Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε εκτενή τηλεοπτική του συνέντευξη το βράδυ της Δευτέρας (3/4) στο MEGA, σχολίασε τα σενάρια που τον εμφανίζουν υποψήφιο πρωθυπουργό και κατέστησε σαφές ότι δεν θα είναι υποψήφιος πρωθυπουργός.
«Διεκδικώ την ψήφο του ελληνικού λαού; Αν εγώ ήθελα να διεκδικήσω την πρωθυπουργία θα έθετα σε κίνδυνο την πορεία της χώρας όταν η χώρα ήταν με το ένα πόδι στο λάκκο και με το άλλο στον γκρεμό». Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε χαρακτηριστικά ότι «θα έπρεπε να είναι πολύ προσεκτικοί αυτοί που λένε τη γελοιότητα ότι μπορεί εγώ δια αντιπροσώπου χωρίς να είμαι υποψήφιος, χωρίς να θέλω, χωρίς να έχω πρόγραμμα, να έχω φιλοδοξία να διεκδικώ. Εάν πρόκειται να διεκδικήσω έναν τέτοιο ρόλο θα τον διεκδικούσα ευθέως όχι δια αντιπροσώπου, όχι πλαγίως, όχι στο παρασκήνιο».
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όταν ρωτήθηκε για την πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη («ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας»), την χαρακτήρισε «λογική και θεσμική» επισημαίνοντας ότι οι πολιτικοί αρχηγοί των τριών κομμάτων είναι εντολοδόχοι πρωθυπουργοί. Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως με τη στάση της καταστρατηγεί το Σύνταγμα όταν λέει ότι «θα επιστρέψει τη διερευνητική εντολή και με περισσό θράσος λέει ότι θα πάει κατευθείαν σε δεύτερες εκλογές, αλλά και σε τρίτες και σε τέταρτες».
Επισήμανε μεταξύ άλλων ως θετικά επιτεύγματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη την αντιμετώπιση της πανδημίας, των μεταναστευτικών ροών και όσον αφορά το λεγόμενο «βαθύ κράτος», τόνισε ότι «δουλειά της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα του βαθέος κράτους».
Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ακόμη ότι τις κυβερνήσεις συνεργασίας τις εισήγαγε στην πολιτική διαδρομή της χώρας το 1989 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και τόνισε ότι από την εμπειρία της κυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου είναι πιο αποτελεσματικές από αρκετές αυτοδύναμες μονοκομματικές κυβερνήσεις.
Μάλιστα αναφέρθηκε στις μεγάλες απώλειες του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι σε έναν μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται και στη διάσπαση που δημιουργήθηκε το ‘14-15 με την απομάκρυνση του Γιώργου Παπανδρέου και την ίδρυση του ΚΙΔΗΣΟ. Ωστόσο, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι πρέπει να μνημονεύεται και η διακυβέρνηση Παπανδρέου για τις ευθύνες που ανέλαβε για να αντιμετωπίσει τη χρεοκοπία της χώρας, και είναι απαραίτητο να υπερασπίζεται όλη την περίοδο 2010-2015.
Για το δυστύχημα των Τεμπών, ο κ. Βενιζέλος, τόνισε ότι δημιούργησε μια ρήξη με τις νεότερες γενιές και το δυστύχημα συμβολίζει με ακραίο τρόπο τη ρήξη αυτή. «Πρέπει να ακούσουμε τους νέους», δήλωσε τονίζοντας ότι είναι μεγάλη πρόκληση η ψήφος των δεκαεφτάρηδων οι οποίοι φαίνονται θυμωμένοι και ενδεχομένως να ψηφίσουν με έναν «τιμωρητικό» τρόπο. Εκτίμησε πάντως, ότι ακριβώς αυτή η ρήξη αλλά και το δυστύχημα των Τεμπών, δημιούργησε τις συνθήκες ώστε να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι η ψήφος έχει σημασία και η συμμετοχή στις εκλογές. «Εκτιμώ ότι θα έχουμε ενεργητική συμμετοχή των νέων πολιτών στην εκλογική διαδικασία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας για το κόμμα του Κασιδιάρη, ο κ. Βενιζέλος θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι είναι υπέρ της πρόσφατης ρύθμισης που ψήφισε η Βουλή, υπογραμμίζοντας ότι σε αυτήν τη φάση το λόγο έχει η δικαιοσύνη και συγκεκριμένα ο Άρειος Πάγος. Μιλώντας για το νομικό «τρικ» με τον πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιο Κανελλόπουλο, ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για μια απόπειρα καταστρατήγησης του νόμου, μια παραβίαση εκ του πλαγίου το οποίο οφείλει ο Άρειος Πάγος να διαγνώσει. Όπως είπε, η εξέλιξη αυτή δεν τον εκπλήσσει γνωρίζοντας το πρόσωπο του κ. Κανελλόπουλου και τις προσωπικές φιλοδοξίες που είχε δείξει στο παρελθόν.
Πηγή: ΑΠΕ