Μαρία Τσάλλα: Οι φωτογραφίες στα social media που «έκρυβαν» ότι ήταν κατάσκοπος της Ρωσίας

Η εικόνα μιας νεαρής γυναίκας της «διπλανής πόρτας» στο Παγκράτι που ασχολούνταν με την φωτογραφία και διατηρούσε μαγαζί με πλεκτικά, αποτέλεσαν την καλύτερη κάλυψη για την κατάσκοπο από τη Ρωσία, την ταυτότητα της οποίας αποκάλυψε η ΕΥΠ. Η «Μαρία Τσάλλα», όπως ήταν γνωστή εδώ στην Ελλάδα, είχε μάθει να κρύβει πολύ καλά τα ίχνη της και αυτό το «έχτιζε» και στα social media.

Η «Μαρία Τσάλλα», η κατάσκοπος από την Ρωσία, βρισκόταν στη χώρα μας από το 2018 και συστηνόταν ως παιδί μεταναστών από τη Μόσχα. Αφότου νοίκιασε ένα διαμέρισμα σε πολυκατοικία στο Παγκράτι, ένα χρόνο αργότερα άνοιξε δίπλα από την πολυκατοικία ένα κατάστημα χειροτεχνίας και πλεκτικής. Ήταν ιδιαίτερα δραστήρια στα social media, ασχολούνταν πολύ ενεργά με την φωτογραφία. Μέχρι που την ανακάλυψε η ΕΥΠ και διαπίστωσε πως ανήκει σε μια ειδική κατηγορία κατασκόπων της Ρωσίας, γνωστή ως «illegals».

 

Και κανείς στην οδό Αρριανού στο Παγκράτι δεν μπορούσε να φανταστεί ότι η «Μαρία» με το μαγαζί με τα πλεκτικά είχε τελικά μια διπλή ζωή ως κατάσκοπος και ότι το πραγματικό της όνομα της ήταν Ιρίνα Αλεξάντρα Σμίροβα. Ως μέλος των «illegals» έπρεπε άλλωστε να είναι ιδιαίτερα προσεκτική και -σύμφωνα με ειδικούς- αυτό ήταν μέρος της εκπαίδευσής της.

 

Η κατάσκοπος της Ρωσίας, που βρισκόταν στην Ελλάδα από το 2018, φρόντισε να «χτίσει» το προφίλ της μιας νεαρής κοπέλας της «διπλανής πόρτας». Η 35χρονη Ιρίνα Αλεξάντροβα Σμίρεβα, που πήρε το όνομα «Μαρία Τσάλλα», κατάφερε να φτιάξει ένα προφίλ «κανονικού» ανθρώπου, μιας καθημερινής κοπέλας που ζει στο κέντρο της Αθήνας. Ήταν ιδιαίτερα ενεργή στα social media και δήλωνε ερασιτέχνης φωτογράφος, ενώ η δραστηριότητες της και οι αναρτήσεις της δεν κινούσαν θα κινούσαν εύκολα υποψίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αναρτήσεις που έκανε στα social media η «Μαρία Τσάλλα» ανέβαζε φωτογραφίες με πλεκτά κασκόλ, με γάτες και φρόντιζε με τρόπους που φαίνονται αθώοι να κρύβει το πρόσωπο της.

 

 

 

Στις σελίδες της ως φωτογράφος, ανέβαζε εικόνες που τράβηξε από διάφορα μέρη και φαίνονται σχεδιασμένες ώστε να μην τραβούν πάνω τους πολλή προσοχή. Δεν πρόκειται για περίεργες εικόνες, για εξεζητημένες συνθέσεις, αλλά για εντελώς απλές, συνηθισμένες φωτογραφίες που θα έβλεπες στο μπλογκ πολλών ανθρώπων που ασχολούνται ερασιτεχνικά με την τέχνη της φωτογραφίας. Μάλιστα, για να φαίνεται η δουλειά πιο «επαγγελματική», η κατάσκοπος από τη Ρωσία είχε στα στοιχεία επικοινωνίας ένα τηλέφωνο, ενώ είχε και δική της ιστοσελίδα.

