Βέτο Ερντογάν σε Σουηδία και Φινλανδία: Οι δέκα όροι που θέτει για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Τέλος στην γρήγορη ένταξη -που επιζητούσαν οι σύμμαχοι- της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, βάζει με απόφασή του ο Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν, μπλοκάροντας την απόφαση της επεξεργασίας του αιτήματος των δυο σκανδιναβικών χωρών για ένταξη.

Οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν την Τετάρτη με στόχο να ξεκινήσουν τις ενταξιακές συνομιλίες ακριβώς την ίδια ημέρα που η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν τις αιτήσεις τους.

Ωστόσο, η Άγκυρα έβαλε τέλος σε κάθε ψηφοφορία, σύμφωνα με άτομο με άμεση γνώση του θέματος, το οποίο επικαλούνται οι Financial Times.

Αυτή η αναβολή εγείρει αμφιβολίες για το εάν το ΝΑΤΟ θα μπορέσει να εγκρίνει το πρώτο στάδιο της αίτησης της Φινλανδίας και της Σουηδίας εντός μίας ή δύο εβδομάδων, όπως ανέφερε ο ΓΓ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

 

Την ίδια ώρα σύμφωνα με τουρκικό δημοσίευμα, συγκεκριμένα από την εφημερίδα Sabah, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει θέσει δέκα όρους στους συμμάχους του ΝΑΤΟ προκειμένου η Άγκυρα να αίρει το βέτο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι όροι είναι οι εξής:

  1. Να πάρουν θέση σχετικά με το PKK, το οποίο η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.
  2. Να απαγορεύσουν στα κοινοβούλιά τους εκδηλώσεις που συνδέονται με τρομοκρατικές οργανώσεις.
  3. Να σταματήσουν τη παροχή βοήθειας στις «Δυνάμεις Λαϊκής Αυτοάμυνας» στη Συρία, οι οποίες -σύμφωνα με την Άγκυρα- συνδέονται με το PKK.
  4. Να επιταχύνουν την έκδοση στην Τουρκία ανθρώπων που συνδέονται με “την τρομοκρατία”
  5. Να διακόψουν κάθε επαφή με κουρδικές ομάδες σε Ιράκ και Συρία.
  6. Να διακόψουν επαφές με καταζητούμενα ή φυγόδικα μέλη της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν FETO, τα οποία σύμφωνα με την Άγκυρα, εμπλέκονται στην απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.
  7. Να μην προχωρούν σε κινήσεις «κατά της εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας».
  8. Να ξεκινήσουν συνεργασία με την Τουρκία για την καταπολέμηση της “τρομοκρατίας» – άλλη μία αναφορά στους Κούρδους.
  9. Να δεσμεύσουν τραπεζικούς λογαριασμούς οργανώσεων και πολιτών που συνδέονται από την Άγκυρα με τρομοκρατικές οργανώσεις.
  10. Να μην επιτρέψουν στις χώρες τους τη διεξαγωγή δραστηριοτήτων από μη κυβερνητικές οργανώσεις με αντιτουρκικό προσανατολισμό – κάτι που θα μπορούσε να αφορά ακόμα και κυπριακές ΜΚΟ.

Λάθος όπως αυτό της Ελλάδας η ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι περιμένει από τους νατοϊκούς συμμάχους της Τουρκίας να κατανοήσουν τις ευαισθησίες της σε θέματα ασφαλείας και να την υποστηρίξουν.

Κατά την διάρκεια ομιλίας του σε βουλευτές του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, επανέλαβε ότι η σουηδική και η φινλανδική αντιπροσωπεία δεν χρειάζεται να κάνουν τον κόπο να μεταβούν στην Τουρκία και πρόσθεσε ότι η Σουηδία δεν θα πρέπει να περιμένει από την Τουρκία να εγκρίνει την αίτησή της για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς να επιστρέψει τους «τρομοκράτες».

«Δεν μπορούμε να πούμε ναι», επανέλαβε. «Να υποστηρίζεις την τρομοκρατία και να ζητάς την υποστήριξή μας είναι ασύμβατο», είπε ο Ερντογάν που κατηγορεί τις δύο χώρες ότι «δίνουν καταφύγιο σε μέλη του PKK», το οποίο η Άγκυρα, αλλά και οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

«Το ΝΑΤΟ είναι μια οντότητα ασφαλείας. Δεν μπορούμε να πούμε “ναι” και να κάνουμε τον οργανισμό να στερηθεί την ασφάλεια. Αυτό το λάθος έγινε κάποτε με την Ελλάδα». «Η μόνη μας προσδοκία είναι το ΝΑΤΟ να επιδείξει καλή θέληση απέναντι στις νόμιμες προσπάθειες της Τουρκίας για την προστασία των συνόρων της», συνέχισε.

Οι μαχητές του PKK είναι στην πλειονότητά τους εγκατεστημένοι στις γειτονικές χώρες της Τουρκίας, το Ιράκ, την Συρία και το Ιράν. «Κανείς από τους συμμάχους μας δεν σεβάστηκε ποτές τις ανησυχίες αυτές, δεν μιλάω για υποστήριξη», είπε.

Ο Ερντογάν επέμεινε στα αιτήματα για την έκδοση των «τρομοκρατών» που έχουν βρει καταφύγιο στην Σουηδία, στα οποία η Στοκχόλμη δεν έχει απαντήσει ποτέ και υπενθύμισε ότι περί τις τριάντα αιτήσεις έκδοσης έχουν απορριφθεί.

Recommended For You

About the Author: efoni