«Καταρχάς να πω ότι αρχίζει και διαφαίνεται πλέον σε όλους ότι η κυβέρνηση που θα έχουμε μετά τις εκλογές θα είναι κυβέρνηση συνεργασίας» παρατήρησε ο κ. Τσίπρας, εκτιμώντας πως θα «είναι είτε κυβέρνηση προοδευτική με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ και τις προοδευτικές δυνάμεις που θέλουν σαν στηρίξουν αυτήν την επιλογή είτε μια κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ». «Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα που έχει γίνει», όπως είπε, επισημαίνοντας πως έχει λάβει τέλος η προοπτική της αυτοδυναμίας. Στον αντίποδα, «χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση που θα έχει την ευρύτατη αποδοχή της ελληνικής κοινωνίας» ισχυρίστηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, χαρακτηρίζοντας τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις ως αλαζονικές και υπαίτιες για «τραγωδίες», όπως η χρεοκοπία της χώρας.
Ταυτόχρονα, ο κ. Τσίπρας έθεσε ως ζήτημα «πρώτιστης σημασίας να κουβεντιάσουμε και πριν τις εκλογές και κυρίως μετά τις εκλογές» τις πολιτικές, λέγοντας για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ -Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη πως το μόνο πρόβλημά του στην προοπτική συνεργασίας με την Νέα Δημοκρατία είναι ο κύριος Μητσοτάκης και όχι η πολιτική του κ. Μητσοτάκη. «Αλλά το μεγάλο ζήτημα η πολιτική Μητσοτάκη» αντέτεινε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, λέγοντας πως «προφανώς εμείς βάζουμε το άλογο μπροστά από το κάρο», προτάσσοντας δηλαδή την αλλαγή πολιτικής. Επιπλέον, «την τελευταία φορά που δεν επέλεξε ο ελληνικός λαός τον Πρωθυπουργό, αλλά τον επέλεξαν άλλοι, δεν είχαμε πολύ καλά αποτελέσματα» υπενθύμισε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως πρέπει «η κρίση του ελληνικού λαού να γίνεται σεβαστή. Ας αφήσουμε τον ελληνικό λαό να μιλήσει στην κάλπη», όπως δήλωσε.
Ερωτηθείς για την ανάγκη σταθερότητας στη χώρα, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στην περίοδο της δικής του διακυβέρνησης, λέγοντας πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ «δεν εμπεριείχε στην προγραμματική της συμφωνία θέματα στα οποία είχαμε αντίθετες αφετηρίες και ιδεολογικούς προσανατολισμούς», αλλά όταν «προέκυψε όμως για τη χώρα μια μεγάλη ευκαιρία», δηλαδή η «Συμφωνία των Πρεσπών», τότε ανατράπηκαν τα δεδομένα. «Θα έμπαινε ως Μακεδονία στο ΝΑΤΟ» η γειτονική χώρα ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με βάση την σημερινή γεωπολιτική κατάσταση, προσθέτοντας πως «θεωρήσαμε ότι ήταν μια πολύ σημαντική ευκαιρία και ένα πατριωτικό καθήκον να μην χάσουμε αυτή την ευκαιρία με κίνδυνο να χάσουμε τις καρέκλες της εξουσίες. Δεν ήταν καθόλου βέβαιο ότι θα παίρναμε ψήφο εμπιστοσύνης».
Με το βλέμμα στραμμένο στην επομένη των εκλογών, ο κ. Τσίπρας ζήτησε «να πάμε σε ένα μοντέλο συνεργασιών στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων» φέρνοντας ως παράδειγμα τη Γερμανία, υποστηρίζοντας ότι «μπορούμε να έχουμε σταθερότητα, βιωσιμότητα με κυβερνήσεις συνεργασίας». Επιπρόσθετα, «θεωρώ ότι μια κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό την ΝΔ του κ. Μητσοτάκη δεν μπορεί να είναι μια κυβέρνηση βιώσιμη, που θα μακροημερεύσει», όπως ανέφερε, ισχυριζόμενος ότι θα είναι δύσκολο να συνυπάρξουν ένα κόμμα νεοφιλελεύθερης αντίληψης με «κόμματα που θέλουν να λέγονται προοδευτικά».
«Θεωρώ όμως στον αντίποδα ότι μια προοδευτική κυβέρνηση προγραμματικής συνεργασίας με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ» και τον ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτο κόμμα «θα είναι μια κυβέρνηση τετραετίας που θα δώσει σταθερότητα» επανέλαβε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ακόμη πω; «ανάμεσα στην προεκλογική περίοδο και την μετεκλογική περίοδο μεσολαβεί η λαϊκή ετυμηγορία», η οποία θα κρίνει το μέλλον των συνεργασιών. Ωστόσο, «έχω τη βεβαιότητα ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτο κόμμα στις εκλογές θα είναι μια τελείως διαφορετική ημέρα, ένα τελείως διαφορετικό πολιτικό σκηνικό» προέβλεπε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, διαβλέποντας ακόμη ότι θα καμφθούν οι όποιες ενστάσεις τους για συνεργασίες, «γιατί η εμπειρία μας έχει δείξει ότι θα συρρικνωθούν τα ποσοστά τους» σε μια επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση.
