Το βίντεο με τους διασώστες της ΕΜΑΚ να αγκαλιάζονται μετά την πετυχημένη διάσωση ενός μικρού κοριτσιού, έγινε viral και σχολιάστηκε θετικά στα κοινωνικά δίκτυα, με Τούρκους χρήστες να εκφράζουν δημόσια τις ευχαριστίες τους προς την Ελλάδα. Το κλίμα δεν θυμίζει σε τίποτα τις φιλοπολεμικές και εμπρηστικές αναρτήσεις του τελευταίου διαστήματος κατά της χώρας μας, λόγω και της ακραίας ρητορικής της τουρκικής ηγεσίας. Μερικές χαρακτηριστικές αναρτήσεις: «Κοιτάξτε αυτή είναι η ελληνική Ομάδα Διάσωσης. Αυτοί οι άντρες είναι χαρούμενοι και κλαίνε γιατί έβγαλαν σώα την 6χρονη Τουρκάλα από τα χαλάσματα. Είναι χαρούμενοι που κατάφεραν να σώσουν το 6χρονο κορίτσι και δεν το άφησαν να πεθάνει. Χωρίς αυτούς, ίσως να μην είχε σωθεί. Χαίρομαι που ήρθαν».
«Θα σε θυμάμαι με αυτή τη φωτογραφία. Όχι με τον πόλεμο που έγινε πριν από δεκαετίες. Ευχαριστώ Ελλάδα»
«Ένας γενναίος εχθρός είναι καλύτερος από έναν άθλιο φίλο. Ευχαριστούμε Ελλάδα»
«Όμορφοι άνθρωποι που χαίρονται και κλαίνε από τη χαρά τους σαν να έσωσαν το δικό τους παιδί. Ευχαριστώ Ελλάδα».
«Ευχαριστούμε. 100 χρόνια γείτονας. Έλληνας διασώστης κουβαλάει ένα φορείο μαζί με έναν Τούρκο στρατιώτη».
«Υπήρχε κάποιος (Σημ. : Αναφέρεται στον αρχηγό της τουρκικής μαφίας Αλαατίν Τσακιτζί) που επειδή δεν μπόρεσε να πάρει βίζα για Ελλάδα, απείλησε πως αν οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης βήξουν θα γίνει σεισμός στην Αθήνα. Η Ελλάδα είναι εδώ. Ευχαριστώ Ελλάδα».
«Η χαρά που βίωσαν οι ελληνικές Ομάδες Έρευνας και Διάσωσης όταν έσωσαν το 6χρονο παιδί. Χαιρόμαστε που είστε εδώ»
«Όσοι έλεγαν πως θα μπουν στην Ελλάδα σε μια νύχτα, δεν πήγαν κάτω από τα ερείπια για να σώσουν έναν πολίτη. Οι Έλληνες ωστόσο που θεωρούσαν εχθρό, το έκαναν»
«Όταν έβγαλαν τους ανθρώπους μας από κάτω από τα ερείπια, ξέσπασαν από ευτυχία σε κλάματα. Ο πόνος δεν έχει θρησκεία, ό,τι κι αν πιστεύεις. Τα δάκρυα έχουν πάντα το ίδιο χρώμα. Ευχαριστώ Ελλάδα.»
«Οι υπεραιωνόβιοι γείτονές μας. Η ανθρωπιά είναι κάτι τέτοιο. Ευχαριστώ Ελλάδα»
«Όποια γλώσσα και αν είναι μιλάμε, όποιο και εάν είναι το χρώμα της σημαίας μας, τα χρώματα των δακρύων μας είναι πάντα τα ίδια. Ευχαριστώ Ελλάδα»
«Ευχαριστούμε Ελλάδα. Ευχαριστούμε αδέλφια Έλληνες»
«Τα δάκρυα της ανθρωπότητας δεν έχουν χρώμα»
«Τούρκοι μην το ξεχνάτε αυτό. Ευχαριστούμε Ελλάδα»
«Ευχαριστώ Ελλάδα. Δεν είμαστε εχθροί. Οι πολιτικοί μας κάνουν να μοιάζουμε με εχθρούς. Η χαρά σας όταν σώζετε το 6χρονο παιδί είναι το σημάδι αυτής της φιλίας»
Στιγμές συγκίνησης αλλά και οδύνης για τους Έλληνες διασώστες
Μια τραγωδία δίχως τέλος ζουν οι κάτοικοι στα σύνορα Τουρκίας και Συρίας μετά τις φονικές σεισμικές δονήσεις. Χιλιάδες είναι οι νεκροί, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός εκείνων που έχουν θαφτεί στα ερείπια πολυκατοικιών που κατέρρευσαν.
