Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για την επιδότηση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε κατοικίες, ενώ αύριο, Παρασκευή, αναμένονται ανακοινώσεις από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.
Ο κ. Σκρέκας πρόκειται να δώσει τις λεπτομέρειες για το άνοιγμα της πλατφόρμας που θα επιτρέψει στα νοικοκυριά και τους αγρότες να διεκδικήσουν τις επιδοτήσεις.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 200 εκατομμύρια ευρώ και η επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού φτάνει έως και 75% για νοικοκυριά και 60% για τους αγρότες. Η επιδότηση για μπαταρία είναι 90% και 100%, ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία.
Βασική προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης είναι ο αιτών να έχει συνάψει ήδη Σύμβαση Σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ αλλά να μην έχει συνδεθεί ο φωτοβολταϊκός σταθμός.
Οι δικαιούχοι και τα ποσά
Δικαιούχοι του προγράμματος είναι νοικοκυριά και αγρότες που θα μπορούν να εγκαταστήσουν το δικό τους μικρό φωτοβολταϊκό, σε συνδυασμό με σύστημα αποθήκευσης (μπαταρία).
Η συνολική επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού με μπαταρία μπορεί να φτάσει έως και 16.000 ευρώ για νοικοκυριά και 10.000. ευρώ για αγρότες.
Οι δικαιούχοι του προγράμματος θα μπορέσουν να δουν εξοικονόμηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος που αγγίζει τις 3.000 ευρώ ετησίως.
Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για τα ευάλωτα νοικοκυριά με τη διάθεση 35 εκατομμυρίων ευρώ αποκλειστικά για αυτούς, ενώ προβλέπεται ειδικό bonus 10% για άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες.
Πώς θα κάνετε αίτηση
Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλλει μία μόνο αίτηση, για μία και μόνο κατοικία – κύρια ή δευτερεύουσα – η οποία διαθέτει ενεργή οικιακή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Οι αγρότες μπορούν να υποβάλλουν μια αίτηση για την κατοικία τους και μία μόνο αίτηση που αφορά την παροχή ρεύματος αγροτικής χρήσης.
Ο φωτοβολταϊκός σταθμός μπορεί να τοποθετηθεί στη στέγη ή το δώμα κτιρίου (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και στέγαστρα, βεράντες, προσόψεις, σκίαστρα και πέργκολες), σε βοηθητικούς χώρους του κτιρίου ή της αγροτικής έκτασης (π.χ. αποθήκες και χώροι στάθμευσης), ή στο έδαφος.
Τα νοικοκυριά θα πρέπει υποχρεωτικά να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό σταθμό με μπαταρία ενώ στους αγρότες δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού με, ή χωρίς μπαταρία.
Η μέγιστη εγκατεστημένη ισχύς του φωτοβολταϊκού σταθμού προς επιδότηση ορίζεται στα 10,8kW. Αντίστοιχα, ως προς τη μπαταρία, η μέγιστη επιδότηση ορίζεται στις 10,8kWh.
Τι ισχύει για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη στέγη
Ο υπεύθυνος κατασκευαστικής εταιρείας, Χρήστος Νικολαΐδης, μίλησε στο MEGA, για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη στέγη και τόνισε πως «για να καλύψεις το 50% της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας για μία 4μελή οικογένεια, μπορεί να χρειαστεί 7-8 τ.μ φωτοβολταϊκών, μπορεί και 5 τ.μ ανάλογα με την εγκατάσταση».
«Οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν κάνει αίτηση σύμβασης με τον ΔΕΔΔΗΕ στην οποία θα πρέπει να αναφέρει ή ότι θέλει εξοπλισμό φωτοβολταϊκού ή εξοπλισμό φωτοβολταϊκού με μπαταρία. Θα πρέπει να το πει αυτό από την αρχή, για να δώσει ο ΔΕΔΔΗΕ την κατάλληλη απάντηση για τον τεχνικό εξοπλισμό. Αυτό μπορεί να τοποθετηθεί είτε επίπεδα, είτε με κλίση σηκώνοντας τα φωτοβολταϊκά πάνελ παραπάνω από την εκάστοτε ταράτσα», είπε.
«Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες έχουν το μειονέκτημα ότι πρέπει να έχουν κλίση 45 μοιρών οπότε θέλει σκίαση από πίσω και πιάνει περισσότερα τετραγωνικά. Σε πολυκατοικία, προκειμένου να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά, το θέμα δεν είναι τόσο τεχνικό όσο πρόβλημα συνεννόησης. Στο τραπέζι βρίσκεται η αλλαγή της νομοθεσίας προκειμένου να αποφευχθούν τέτοια προβλήματα και να μπορεί να γίνει η εγκατάσταση με μία πού μικτή συγκατάθεση στη γενική συνέλευση της πολυκατοικίας. Αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι πλειοψηφική», συμπλήρωσε ο κ. Νικολαΐδης.