Στο πλαίσιο αυτό, «δεν δίνω σημασία στις κορώνες που ακούγονται προεκλογικά» αποκάλυψε ο κ. Τσίπρας, αλλά «από εκεί και πέρα αυτό το οποίο όλοι αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι σε κάθε εκλογική αναμέτρηση ένα κόμμα κερδίζει τις εκλογές και έχει τον πρώτο λόγο» σημείωσε, ενώ συνέχισε λέγοντας πως «αν θέλουμε να υπάρξει άλλη κυβέρνηση και άλλος πρωθυπουργός πλην του κ Μητσοτάκη πρέπει να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές».
Συγκεκριμένα, «η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές με απλή αναλογική είναι το κλειδί που θα δρομολογήσει εξελίξεις για να έχουμε κυβέρνηση προοδευτική την επόμενη ημέρα» σχολίασε, ενώ σε περίπτωση επικράτησης της ΝΔ, «αυτό θα μας βάλει σε μια περιπέτεια είναι αλήθεια», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας. Δηλαδή, αν «είναι το πρώτο κόμμα η ΝΔ, θα πηγαίνουμε διαρκώς σε εκλογικές αναμετρήσεις» μέχρι να επιτύχει την αυτοδυναμία. «Αυτό είναι μια περιπέτεια για τη χώρα», σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.
Κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή δήλωση του Πρωθυπουργού πως «οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις από ένα κόμμα αλλά όχι από ένα χρώμα είναι οι πιο κατάλληλες», ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «κυβερνήσεις- κουρελού», εγκαλώντας τον Πρωθυπουργό για αποστασία. Το να «κλέβει κάποιους βουλευτές από άλλα κόμματα και το προαναγγέλλει κιόλας αυτά συνήθως δεν προαναγγέλλονται» είπε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας ακόμη πως «μπορεί η οικογένεια Μητσοτάκη να έχει μακρά παράδοση στις αποστασίες», αλλά «δεν νομίζω ότι αυτό μπορεί να είναι το μέλλον της χώρας», τόνισε.
Ως προς τις πολλές άγνωστες μεταβλητές του εκλογικού αποτελέσματος, «αυτό είναι καλό γιατί εντείνει το ενδιαφέρον των πολιτών για να πάνε στην κάλπη. Δεν θα πλήξουμε αυτό είναι το μόνο σίγουρο» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
Ο ίδιος τόνισε πως «είναι πολύ πιο χρήσιμο να κουβεντιάζουμε με νηφαλιότητα πάνω στις προγραμματικές θέσεις», καθώς «όποιοι επιλέγουν αυτές τις στείρες αντιπαραθέσεις μάλλον κακό στον εαυτό τους κάνουνε», όπως ισχυρίστηκε, εκτιμώντας ότι μετά τα Τέμπη «ο κόσμος θέλει να ακούσει αλήθειες».
Ακόμη εκτίμησε πως όποια και να είναι η επόμενη κυβέρνηση, «θα αντιμετωπίσει την επιστροφή» σε συνθήκες δημοσιονομικής εξισορρόπησης μετά το 2023. « Αυτές είναι οι προκλήσεις για το επόμενο διάστημα και όποια κυβέρνηση αναλάβει, θα τις αντιμετωπίσει αυτές» σημείωσε.
Με φόντο τις εξελίξεις στη Γαλλία, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ένα «φυσικό επακόλουθο συσσωρευμένων πολιτικών πολλών ετών διεύρυνσης των ανισοτήτων. Το ασφαλιστικό να είναι ενδεχομένως η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», υπενθυμίζοντας πως στην περίπτωση της Ελλάδας «η μεγάλη διαφορά έγκειται ότι εμείς απέναντι σε αυτήν την πρόκληση καταφέραμε να καταστήσουμε βιώσιμο το ασφαλιστικό μας σύστημα το 2016 χωρίς τη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής. «Είχαμε προφανώς πολιτικό κόστος, εντούτοις, ωστόσο, οι προθέσεις και ο τρόπος που κάνεις πολιτική» αυτό ο κόσμος το αντιλαμβάνεται, σημείωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ο οποίος σχολίασε με αφορμή τον τίτλο «Ποιος Τσίπρας, ποιος ΣΥΡΙΖΑ θα μεταρρυθμίσει την Γαλλία» σε γαλλικό περιοδικό ότι είναι «δυστυχία να με θεωρούν στην Ευρώπη μεταρρυθμιστή», αλλά στην Ελλάδα ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής αστικής τάξης «να με θεωρούν ακραίο ακτιβιστή». «Αυτοί που θίγονται σε θεωρούν ακτιβιστή, όταν σε βλέπουν από το εξωτερικό και δεν θίγονται τα συμφέροντά τους σε βλέπουν μεταρρυθμιστή», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
Τέλος, «δεν συμφωνώ ότι Αριστερά και μεταρρύθμιση είναι έννοιες μη συμβατές. Οι πιο μεγάλες μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει από προοδευτικές κυβερνήσεις και με την Αριστερά στο σύνολό της στους δρόμους να διεκδικούν. Ήταν μεταρρυθμίσεις – κατακτήσεις αυτές» περιέγραψε, προσθέτοντας πως «η δεξιά έχει βαφτίσει τις αντιμεταρρυθμίσεις – μεταρρυθμίσεις».
Στην κατεύθυνση αυτή, «η χώρα σήμερα χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο αναγέννησης και ανάταξης» υποστήριξε, τέλος, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, λέγοντας για το κράτος πως «δεν είναι μόνο που δεν προσφέρει ασφάλεια στον πολίτη, αλλά παρακολουθεί τον πολίτη».