Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, Σάββατο 2 Απριλίου 2022 στο ΚΑΠΗ Κερατέας, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα αδέσποτων ζώων παραβρέθηκαν Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης και ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Αττικής Νίκος Πέππας.
Παράλληλα ο Δήμος Λαυρεωτικής με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια ημέρα Αδέσποτων Ζώων, παρουσίασε και το επιχειρησιακό σχέδιό του για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης, ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, ο διοικητής του Αγίου Όρους και εφοπλιστής Αθανάσιος Μαρτίνος, ο πρώην δήμαρχος Κωνσταντίνος Λεβαντής, αντιδήμαρχοι του δήμου και όμορων δήμων, το Φιλοζωικό Σωματείο Κερατέας «ΠΡΟΚΡΙΣ» καθώς και φιλοζωικά σωματεία όμορων δήμων.
Ο κ. Πέτσας ενημερώθηκε για το επιχειρησιακό σχέδιο του Δήμου για την προστασία και τον έλεγχο του αριθμού των αδέσποτων ζώων, συνεχάρη τη δημοτική αρχή για τις ενέργειες που έχουν ήδη γίνει και χαιρέτισε τα επόμενα βήματα που δρομολογούνται. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών συνομίλησε, επίσης, με τους εθελοντές των φιλοζωικών σωματείων Κερατέας «ΠΡΟΚΡΙΣ», Λαγονησίου, Μαρκοπούλου, Κορωπίου και Αναβύσσου που δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Αττική, μεριμνώντας –μαζί με τον Δήμο– προκειμένου τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς να έχουν προσωρινή φιλοξενία τη φροντίδα που χρειάζονται. Ο κ. Πέτσας στάθηκε, ιδιαίτερα, στο έργο των εθελοντών και δεσμεύτηκε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών –μέσα από το νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς που ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο– θα βρίσκεται αρωγός στην καθημερινή τους προσπάθεια. Εξήρε, δε, τη συμβολή και την κοινωνική προσφορά, συνολικά στην Ανατολική Αττική, του κ. Αθανάσιου Μαρτίνου ο οποίος συνδράμει σημαντικά το έργο των Δήμων και των εθελοντικών οργανώσεων.
Όπως επισήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο νέος νόμος επιχειρεί –για πρώτη φορά στην Ελλάδα– να θέσει ένα αυστηρό πλαίσιο για την προστασία των ζώων συντροφιάς, με συγκεκριμένους κανόνες για τα δεσποζόμενα ζώα και με τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου προγράμματος διαχείρισης για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, με ενεργή τη συμμετοχή και της Αυτοδιοίκησης. Παράλληλα, ο κ. Πέτσας ανέπτυξε και τις βασικές θεσμικές παρεμβάσεις, στις οποίες προχώρησε όλο αυτό το διάστημα, το Υπουργείο Εσωτερικών για την υλοποίηση του νέου πλαισίου. Μεταξύ άλλων:
Συνολική χρηματοδότηση, ύψους 40 εκατ. ευρώ προς τους Δήμους όλης της χώραςμέσω του προγράμματος «Άργος», προκειμένου να αποκτήσουν τις απαραίτητες υποδομές και να ανταποκριθούν στις νέες αρμοδιότητες που έχουν αναλάβει.
Μία μεγάλη χρηματοδοτική ενίσχυση –ύψους 5 εκατ. ευρώ– η οποία προβλέπεται στο πρόγραμμα «Άργος» για την υλοποίηση ειδικού μαζικού προγράμματος στειρώσεων από τους Δήμους για τα αδέσποτα ζώα συντροφιά, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα.
Αυστηροποίηση των ποινών και των προστίμων για τις παραβάσεις, διεύρυνση του ορισμού της κακοποίησης, καθώς και ειδική πρόβλεψη τόσο για τη δημιουργία μητρώου παραβατών, όσο και για την ανάπτυξη ψηφιακής εφαρμογής και ιστοσελίδας καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης ζώων.
Όπως σημείωσε, δε, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών έχει ήδη δρομολογηθεί –σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης– η λειτουργία, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, της πλατφόρμας για το Εθνικό Μητρώο ζώων συντροφιάς, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής πανελλήνιας πλατφόρμας για την υιοθεσία αδέσποτων. Υπογράμμισε, επίσης, ότι με την έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, θα προβλέπεται –σε ετήσια βάση, μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων– πρόσθετη μόνιμη στήριξη της Αυτοδιοίκησηςγια τις λειτουργικές της δαπάνες, όπωςπερισυλλογή, σίτιση, σήμανση και εν γένει κτηνιατρική φροντίδα των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
«Πέντε μήνες μετά την ψήφιση του νέου νόμου, συνεχίζουμε να συνομιλούμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τα φιλοζωικά σωματεία και την Αυτοδιοίκηση, για να “χτίζουμε” διαρκώς πάνω στο νέο θεσμικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί, έτσι ώστε να προστατεύονται τα ζώα συντροφιάς και να διασφαλίζεται η ευζωία τους.
Φυσικά, έχουμε ακόμη σημαντικά βήματα να διανύσουμε, προκειμένου να φτάσουμε εκεί που όλοι μας επιθυμούμε στα θέματα εμβολιασμών, στειρώσεων, σίτισης, προσωρινής στέγασης, ιατρικής περίθαλψης, αλλά και προώθησης των υιοθεσιών για τα αδέσποτα ζώα κάθε Δήμου.