Μάχη με το χρόνο δίνουν οι διασώστες της Ελληνικής ομάδας της ΕΜΑΚ στην επαρχία Χάται (Hatay) βόρεια της πόλης της Αντιόχειας στην Τουρκία που έχουν χτυπηθεί με σφοδρότητα από τον εγκέλαδο. Χάρη στο πείσμα τους, την εκπαίδευσή τους, τον επαγγελματισμό τους, την ανθρωπιά τους και την αυταπάρνηση με την οποία κάνουν αυτή τη δουλειά έχουν απεγκλωβίσει ζωντανούς έναν άνδρα 50 ετών, έναν έφηβο, μία 9χρονη, μία 7χρονη , ενώ έχει ανασυρθεί χωρίς τις αισθήσεις του ένα ανήλικο κορίτσι. Οι εικόνες με τις προσπάθειες των Ελλήνων διασωστών, η συγκίνησή τους αλλά και η οδύνη τους για το θάνατο της μικρής Φατμέ, έχουν κάνει το γύρο του κόσμου.
Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Οι καιρικές συνθήκες καθιστούν δύσκολο το έργο των ανθρώπων που με γυμνά χέρια ξεθάβουν τους συγγενείς τους κάτω από τα συντρίμμια που άφησε ο φονικός σεισμός, εκείνοι συνεχίζουν απτόητοι και με περισσότερο πείσμα την αναζήτησή τους.
Το πρωί της Τετάρτης, μάλιστα, οι Έλληνες διασώστες κατάφεραν να διασώσουν έναν 15χρονο άνδρα από την περιοχή Χατάι. «Όλοι οι διασωθέντες έχουν βγει πόντο-πόντο, τα παιδιά μας σκάβουν με τα χέρια» είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής ανακοινώνοντας την τέταρτη διάσωση από Έλληνες διασώστες στην Τουρκία.
Δυστυχώς, τα στελέχη της ΕΜΑΚ έχιουν ανασύρει και τρία άτομα νεκρά: ένα μικρό κορίτσι την Τρίτη και την νύχτα προς την Τετάρτη ένα αγόρι περίπου 17 ετών και έναν άνδρα περίπου 40 χρόνων.
Νέα αποστολή στην Τουρκία
Εντωμεταξύ το πρωί της Τετάρτης ανακοινώθηκε ότι η Ελλάδα στέλνει και δεύτερη ομάδα με 15 άνδρες της ΕΜΑΚ που θα ταξιδέψουν στην Τουρκία με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας που θα απογειωθεί από το στρατιωτικό αεροδρόμιο ΣΕΔΕΣ στη Θεσσαλονίκη. Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής η ομάδα των 15 ανδρών της ΕΜΑΚ θα έχει μαζί της και ένα βελγικό ποιμενικό με την ονομασία Τάλως για το οποίο είπε ότι «είναι πολύτιμος σύντροφος γιατί η όσφρηση του τετράποδου βοηθάει στον εντοπισμό των εγκλωβισμένων».
Η ανακοίνωση για την νέα ομάδα της ΕΜΑΚ που στέλνει η Ελλάδα
Ενισχύεται με επιπρόσθετες δυνάμεις η Ελληνική αποστολή που συνδράμει στις επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης στην Τουρκία, προς αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών του ισχυρού σεισμού 7,8 της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου στη Νοτιοανατολική Τουρκία και Συρία.
