Δήμος Λαυρεωτικής: 3ο Διεθνές Συνέδριο Παγκόσμιων Γεωπάρκων «Ελλάδας – Κύπρου»

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το 3ο Διεθνές Συνέδριο Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO Ελλάδας και Κύπρου,  με τίτλο «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ UNESCO ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»,  στα Ιωάννινα, από 3 έως 5 Ιουνίου.

Το συνέδριο οργάνωσε η Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε., ως φορέας λειτουργίας του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Βίκου-Αώου, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου και σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, την Κυπριακή Εθνική Eπιτροπή για την UNESCO, το Ελληνικό Φόρουμ Γεωπάρκων και τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

Τα Γεωπάρκα δημιουργήθηκαν από τοπικές πρωτοβουλίες με στόχο να διατηρήσουν και να προστατεύσουν το φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον και ιδιαίτερα τον γεωλογικό πλούτο.

Η Ελλάδα φιλοξενεί σήμερα επτά περιοχές που έχουν αναγνωριστεί ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO. Αυτές οι περιοχές είναι το Γεωπάρκο της Λέσβου, τα Γεωπάρκα του Ψηλορείτη και της Σητείας στην Κρήτη, το Γεωπάρκο Χελμού-Βουραϊκού στην Πελοπόννησο και το Γεωπάρκο Βίκου Αώου στην Ήπειρο, το Γεωπάρκο Γρεβενών – Κοζάνης και το Γεωπάρκο Κεφαλονιάς-Ιθάκης.

Αντίστοιχα, η Κύπρος φιλοξενεί μια περιοχή, το Γεωπάρκο του Τροόδους.

Στο συνέδριο παρέστη ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεώργιος Αμυράς, ο Πρόεδρος του Γεωπάρκου Λαυρεωτικής κ.Δημήτρης Λουκάς και ο Πρόεδρος της ΔΑΝΕΤΑΛ κ.Χαράλαμπος Ζαγουρής.

Την έναρξη του Συνεδρίου πραγματοποίησε με ομιλία ο Καθηγητής Νίκος Ζούρος, Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων με θέμα “Γεωπάρκα: Ανάδειξη Φυσικής Κληρονομιάς και Βιώσιμης Ανάπτυξης”.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου υπεγράφησαν Προγραμματικές συμβάσεις για την χρηματοδότηση δράσεων για την ανάδειξη γεωτόπων και γεωμνημείων σε κάθε ένα από τα επτά Ελληνικά Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCΟ με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).

Οι προγραμματικές συμβάσεις χρηματοδότησης υπεγράφησαν παρουσία του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Αμυρά,  μεταξύ των εκπροσώπων των γεωπάρκων και του Γενικού Διευθυντή του ΟΦΥΠΕΚΑ, Γιάννη Μητσόπουλου.

Από το πλήθος των παρουσιάσεων των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO Ελλάδας – Κύπρου αναδείχθηκε η γεωποικιλότητα – βιοποικιλότητα και τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά που διέπει το κάθε γεωπάρκο. Παρουσιάστηκαν επίσης πρακτικές για την βιώσιμη ανάπτυξη μέσα από τον γεωτουρισμό και μέσω της ευαισθητοποίησης των τοπικών κοινωνών. Τονίστηκε ιδιαίτερα στις παρουσιάσεις η συμβολή των γεωπάρκων στην τοπική ανάπτυξη. Αναλυτικά αναφέρθηκαν οι δράσεις του κάθε γεωπάρκου μέσα από προγράμματα Γεω-εκπαίδευσης και περιβαλλοντικής συνείδησης καθώς και οι νέες ψηφιακές εφαρμογές γεωερμηνείας και προβολής των γεωπάρκων.

Το Γεωπάρκο Λαυρεωτικής παρουσίασαν με εισηγήσεις οι Γεωλόγοι Ευγενία Μωραίτη, Βασιλική Μπαρσάκη και Ισίδωρος Καμπόλης. Ακολούθησε περιήγηση-ξενάγηση στο Γεωπάρκο Βίκου-Αώου από τους Γεωλόγους της ΕΑΓΜΕ Παναγιώτη Πάσχο και Ευάγγελο Νικολάου.

Recommended For You

About the Author: efoni