Από την πλευρά μας, στο Υπουργείο Εσωτερικών, θα είμαστε αρωγοί σε κάθε σας προσπάθεια και δίπλα σας σε κάθε σας ανάγκη. Με πράξεις και όχι με λόγια. Με τους απαραίτητους πόρους και τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, προκειμένου να μπορείτε να φέρετε εις πέρας το έργο σας. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε μέχρι να υλοποιήσουμε –όλοι μαζί– τη δέσμευσή μας για “Κανένα ζώο αδέσποτο – Κανένα ζώο κακοποιημένο”. Μέχρι τη στιγμή,που όλοι οι εγκαταλελειμμένοι τετράποδοι φίλοι μας θα έχουν μία μεγάλη και σταθερή αγκαλιά.
Γιατί, ο τρόπος που φερόμαστε στα ζώα αποτελεί δείκτη προόδου και πολιτισμού της κοινωνίας μας», κατέληξε ο κ. Πέτσας.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει λάβει κατά τη διαχρονική πορεία του στην τοπική Αυτοδιοίκηση και επισήμανε ότι ως Περιφερειάρχης Αττικής συμβάλει στην υλοποίηση προγραμμάτων και δράσεων που έχουν στο επίκεντρο τα αδέσποτα ζώα και τα ζώα συντροφιάς.
«Είναι σημαντικό και αισιόδοξο σε μία τοπική κοινωνία να βλέπεις τόσους συμπολίτες μας να ευαισθητοποιούνται και να συμβάλλουν με συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες στην προστασία των αδέσποτων ζώων. Από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκα με την αυτοδιοίκηση ως δημοτικός σύμβουλος στην Πεύκη και στη συνέχεια ως Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, έχω επανειλημμένα αναλάβει πρωτοβουλίες για την προστασία των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων. Σε συνεργασία με φορείς που δραστηριοποιούνται στο χώρο έχουμε κινητοποιηθεί αναδεικνύοντας την ανάγκη και την αξία προστασίας των ζώων. Στο πλαίσιο αυτό με πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει έχουμε ενισχύσει τη δράση του Διαδημοτικού Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙΚΕΠΑΖ), το οποίο καλύπτει τις ανάγκες 19 Δήμων της Αττικής.
Συγκεκριμένα με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής εγκρίθηκε η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με τον Περιβαλλοντικό Σύνδεσμο Δήμων Αθήνας – Πειραιά(ΠΕΣΥΔΑΠ), υπηρεσία του οποίου είναι το ΔΙΚΕΠΑΖ με στόχο την προμήθεια ενός σύγχρονου ασθενοφόρου για τη μεταφορά των τραυματισμένων ζώων και ταυτόχρονα προβλέψαμε την αγορά γεννήτριας για την εξασφάλιση ηλεκτροδότησης σε έκτακτες συνθήκες διακοπής ρεύματος. Η παρουσία μου σήμερα εδώ, όπως και του Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών Ν. Πέππα, υποδηλώνει το αδιάκοπο ενδιαφέρον μας για τη στήριξη κάθε πρωτοβουλίας που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των ζώων. Ως Περιφέρεια Αττικής θα συμβάλλουμε σε κάθε πρωτοβουλία και καμπάνια που θα έχει ως στόχο της την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ζώων, τη συστηματική στείρωση των αδέσποτων και τη στήριξη των φιλοζωικών οργανώσεων και όλων όσων αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες. Ευχαριστώ θερμά για την αδιάκοπη δράση όλων σας και σας καλώ να δημιουργήσουμε ένα κοινό μέτωπο επικοινωνίας και δράσης σε κάθε γωνιά της Αττικής», σημείωσε ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης.
Τον απολογισμό για τα αποτελέσματα του 2021 και το επεξεργασμένο και κοστολογημένο επιχειρησιακό σχέδιο του Δήμου Λαυρεωτικής για το 2022 παρουσίασε ο Αθανάσιος Μακροδημήτρης, Αντιδήμαρχος του Δήμου και υπεύθυνος της επιτροπής για τα αδέσποτα.Ο Δήμαρχος Δημήτρης Λουκάς στην ομιλία τουανέφερε ότι πολιτεία και Αυτοδιοίκηση έχουν κάτι παραπάνω από θεσμική υποχρέωση να σχεδιάσουν με σοβαρότητα και να υλοποιήσουν με συνέπεια ολοκληρωμένες πολιτικές διαχείρισης των αδέσποτων.
Από τη μεριά του ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής, κύριος Δημήτρης Λουκάς ανέφερε χαρακτηριστικά:
Για τον Δήμο Λαυρεωτικής ο τομέας προστασίας του περιβάλλοντος συμπεριλαμβάνει αυτονόητα τη μέριμνα, τη φροντίδα και την ευαισθησία γύρω από τα ζώα, κυρίως τα αδέσποτα ζώα… Η Πολιτεία και οι ΟΤΑ α΄και β΄βαθμού έχουμε κάτι παραπάνω από θεσμική υποχρέωση να σχεδιάζουμε με σοβαρότητα και να υλοποιούμε με συνέπεια ολοκληρωμένες πολιτικές διαχείρισης των αδέσποτων. Έχουμε ηθικό χρέος, καθώς όπως είπε και ο Γκάντι ‘’το μεγαλείο και η ηθική πρόοδος ενός έθνους μπορούν να κριθούν από τον τρόπο που φέρεται στα ζώα!