Ειδικότερα, κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και σε άμεση συνεννόηση με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, αναχωρεί τις αμέσως επόμενες ώρες ομάδα με 15 πυροσβέστες από τη 2η ΕΜΑΚ, με έναν (1) διασωστικό σκύλο και δύο (2) οχήματα.
Την ομάδα θα συνοδεύσουν επιπλέον ένας (1) Αξιωματικός – Μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, καθώς και τρεις (3) γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ.
Η αποστολή θα αναχωρήσει με C-130 από το στρατιωτικό αεροδρόμιο ΣΕΔΕΣ της Θεσσαλονίκης.
Οι συγκλονιστικές προσπάθειες διάσωσης της 7χρονης Φατμέ
Τη φωνούλα της 7χρονης Φατμέ άκουσαν αρχικά οι δύο διασώστες από την ελληνική ομάδα. Χώθηκαν αμέσως στα χαλάσματα προσπαθώντας να την ανασύρουν κάτω από τόνους μπάζα. Το χεράκι της ήταν παγιδευμένο και δεν μπορούσε να κουνηθεί. Ήταν σε βάθος 7 μέτρων. Με ειδικά εργαλεία απομάκρυναν κομμάτια από τσιμέντο και άνοιξαν δίοδο προς το μέρος της, ωστόσο ήταν αργά. Έλληνες και Τούρκοι διασώστες βρίσκοντας το άψυχο σώμα του κοριτσιού αγκαλιάστηκαν με δάκρυα στα μάτια και ζήτησαν από τις κάμερες να απομακρυνθούν.
Όμως οι διασώστες δεν εγκατέλειψαν το σημείο. Όταν αντιλήφθηκαν ότι πίσω από την άτυχη Φατμέ υπήρχε η αδερφούλα της συνέχισαν τις υπεράνθρωπες προσπάθειες για να τη βγάλουν ζωντανή από τα συντρίμμια, όπως κι έγινε.
Με χειροκροτήματα και χαμόγελα η διάσωση ενός κοριτσιού
Χωρίς διακοπή και κάτω από αντίξοες συνθήκες οι διασώστες κατάφεραν να βγάλουν ζωντανό ένα κορίτσι, με τους γονείς του παιδιού να ξεσπούν σε κλάματα και να χτυπούν στην πλάτη τους Έλληνες διασώστες θέλοντας με αυτό τον τρόπο να τους ευχαριστήσουν που έσωσαν το παιδί τους. Με χειροκροτήματα εμψυχώνουν την ελληνική ομάδα οι άνθρωποι που βρίσκονται εκεί αναζητώντας μέσα στα χαλάσματα ίχνος ζωής από τις δικές τους οικογένειές τους.
Η Ελληνική αποστολή ενεργεί σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης από τις πρωινές ώρες της Τρίτης και αποτελείται από 21 πυροσβεστικούς υπαλλήλους της 1ης ΕΜΑΚ, έμπειρους σε επιχειρήσεις διάσωσης με δύο σκυλιά (τον Βίκτωρα και τον Καίσαρα) ενώ ακολουθούν και πέντε γιατροί και νοσηλευτές του ΕΚΑΒ, ειδικευμένοι σε παροχή πρώτων βοηθειών, καθώς και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας.
Στην αποστολή συμμετέχει και πολιτικός μηχανικός, αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος με μεταπτυχιακό στη διαχείριση φυσικών καταστροφών και κατασκευών. Η ελληνική αποστολή έχει στρατοπεδεύσει σε ανοιχτό σημείο σε απόσταση περίπου 6 χιλιόμετρα από τον τόπο της καταστροφής και των ερευνών διάσωσης, έχουν εφοδιαστεί με τρόφιμα και έχουν χωριστεί σε δύο ομάδες των 10 ατόμων που επιχειρούν για τη διάσωση των ανθρώπων με συνεχόμενες βάρδιες.