Πρόσκληση στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να μιλήσει, μέσω τηλεδιάσκεψης, στο ελληνικό Κοινοβούλιο, όπως έχει κάνει στα κοινοβούλια και άλλων δυτικών χωρών –μεταξύ των οποίων της Γαλλίας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Γερμανίας–, απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες μαζί του. Η ημερομηνία της ομιλίας του κ. Ζελένσκι, όπως ανακοίνωσε το Μαξίμου, θα οριστεί το αμέσως επόμενο διάστημα διά της διπλωματικής οδού. Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες , ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας επικοινώνησε με τον Ουκρανό πρέσβη στην Αθήνα Σεργίι Σουτένκο, με τον οποίο συμφώνησαν η ομιλία να γίνει πιθανότατα την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό ο κ. Ζελένσκι έστειλε ευχές στον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, ενώ ο Ελληνας πρωθυπουργός από την πλευρά του αναφέρθηκε στη σύνδεση της Οδησσού με την ιστορία του ελληνισμού και την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Η πρόσκληση του πρωθυπουργού στον Ουκρανό ηγέτη έρχεται να προστεθεί στην ξεκάθαρη στάση που πήρε εξαρχής η Ελλάδα έναντι της ρωσικής εισβολής, συντασσόμενη πλήρως με τους συμμάχους της στη Δύση.
«Ναι» από ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής, ενστάσεις από το ΚΚΕ
Η πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να μιλήσει μέσω τηλεδιάσκεψης στο ελληνικό Κοινοβούλιο έγινε δεκτή θετικά τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από το ΚΙΝΑΛ. Από την Κουμουνδούρου τόνισαν πως είναι μια καλή είδηση, υπενθυμίζοντας πως έχουν ταχθεί από την αρχή στο πλευρό του ουκρανικού λαού. Εχει άλλωστε απευθύνει μήνυμα και σε άλλες ευρωπαϊκές εθνικές αντιπροσωπείες. «Θετική κίνηση αλληλεγγύης η πρόσκληση στον πρόεδρο Ζελένσκι να μιλήσει στη Βουλή. Η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστήσει στη διπλωματική προσπάθεια για άμεσο τερματισμό του πολέμου, ως χώρα ειρήνης και ήπιας ισχύος», ανέφερε ο Γιώργος Κατρούγκαλος με ανάρτησή του στο Twitter. Από το ΚΙΝΑΛ υπενθυμίζουν ότι από την πρώτη στιγμή είχαν στηρίξει την ανθρωπιστική βοήθεια που στάλθηκε στην πληττόμενη από τον πόλεμο χώρα, αλλά και την παροχή στρατιωτικού υλικού. Υπενθυμίζεται πως στην αποστολή όπλων είχε εκφράσει την αντίθεσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. Είχε διαμαρτυρηθεί μάλιστα για το γεγονός ότι δεν προηγήθηκε ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων.
Ξεκάθαρες ενστάσεις για την κίνηση του πρωθυπουργού εξέφρασε το ΚΚΕ: «Ο Ζελένσκι εκπροσωπεί μια αντιδραστική κυβέρνηση, που στηρίζεται από το στρατόπεδο των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ε.Ε. και ευθύνεται, όπως και η Ρωσία, για το δράμα του ουκρανικού λαού. Αυτή η κυβέρνηση εδώ και χρόνια έχει στηρίξει και ενσωματώσει ναζιστικές οργανώσεις, διώκει και φυλακίζει κομμουνιστές, έχει θέσει εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας. Είναι προφανής η στάση μας και το ίδιο θα κάναμε αν ερχόταν ο Πούτιν, ο Μπάιντεν κ.λπ.».
Από την Ελληνική Λύση, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, τονίζουν: «Ο πρωθυπουργός, χωρίς να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, όπως άλλωστε συνηθίζει, κάλεσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας να μιλήσει μέσω τηλεδιάσκεψης στη Βουλή των Ελλήνων. Τη Βουλή που τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι υπουργοί του, όπως και κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί, σπανίως “επισκέπτονται”. Η Ελληνική Λύση λοιπόν αναμένει με ενδιαφέρον τις εξηγήσεις του κ. Ζελένσκι για την ισχυρή αμυντική συμφωνία που είχε υπογράψει με την Τουρκία πολύ πριν από τον πόλεμο, η οποία στρέφεται κατά των ελληνικών συμφερόντων και της εθνικής μας ασφάλειας, όπως και τις θέσεις του για τη συμπεριφορά του ουκρανικού κράτους έναντι της ελληνικής εθνικής μειονότητας».