Λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες , ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, στις οποίες επανέλαβε την πρότασή του για την ανάγκη επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και αντιμετώπισης της μετακύλισης των τιμών του αερίου στην αγορά ηλεκτρισμού και στους καταναλωτές.
«Παρά τις δυσκολίες και τις μικρές εντάσεις που υπήρξαν σήμερα καταλήξαμε σε κοινά συμπεράσματα τα οποία είναι ικανοποιητικά, τα οποία θα τα λάβουν υπόψιν τους και οι αγορές» , τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.
Επίσης ο ΠΘ αναφέρθηκε εμμέσως και στη συμπεριφορά της Τουρκίας, λέγοντας: Κάποιες χωρες που είναι και μέλη του ΝΑΤΟ δεν έχουν συνταχθεί με την υπόλοιπη δύση με το θέμα των κυρώσεων. Με αυτόν τον τρόπο μειώνουν την αποτελεσματικότητας τους».
Αναφορικά με τη Ρωσία , ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως «θα είναι ευχής έργον εάν η Ρωσία αντιληφθεί ότι αυτή η τακτική των επιθέσεων χωρίς καμμία διάκριση με αθώα θύματα τη στριμώχνει ακόμη περισσότερο στη γωνία και κάνει ακόμη δυσκολότερη την επίτευξη μιας εκεχειρίας».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίηση του για το πλαφόν στο φυσικό αέριο . Συγκεκριμένα ανέφερε: Καταφέραμε και πετύχαμε να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα του ΕΣ μια ρητή αναφορά μια τιμή πλαφόν στο ΦΑ προκειμένου να συμπιέσουμε τις τιμές του ΦΑ Είναι μια πρόοδος σε σχέση με το σημείο από το οποίο ξεκινήσαμε. Και θεωρώ σημαντικό ότι μια σειρά από φορείς της αγοράς εχουν ταχθεί υπερ της λύσης.
Για το ρεύμα σημείωσε ότι η «ΕΕ έχει δεσμευτεί ότι μέχρι το Μάιο θα καταθέσει προτάσεις για το πως θα διορθωθεί αυτή η στρέβλωση».
«Η ΕΕ έχει δεσμευτεί ότι μέχρι το Μάιο θα καταθέσει προτάσεις για το πως θα διορθωθεί αυτή η στρέβλωση μια πανακριβή τιμή του φυσικού αερίου να καθορίζει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.
«Η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα επισιτιστικής κρίσης»
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην επισιτιστική κρίση, ξεκαθαρίζοντας πως η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα. «Είναι σημαντική η πρωτοβουλία που έλαβε ο Πρόεδρος Μακρον για να μπορέσουμε σε παγκόσμιο επίπεδο για το πως μπορούμε να προετοιμαστουμε για μια ενδεχόμενη κρίση».
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η ΕΕ δεν αποφασίζει ποτέ σε μια νυχτα και για το Ταμείο Ανάκαμψης χρειάστηκαν 5 μήνες εντατικών διαβουλύσεων. «Κάναμε ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνηση, δήλωσε και πρόσθεσε: «τα βήματα αυτά μπορεί να μην έχουν αποτέλεσμα κανονιστικό άμεσο.Έχουν όμως επίπτωση στην λειτουργία της αγοράς. Εμείς δεν περιμένουμε την Ευρώπη. Το πακέτο μέτρων που ανακοινωσε η κυβερνηση δεν χρηματοδοτείται από τους ευρωαπικους πόρους.
Εμείς εξακολουθούμεν να εξαντλούμε όλο το φάσμα των δυνατοτήτων που μας δίνει ο προϋπολογισμός».