Δείτε αναρτήσεις από τα social media της «Μαρίας Τσάλλα»: 

Η Μαρία Τσάλλα στο επαγγελματικό της προφίλ ως φωτογράφος διαφήμιζε αρκετά την «δουλειά» της, ενώ το 2019 είχε πάρει μέρος και σε έκθεση γυμνής φωτογραφίας. Η ενασχόληση της με την φωτογραφία ήταν άλλωστε ιδανικό άλλοθι για να έχει πάντα μαζί της την φωτογραφική μηχανή και να τραβά φωτογραφίες που μπορεί να ήταν κατασκοπευτικό υλικό για τη Ρωσία. Γι’ αυτό και φρόντιζε να έχει ιστοσελίδα, και facebook που να επιβεβαιώνουν την ιδιότητά της.

 

Μέσα από τόσα προφίλ στα social media, επαγγελματικά και προσωπικά, η «Μαρία Τσάλλα» είχε καταφέρει πα΄ντως να διατηρήσει κρυφή την προσωπική ζωή της. Τα στοιχεία που δίνει είναι αρκετά ώστε να στηθεί η ψεύτικη προσωπικότητα και να μπορεί να κινείται χωρίς να προκαλεί εντύπωση.

Πώς ήρθε στην Ελλάδα και πώς την ανακάλυψε η ΕΥΠ

Η «Μαρία Τσάλλα», που το πραγματικό της όνομα είναι Ιρίνα Σμίρεβα, εντοπίστηκε όταν η ΕΥΠ ανακάλυψε τον περασμένο Ιανουάριο ότι κάποιες ξένες δυνάμεις δραστηριοποιούνται γύρω από ονόματα ανθρώπων που έχουν πεθάνει. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, η «Μαρία Τ.» ήρθε στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας παραποιημένο διαβατήριο που αντιστοιχούσε σε πρόσωπο που ζούσε στη Λατινική Αμερική.

Το 2018 εξέδωσε ληξιαρχική πράξη γέννησης χρησιμοποιώντας τα στοιχεία βρέφους που πέθανε στη γέννα με ημερομηνία γέννησης και θανάτου, Δεκέμβριο του 1991. Από εκεί και πέρα ξεκίνησε να ξετυλίγεται το κουβάρι, όταν εντόπισαν την «Μαρία Τσάλλα», που φέρεται να είναι ομογενής και γεννημένη το 1991, δηλαδή πήρε την ημερομηνία γέννησης ενός βρέφους που είχε πεθάνει.

Ο άνδρας κατάσκοπος στην Βραζιλία και η σχέση της στην Ελλάδα

Η «Μαρία Τσάλλα» είχε σχέση με έναν Ρώσο κατάσκοπο ο οποίος δραστηριοποιείτο στην Βραζιλία, και από την άλλη πλευρά η Ρωσίδα κατάσκοπος είχε μπει στο δημοτολόγιο της Αθήνας και εν συνεχεία πέρα στο δημοτολόγιο του δήμου Αλιβερίου.

Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, η κατάσκοπος φέρεται να είχε σχέση με κάποιον και εδώ στην Ελλάδα, ο οποίος φέρεται να αγνοούσε την πραγματική της ταυτότητα. Για την δράση της στην χώρα μας τίποτα δεν είχε καταλάβει ούτε η υπάλληλος που είχε στο μαγαζί της.

Υπενθυμίζεται ότι ο πράκτορας σύζυγός της από τη Βραζιλία, είχε κωδικό όνομα Daniel Campos. Είχε επίσης σχέση στη Βραζιλία με μία γυναίκα, η οποία όταν χάθηκαν τα ίχνη του δήλωσε την εξαφάνισή του, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν οι Ρώσοι μυστικοί πράκτορες να ανακαλέσουν τόσο τον ίδιο όσο και την 35χρονη που δρούσε στην Ελλάδα.

