Τους δείκτες που καταγράφονται καθημερινά από τον ΕΟΔΥ και τα νοσοκομεία σε όλη την επικράτεια παρακολουθούν κυβέρνηση και ειδικοί προκειμένου να αποφασίσουν αν τα μέτρα που πήραν παράταση για μια εβδομάδα, μέχρι τις 23 Ιανουαρίου, θα συνεχιστούν μέχρι τέλος του μήνα ή αν θα υπάρξει κάποια άρση των περιορισμών.
Όπως είπε το πρωί του Σαββάτου ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, «η τελευταία εβδομάδα δείχνει μια ύφεση, περίπου -18% στο ιικό φορτίο αλλά αυτό μπορεί να δείχνει ότι περιορίζεται η διάσωση». Παράλληλα ο ίδιος σημείωσε ότι υπάρχει μείωση του ρυθμού αναπαραγωγής στο 1,4 αλλά και πανελλαδική μείωση της θετικότητας στο 6% ».
«Αυτή η εβδομάδα θα είναι καθοριστική στο να πούμε ότι είμαστε σε ύφεση. Δεν είδαμε κάποια σημαντική επίδραση από άνοιγμα πανεπιστημίων και σχολείων » σημείωσε ο κ. Θωμαΐδης μιλώντας στο ΟΡΕΝ. Από την πλευρά του ο καθηγητής Παθολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος , σημείωσε ότι «έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας, Δεν πρέπει να χαλαρώνουμε και τα μέτρα να εφαρμόζονται συνέχεια ».
«Σε όλο τον κόσμο, η διασπορά της Όμικρον στην κοινότητα είναι μεγάλη γι’ αυτό και βλέπουμε έξαρση κρουσμάτων στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου. Είναι πολύ σημαντικό να μην εφησυχάσουμε με το σκεπτικό των ήπιων συμπτωμάτων, να τηρούμε σχολαστικά τα μέτρα που ισχύουν, να φοράμε σωστά τη μάσκα μας, να προσέχουμε τις επαφές μας και βέβαια να αξιοποιήσουμε όλοι το κύριο όπλο μας κατά του ιού, το εμβόλιο » τόνισε από την πλευρά της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα .
Προς χαλάρωση των μέτρων σε σύντομο χρονικό διάστημα έδειξε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δηλώνοντας, από τη μια, ότι «η κατάσταση, με τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον, εξελίσσεται όπως περιμέναμε αλλά πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση» και από την άλλη ότι πρόθεση είναι τα μέτρα να μην παραταθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ξεκινά από την εστίαση;
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι σε περίπτωση κατά την οποία τα επιδημιολογικά στοιχεία επιτρέψουν «πράσινο φως» για χαλάρωση των μέτρων, τότε ο πρώτος κλάδος που θα ωφεληθεί θα είναι η εστίαση , όπως εξάλλου είχε αναφερθεί και όταν πρωτοξεκίνησε η συζήτηση για άρση των μέτρων .
Βέβαια, για να συμβεί αυτό θα πρέπει τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα έχουν διαμορφωθεί ως τις 23 Ιανουαρίου, να είναι τέτοια που θα επιτρέψουν στην επιτροπή των ειδικών να δώσει το «ΟΚ». Εκτιμάται ότι πιθανή πτώση κρουσμάτων κάτω από τις 10.000 θα δώσει μια πρώτη ευχέρεια στο να χαλαρώσουν τα μέτρα, αν και έχει ξεκαθαριστεί πως θα πρέπει ο εβδομαδιαίος μέσος όρος να κυμαίνεται κοντά στα 5.000 κρούσματα έτσι ώστε να είναι βέβαιο το «πράσινο φως».
Κατά τις πληροφορίες, λοιπόν, αυτό που εξετάζεται είναι μετά τις 23 Ιανουαρίου στην εστίαση αφενός να επιστρέψει η εστίαση και αφετέρου να λήξει ο «κόφτης» στο ωράριο λειτουργίας που σήμερα είναι στα μεσάνυχτα.
Τα μέτρα που ισχύουν μέχρι 23 Ιανουαρίου
Τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης λειτουργούν έως τις 12 τα μεσάνυχτα χωρίς μουσική, 6 άτομα ανά τραπέζι, όχι όρθιοι και μετρική απόσταση στα τραπεζοκαθίσματα. Μέσα στις απαγορεύσεις είναι και η απαγόρευση διενέργειας εκδήλωσης πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, για να αποφευχθεί η μεταφορά της διασκέδασης σε άλλους χώρους.
Η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95) ή διπλής στα σούπερ μάρκετ, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως και από τους εργαζόμενους στην εστίαση, είναι υποχρεωτική.
Εφαρμογή τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.
Επισκεπτήριο μόνο με PCR 48 ωρών σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύεται η είσοδος σε ιατρικούς επισκέπτες.
Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών είναι έως το 10% της χωρητικότητάς τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.