Την ανησυχία του για τι μεταλλάξεις του κορονοϊού μετά το πρώτο κρούσμα από τη Νότια Αφρική που καταγράφηκε στη Θεσσαλονίκη μετέφερε ο καθηγητής Νίκος Σύψας.
Σύμφωνα με τον ίδιο «η μετάλλαξη (σ.σ. της Βρετανίας) είναι παντού από την Κρήτη μέχρι τη Βόρεια Ελλάδα».
Ο ίδιος, μάλιστα, σημείωσε ότι «για τη μετάλλαξη της Αφρικής υπάρχουν ισχυρότατες ενδείξεις ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποδοτικά».
Άρα, είπε ο κ. Σύψας στον ΣΚΑΪ, υπάρχει η πιθανότητα ο ιός να ξεπερνάει την ανοσία και αυτό θα σημαίνει ότι ξαναγυρνάμε στην εποχή της Γουχάν σε έναν νέο ιό.
«Εάν λόγου χάρη επικρατήσει το στέλεχος της Νότιας Αφρικής στην Ελλάδα η νόσηση δεν μας καλύπτει, έχουμε ένα νέο ιό και τα εμβόλια δεν μας καλύπτουν» πρόσθεσε το μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπ. Υγείας.
Ερωτηθείς ειδικά για το εμβόλιο της Pfizer επισήμανε ότι «μέχρι σήμερα η εταιρεία επικαλείται δεδομένα εργαστηριακά ότι το εμβόλιο είναι αποδοτικό άρα μάλλον δεν θα πρέπει να ανησυχούμε».
Όπως είπε, μάλιστα, «υπάρχει κίνδυνος τον Φεβρουάριο να έχουμε επιτάχυνση της επιδημίας εάν ισχύσουν δύο προϋποθέσεις: να φτάσει το 30% τα κρούσματα μεταλλαγμένων στελεχών στην Ελλάδα και να επιβεβαιωθεί η αύξηση της μεταδοτικότητας».
Κατά τον Νίκο Σύψα «η αύξηση του Ιανουαρίου για την οποία δεν έχουμε τόσες καλές εξηγήσεις μπορεί να οφείλεται στη μετάλλαξη του κορονοϊού».
Όσον αφορά τα επόμενα βήματα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας είπε ότι όλα είναι στο τραπέζι «από το σενάριο του καθολικού lockdown και από εκεί και πέρα όλα τα σενάρια για να κλείσουν σχολεία και άλλα».
Παράλληλα επισήμανε ότι στην Αττική ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt είναι πάνω από τη μονάδα και στη νότια Ελλάδα είναι στο 1,10 που σημαίνει ότι στη Νότια Ελλάδα ο ιός «τρέχει».
Ερωτηθείς για το αν με αυτά τα δεδομένα χρειαστεί και μια δόση αργότερα ανέφερε πως ήδη όλες οι μεγάλες εταιρίες που φτιάχνουν τα εμβόλια ετοιμάζονται για το επόμενο βήμα και αυτό συνίσταται σε μια τρίτη δόση του εμβολίου το οποίο θα είναι ελαφρώς τροποποιημένο έτσι ώστε να καλύπτουν και τις μεταλλάξεις.