Στο «μικροσκόπιο» το λάπτοπ της

Όταν έφυγε από την χώρα μας, η «Μαρία Τσάλλα» είπε στους γνωστούς της ότι αντιμετώπιζε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας και ότι δεν θα επέστρεφε στην Ελλάδα. Φαίνεται μάλιστα ότι έφυγε εσπευσμένα, καθώς άφησε πίσω της πολλά προσωπικά αντικείμενα, ένα λάπτοπ και την γάτα της. Αυτό κατά πολλούς δείχνει ότι η κατάσκοπος ενδεχομένως είχε ενημερωθεί ότι οι ελληνικές Αρχές φτάνουν στα ίχνη της, για αυτό και έφυγε κατ’ αυτόν τον τρόπο. Στο «μικροσκόπιο» των Αρχών έχει μπει πλέον το λάπτοπ της και ό,τι προσωπικό αντικείμενο θα μπορούσε να αποφέρει πληροφορίες για την δράση της.

Η κατάσκοπος δρούσε ανεξάρτητα στην Ελλάδα χωρίς να έχει καμία επαφή με τη ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα και πλέον η έρευνα των ελληνικών Αρχών στρέφεται στο να διαπιστωθεί ποια ήταν η αποστολή της στη χώρα μας. Το προφίλ της φωτογράφου που είχε χτίσει, της είχε δώσει την ελευθερία να μπορεί να φωτογραφίζει ό,τι ήθελε χωρίς να κινεί υποψίες. Το γεγονός ότι είχε αποκτήσει ελληνική υπηκοότητα δε, της έδινε και το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έτσι δεν αποκλείεται η δράση της να έχει επεκταθεί και σε άλλες χώρες, κάτι που εξετάζουν τώρα οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες.

Έρευνες και γύρω από τα ταξίδια της

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στο «στόχαστρο» των Αρχών έχουν μπει και τα ταξίδια της κατασκόπου τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Ως «Μαρία Τσάλλα» φαίνεται να έχει κάνει ένα ταξίδι στη Γαλλία και τρία εντός της χώρας μας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο στόχαστρο μπαίνει η επίσκεψη που έκανε σε ακριτικές περιοχές και ιδιαίτερα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης όπου αποβιβάζονται αμερικανικές δυνάμεις με προορισμό την Ουκρανία και είναι κάτι που απασχολεί την τελευταία διετία τη Ρωσία.

Η ΕΥΠ έχει συγκεντρώσει στοιχεία για τον κύκλο επαφών και γνωριμιών της Ρωσίδας κατασκόπου, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει ότι προσπάθησε να παρεισφρήσει σε πολιτικούς και στρατιωτικούς χώρους προκειμένου να αντλήσει πληροφορίες.

 

 

Γιατί η ΕΥΠ «έκαψε» την ταυτότητα της

Αρμόδιες πηγές της ΕΥΠ, αναφέρουν πως ήθελαν να «κάψουν» της ταυτότητα της Ρωσίδας κατασκόπου για δύο λόγους:

  • προκειμένου να μην προλάβει να δραστηριοποιηθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και
  • στην περίπτωση που είχε δημιουργήσει ένα δίκτυο επαφών και πηγών, να τελείωναν όποιες ενέργειες είχαν ενδεχομένως ξεκινήσει.

 

 

Πώς έφτασε η ΕΥΠ στα ίχνη της

Μετά τον πόλεμο με την Ουκρανία, σύμφωνα με ανώτατες πηγές, υπήρχαν φόβοι σε ευρωπαϊκό επίπεδο ότι οι μυστικές ρωσικές υπηρεσίες έχουν διεισδύσει σε ξένα κράτη και υπηρεσίες. Ήδη από το καλοκαίρι του 2022 αποκαλύφθηκαν σε χώρες της Ευρώπης, πράκτορες illegals.

Tα τελευταία παραδείγματα που αποκαλύφθηκαν τα τελευταία χρόνια, από πράκτορες illegals ήταν:

  • τον Ιούνιο 2022 στη Χάγη της Ολλανδίας,
  • τον Αύγουστο 2022 στη Νάπολη της Ιταλίας,
  • τον Οκτώβριο 2022 στη Νορβηγία και
  • τον Δεκέμβριο 2022 στη Σλοβενία

Με πληροφορίες από ALPHA και ΕΡΤ

 

Recommended For You

About the Author: efoni