Τα γαλάζια νερά της Ελλάδας έχουν αρχίσει και «βάφονται»… μωβ από την επέλαση των μεδουσών, με την Αττική να βρίσκεται πλέον περικυκλωμένη!
Ο χάρτης που αναδημοσιεύει το παρατηρητήριο βιοποικιλότητας είναι ενδεικτικός της έκτασης του προβλήματος καθώς μωβ μέδουσες έχουν καταγραφεί τόσο στο Αιγαίο όσο και στο Ιόνιο αλλά και στον Κορινθιακό κόλπο και τις παραλίες της Αττικής.
Οι ειδικοί συλλέγουν στοιχεία προκείμενου να ερευνήσουν τους λόγους της πληθυσμιακής έξαρσης του φαινομένου.
Κυριότερες αιτίες η κλιματική αλλαγή και η υπεραλίευση μεγάλων ψαριών καθώς εκτός από τις χελώνες θηρευτές των μεδουσών είναι ο ξιφίας, ο τόνος και το φεγγαρόψαρο.
Τα συμπτώματα από το τσίμπημα της «Μωβ μέδουσας»
Πόνος, ναυτία, ταχυκαρδία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, κεφαλαλγία και δύσπνοια είναι τα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει ένα τσίμπημα μιας μικρής μωβ μέδουσας. Εκτός των παραπάνω στην περιοχή του τσιμπήματος μπορεί να δημιουργηθούν φουσκάλες, οι οποίες θα μείνουν στο δέρμα από λίγες ημέρες μέχρι και μήνες.
Γύρω από την περιοχή του τσιμπήματος μπορεί να δημιουργηθούν φουσκάλες που ενδέχεται να κρατήσουν από λίγες μέρες μέχρι και μήνες.
Μωβ μέδουσα: Πώς αντιμετωπίζεται το τσίμπημά της
- Όπως σημειώνουν οι ειδικοί αλό είναι να έχουμε τα παρακάτω μαζί μας στην παραλία για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το τσίμπημα της μέδουσας:
Μια πλαστική κάρτα (π.χ. παλιά πιστωτική). - Ένα τσιμπιδάκι.
- Ένα κυπελλάκι (π.χ. ουροσυλέκτης).
- Λίγο μαγειρική σόδα (αναλογία 1:1 με θαλασσινό νερό).
- Αντιισταμινικό χάπι.
- Κάποια κορτιζονούχα κρέμα όπως π.χ. fucicort.
Αναλυτικά τα βήματα φροντίδας:
1. Πλένουμε προσεκτικά με θαλασσινό νερό, χωρίς να τρίβουμε την περιοχή του τσιμπήματος.
2. Αν είναι διαθέσιμο, εφαρμόζουμε ένα μίγμα θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας (σε αναλογία 1:1) για δύο λεπτά, ώστε να σταματήσει οποιαδήποτε επιπλέον έκκριση δηλητηρίου από πιθανά υπολείμματα κυτάρρων πλοκαμιών που έχουν μείνει στο δέρμα.
3. Χρησιμοποιούμε μια πλαστική τραπεζική κάρτα ή κάτι παρόμοιο (και όχι τα χέρια μας) για να αφαιρέσουμε το μείγμα της μαγειρικής σόδας καθώς και οποιαδήποτε τυχόν υπολείμματα από το δέρμα μας
4. Εφαρμόζουμε πάγο πάνω στο τσίμπημα για 5-15 λεπτά. Ο πάγος ή ακόμη και κάποιο παγωμένο αναψυκτικό, θα πρέπει να είναι μέσα σε σακούλα ή κάποιο άλλο περίβλημα, όπως ένα ύφασμα ή μπλουζάκι.
5. Ελέγξτε αν υποχώρησε ο πόνος, κι αν είναι ανάγκη ξαναβάλτε πάγο για άλλα 5-15 λεπτά.
5. Αν ο πόνος επιμένει, συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή φαρμακοποιό για να σας συνταγογραφήσει παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδεις κρέμες (όπως π.χ. 3-4% λιδοκαΐνη και υδροκορτιζόνη).
6. MHN τυλίγετε το σημείο τσιμπήματος σφιχτά με επιδέσμους, ΜΗΝ χρησιμοποιείτε ξύδι, ΟΥΤΕ γλυκό νερό, ΟΥΤΕ οινόπνευμα, ΟΥΤΕ αμμωνία.
Μύθοι για τις μωβ μέδουσες
Ο ωκεανογράφος θεωρεί ότι το φαινόμενο δεν είναι αυξημένο σε σχέση με το 2021 απλά η διασπορά είναι μεγαλύτερη και όπως αναφέρθηκε παραπάνω αυτό δεν μπορεί να προβλεφθεί και οι αρχές να πάρουν μέτρα για τους πληθυσμούς των μεδουσών.
Η μόνη λύση που μπορεί να υπάρξει είναι να τοποθετηθούν ειδικά δίχτυα μέσα στη θάλασσα για να παγιδεύει τις μέδουσες, όμως αυτό εκτός από το χρηματικό κόστος έχει και περιβαντολογικό
Ακόμα ένας μύθος που ακούστηκε και γράφτηκε πολύ αυτές τις ημέρες είναι τα πλοκάμια των 10 μέτρων. Ο κος Χρήστου ανέφερε ότι οι μωβ μέδουσες έχουν κάποια λεπτά νήματα που μπορεί να φτάσουν το πολύ τα 2 μέτρα και επειδή δε φαίνονται εύκολα μπορεί να σε τσιμπήσουν από απόσταση ενός μέτρου.
Τέλος καταρρίπτεται ο μύθος ότι οι μωβ μέδουσες εμφανίζονται μόνο το καλοκαίρι. Αντιθέτως υπάρχουν και τον χειμώνα σύμφωνα με μαρτυρίες χειμερινών κολυμβητών.
Η παρουσία χελωνών μειώνει την παρουσία των μεδουσών
Η θαλάσσια χελώνα της Νάξου, ο Μάριος που έφαγε πολλές μέδουσες στο νησί αποδείχθηκε ο ήρωας των λουόμενων. Κι όμως είναι αλήθεια ότι οι χελώνες είναι ο βασικότερος θηρευτής των μεδουσών. Αυτό βέβαια εξηγεί το δυσάρεστο γεγονός ότι πολλές φορές καταπίνουν τις σακούλες γιατί τις περνάνε για μέδουσες
Τρόπος προστασίας
Δεν υπάρχουν τρόποι για να αποφύγεις το τσίμπημα από μωβ μέδουσα. Ο μόνος τρόπος είναι να μην τις ψάξει ή να μην τις ενοχλήσει ο λουόμενος. Διαφορετικά όσοι γνωρίζουν από κολύμβηση μπορούν να χρησιμοποιήσουν κολυμβητικά γυαλιά ή μάσκα για να ελέγξουν μήπως υπάρξει κάποιο σμήνος.