσφυγικό και το αίτημα για έρευνα σχετικά με δημοσίευμα των ΝΥΤ -που έκανε λόγο για επαναπροωθήσεις- και πλάνα του οποίου έπαιξαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Απαντώ ευθέως, ήδη έχουμε αρχίσει μια έρευνα, λάβαμε σοβαρά υπόψη αυτό το συμβάν».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «πίσω στο 2015, το 75% των παράτυπων μεταναστών που έμπαιναν στην Ευρώπη, έφταναν μέσω της Ελλάδας – είχαμε επί της ουσίας μια πολιτική “ανοιχτών συνόρων” και αυτό ασκούσε τεράστια πίεση σε όλη τη ζώνη του Σένγκεν».

«Υποστηρίζω μία σκληρή αλλά δίκαιη πολιτική στα σύνορα», είπε και συμπλήρωσε ότι «επί της ουσίας τερματίσαμε την επιχείρηση της λαθροδιακίνησης μεταναστών».

«Κάναμε σημαντική δουλειά με τα ασυνόδευτα ανήλικα», τόνισε επίσης για να σημειώσει: «Είπαμε στην Ε.Ε. ότι δεν μπορείς να έχεις μεταναστευτική πολιτική χωρίς προστασία των συνόρων. Πολλοί λίγοι είναι αυτοί που μιλούν για τα pushforward της Τουρκίας, που σπρώχνουν απελπισμένους ανθρώπους στη θάλασσα προς τα δικά μας σύνορα».

Η Κριστίν Αμανπούρ επανέλαβε την ερώτηση στον πρωθυπουργό, αν η Ελλάδα σχετίζεται με τις επαναπροωθήσεις που απεικονίζονται στο βίντεο και ο κ. Μητσοτάκης απάντησε κατηγορηματικά: «Δεν έχει καμία σχέση η κυβέρνηση μας», χαρακτηρίζοντας μάλιστα «απαράδεκτη» αυτή την πρακτική, επισημαίνοντας ότι οι ελληνικές αρχές έχουν διασώσει χιλιάδες ανθρώπινες ζωές στο Αιγαίο.

Σε ερώτηση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επανέλαβε ότι ο ίδιος δεν είναι αφελής, και ότι η εξωτερική πολιτική των κρατών δεν αλλάζει από τη μία ημέρα στην άλλη, ευχήθηκε, πάντως, «να διατηρηθεί το θετικό momentum, που έχει διαμορφωθεί μετά το φονικό σεισμό στην Τουρκία», επέμεινε πως Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να επιλύσουν τη μία και μόνη διαφορά, δηλαδή την οριοθέτηση της ΑΟΖ επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, σημειώνοντας πως το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας είναι εξόχως αναθεωρητικό» και ότι «απειλεί τα εθνικά μας κυριαρχικά δικαιώματα».

Recommended For You

About the Author: efoni