Οποιος έχει κυνηγήσει έστω και μια φορά τον σταυρό θα συμφωνήσει με τη διαπίστωση πως η πολιτική δύναμη κάθε εκλεγμένου είναι ευθέως ανάλογη με τον αριθμό των ψήφων που συγκεντρώνει. Είναι μια δύναμη που δεν αφήνει ασυγκίνητους ούτε εκείνους που βρέθηκαν στα κυβερνητικά έδρανα χωρίς να έχουν υποστεί τη βάσανο μιας προεκλογικής εκστρατείας. Εξού κι αρκετοί από τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς της κυβέρνησης – καθώς κι αυτούς που βρέθηκαν στο νεοδημοκρατικό ψηφοδέλτιο Επικρατείας – σχεδιάζουν ήδη την κάθοδό τους στις επόμενες εκλογές. Για την ακρίβεια, έχουν ξεκινήσει τα σχέδια αναζητώντας την καταλληλότερη εκλογική περιφέρεια.
Από το κυβερνητικό στρατόπεδο διαψεύδεται κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να στηθούν πρόωρα κάλπες μέσα στο 2021. Η πανδημία κι οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται πανευρωπαϊκά στους εμβολιασμούς καθιστούν απαγορευτικό τον συνωστισμό έξω από τα παραβάν. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εισηγούνται στον Πρωθυπουργό μια προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία πριν από τη συνταγματική λήξη της κυβερνητικής θητείας – το επιχείρημα θέλει τα δημοσκοπικά ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος, και κυρίως το άνοιγμα της ψαλίδας με τον ΣΥΡΙΖΑ, να εξασφαλίζουν το πολυπόθητο κάψιμο της απλής αναλογικής.
Ο αντίλογος στην παραπάνω εκτίμηση – εκτός από τις υγειονομικές συνθήκες – επικαλείται την παράμετρο του χρόνου. Οσο πιο μακριά από το τέλος της διπλής κρίσης γίνει η εκλογική αναμέτρηση τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να έχει αναστραφεί, χάρη στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, το κλίμα στην οικονομία.
Εξωκοινοβουλευτικοί και βουλευτές Επικρατείας, λοιπόν, μπορεί να ξεκινούν με το προβάδισμα της αναγνωρισιμότητας που τους εξασφαλίζει ο υπουργικός τους θώκος, από την άλλη όμως υστερούν στις πιο παραδοσιακές μορφές επικοινωνίας με τους ψηφοφόρους. Με αυτό το επιχείρημα εξηγείται γιατί πολλοί έχουν αρχίσει από τώρα την επιχείρηση αναζήτησης εκλογικής περιφέρειας. Απαιτείται, άλλωστε, να συνυπολογίσουν μια σειρά από παράγοντες πριν επιλέξουν αυτή με τα περισσότερα υπέρ για εκείνους και τα λιγότερα κατά – από τους συνυποψήφιους τους στα γαλάζια ψηφοδέλτια μέχρι τους τοπικούς συσχετισμούς δυνάμεων και τα κοινωνικά χαρακτηριστικά των εκλογέων της.
Οι επιλογές
Κάποιοι, σύμφωνα πάντα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, είναι κατασταλαγμένοι. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, φερ’ ειπείν έχει κλειδώσει για την Α΄ Αθηνών. Την ίδια περιφέρεια φέρεται να σκέφτεται κι ένας ακόμη κυβερνητικός προερχόμενος από την Κεντροαριστερά, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος όμως εξετάζει και το σενάριο της καθόδου στη Δυτική Αττική. Αν διαλέξει την πρώτη, η μάχη στο κατεξοχήν προπύργιο της ΝΔ θα είναι ενδιαφέρουσα μιας κι εκεί εκλέγονται συνήθως στις πρώτες θέσεις ο Βασίλης Κικίλιας και η Ολγα Κεφαλογιάννη. Δυο ορίτζιναλ νεοδημοκράτες, επομένως, θα κληθούν να αντιπαρατεθούν με δυο από τους πιο δημοφιλείς κεντροαριστερούς της διακυβέρνησης Μητσοτάκη.
Την Α΄ Αθηνών σκέφτεται και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης με εναλλακτική τον Βόρειο Τομέα της Αθήνας. Η πρώτη εκλογική περιφέρεια της πρωτεύουσας ή τα βόρεια προάστιά της είναι μια από τις επιλογές πάνω στο τραπέζι του Θόδωρου Σκυλακάκη. Η άλλη είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του, η Λακωνία.
Ως κλειδωμένη παρουσιάζεται κι η υποψηφιότητα του Στέλιου Πέτσα στην Ανατολική Αττική. Εκεί, βέβαια, πολιτεύεται ο υπουργός του οποίου είναι αναπληρωτής στο Εσωτερικών, ο Μάκης Βορίδης.
Εξίσου σίγουρο θεωρείται ότι θα κατέβει στην Α’ Πειραιά ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, εφόσον επιλέξει να πολιτευθεί.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, εμφανίζεται από κάποιους να σκέφτεται μια υποψηφιότητα στον Νότιο Τομέα – στον οποίο ανήκει κι ο Δήμος Βύρωνα όπου διετέλεσε δήμαρχος για 11 χρόνια. Ωστόσο, η κάθοδός του στις εθνικές εκλογές δεν παρουσιάζεται από άλλες πηγές ως βέβαιη. Ο Νότιος Τομέας της Αθήνας είναι κι η πρώτη επιλογή του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης, Νίκου Παπαθανάση. Η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη αμφιταλαντεύεται μεταξύ Βρυξελλών και Καρπενησίου. Μεταξύ, δηλαδή, μιας υποψηφιότητας για την Ευρωβουλή και μιας στον νομό Ευρυτανίας, απ’ όπου κατάγεται.
Πηγή: in.gr