Ουκρανία: Στρατό στέλνει ο Πούτιν σε Ντονμπάς και Λουγκάνσκ

Πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι από την υπογραφή του για αναγνώριση του Λουγκάνσκ από τον Πούτιν ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή στο υπουργείο Άμυνας να αναπτύξει ρωσικές «ειρηνευτικές δυνάμεις» στις δύο αποσχισθείσες περιοχές στην ανατολική Ουκρανία, την ανεξαρτησία των οποίων αναγνώρισε νωρίτερα απόψε με διάταγμά του.

Στο διάγγελμά του ο πρόεδρος Πούτιν ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Πιστεύουμε ότι το να μπει η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ έχει αποφασιστεί ήδη. Και ποιος είναι ο βασικός εχθρός για το ΝΑΤΟ και την Αμερική; Η Ρωσία. Οπότε καταλαβαίνουμε πως η Ουκρανία θα χρησιμοποιηθεί για τα όπλα και τα εδάφη» ανέφερε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στο διάγγελμά του.

«Σε αυτή την κατάσταση που οι προτάσεις μας έμειναν χωρίς απαντήσεις, η Ρωσία είχε όλα τα δικαιώματα για να κάνει ότι χρειαστεί για τη δική της ασφάλεια» τόνισε ο Πρόεδρος της Ρωσίας κάνοντας λόγο για γενοκτονία στο στο Ντονμπάς.

«Παίρνουμε την απόφαση να αναγνωρίσουμε το Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ. Απαιτούμε το Κίεβο να σταματήσει όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλιώς θα αναγκαστούμε να απαντήσουμε» κατέληξε στο διάγγελμά του ο Βλαντιίρ Πούτιν.

Ποιες είναι οι αποσχισθείσες περιοχές

 

Οι ελεγχόμενες από φιλορώσους αυτονομιστές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ – γνωστές συνολικά ως Ντονμπάς – αποσχίστηκαν από τη διοίκηση της ουκρανικής κυβέρνησης το 2014 και αυτοανακηρύχθηκαν ανεξάρτητες «Λαϊκές Δημοκρατίες», μέχρι σήμερα μη αναγνωρισμένες από άλλη χώρα. Έκτοτε, η Ουκρανία αναφέρει ότι περίπου 15.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις στις δύο περιοχές.

Η Ρωσία αρνείται ότι είχε οποιονδήποτε ρόλο στη σύρραξη, αλλά φέρεται να στήριξε τους αυτονομιστές με διάφορους τρόπους, μεταξύ άλλων με κρυφή στρατιωτική υποστήριξη, οικονομική βοήθεια, προμήθεια εμβολίων κατά της Covid-19 και έκδοση ρωσικών διαβατηρίων για τους περίπου 800.000 κατοίκους. Η Μόσχα έχει αρνηθεί κατηγορηματικά μέχρι σήμερα ότι σχεδιάζει εισβολή στην Ουκρανία.

Τι σημαίνει η αναγνώριση του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ από τον Πούτιν

Για πρώτη φορά η Ρωσία δηλώνει ότι δεν θεωρεί το Ντονμπάς τμήμα της Ουκρανίας. Ως εκ τούτου ανοίγει για την Μόσχα ο δρόμος να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στις αποσχισθείσες περιοχές, επικαλούμενη το επιχείρημα ότι παρεμβαίνει ως σύμμαχος για να τις προστατεύσει απέναντι στην Ουκρανία. Ο Ρώσος βουλευτής Αλεξάντερ Μποροντάι είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα στο πρακτορείο Reuters ότι οι αυτονομιστές θα μπορούσαν στη συνέχεια να στραφούν στη Ρωσία για να τους βοηθήσει να πάρουν τον έλεγχο περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ που εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων. Κάτι τέτοιο, φυσικά, θα οδηγούσε σε ανοικτή στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Τι μέλλει γενέσθαι με την ειρηνευτική διαδικασία του Μινσκ

Η αναγνώριση από τη Ρωσία της ανεξαρτησίας των αυτοαποκαλούμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ» ουσιαστικά βάζει τέλος στις συμφωνίες του Μινσκ, οι οποίες αν και δεν είχαν εφαρμοστεί αντιμετωπίζονταν από όλες τις πλευρές (συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας) ως η καλύτερη ευκαιρία για την επίλυση της κρίσης. Οι συμφωνίες προέβλεπαν μεγάλο βαθμό αυτονομίας για τις δύο συγκεκριμένες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

Recommended For You

About the Author: efoni