Η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται, για την ανάδειξη του αρχηγού του ΚΙΝΑΛ, μετά το κλείσιμο της κάλπης. Η προσέλευση στα εκλογικά κέντρα ήταν εξαιρετικά υψηλή με τον αριθμό των ψηφοφόρων να σπάει ρεκόρ.
Λίγη ώρα μετά τις 21:30 διέρρευσαν από την ΕΝΔΕΚΑΠ τα πρωτα συγκεντρωτικά αποτελέσματα τα οποία έδειξαν πρωτιά Ανδρουλάκη.
Στο 54,28% της ενσωμάτωσης, πρώτος εμφανίζεται ο Ανδρουλάκης με 38,57%, δεύτερος ο Παπανδρέου με 26,99%, τρίτος ο Λοβέρδος με 24,82%, ακολουθούν Καστανίδης με 3,61%, Χρηστίδης με 3,38%, και Γερουλάνος με 2,63%.
Λίγο πριν από τις 22:30 μετέβη στο γραφείο του στην Ιπποκράτους ο Νίκος Ανδρουλάκης, όπου έγινε δεχτός με χειροκροτήματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζονται για τις δηλώσεις τους.
Αιφνιδιασμός στο επιτελείο Παπανδρέου από την πρωτιά Ανδρουλάκη
«Πάγωσε» το επιτελείο Παπανδρέου μετά την παρουσίαση των πρώτων αποτελεσμάτων από την ΕΔΕΚΑΠ, που δίνουν καθαρή πρωτιά στο Νίκο Ανδρουλάκη και φέρνουν στη δεύτερη θέση τον πρώην πρωθυπουργό.
Λίγη ώρα νωρίτερα, στελέχη και στενοί συνεργάτες του κ. Παπανδρέου εξέφραζαν την αισιοδοξία τους για το αποτέλεσμα και μάλιστα εκτιμούσαν ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα προηγηθεί με διακριτική διαφορά, κόβοντας πρώτος το νήμα. Υποστήριζαν μάλιστα ότι η μεγάλη συμμετοχή, τόσο στην Αττική, όσο και στην περιφέρεια ήταν αποτέλεσμα και της κινητοποίησης που προκάλεσε η υποψηφιότητα Παπανδρέου αλλά και της απόφασης των κεντροαριστερών δυνάμεων να στηρίξουν την δυναμική επανεκκίνηση της παράταξης στην κρίσιμη συγκυρία.
Ωστόσο με τη συνεχή ροή αποτελεσμάτων προς το σύστημα αλλά και από τα μηνύματα από όλη την Ελλάδα που κατέφθαναν στη Λένορμαν ακόμη και οι πλέον αισιόδοξοι άρχισαν τις δεύτερες αναγνώσεις. Κάποιοι δε εξ αυτών, τόνιζαν ότι δεν υπήρχε πλήρης εικόνα για την σειρά κατάταξης -αν δηλαδή ο κ. Παπανδρέου έρθει τελικά δεύτερος ή τρίτος μετά το Νίκο Ανδρουλάκη.
Ο πρώην πρωθυπουργός να σημειωθεί εισήλθε τελευταίος στην κούρσα ωστόσο επιχείρησε και κατάφερε να συσπειρώσει γρήγορα σ ε σημαντικό δυνάμεις υπέρ της υποψηφιότητάς του. Έτσι στο «στρατηγείο» της Λένορμαν, βρέθηκαν σταδιακά στελέχη με διαφορετικά σημεία στο κόμμα: κεντρικά στελέχη, βουλευτές, αυτοδιοικητικοί, συνδικαλιστές, στελέχη από την ανανεωτική αριστερά και τις άλλες Κινήσεις, «γεννηματικοί» και «παπανδρεϊκοί» που ανέλαβαν κρίσιμους ρόλους. Τσόσο κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, όσο και κατά την σημερινή ψηφοφορία φάνηκε δε, νε «επιστρέφουν» μέσω της υποψηφιότητας Παπανδρέου στις κάλπες, πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που είχαν στραφεί το 2015 στο ΚΙΔΗΣΟ και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ίδιος πάντως προσπάθησε από την πρώτη στιγμή της καμπάνιας του και ειδικά όταν απευθυνόταν στους ψηφοφόρους του να πείσει ότι στέκεται απέναντι στα σενάρια περί συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ παρότι μιλά για «προοδευτική διακυβέρνηση»- αλλά και απέναντι στη ΝΔ που είναι ο ιδεολογικός μας αντίπαλος. Το επιτελείο του ποντάρει στην συμμετοχή ανθρώπων από τον παπανδρεϊκό και γεννηματικό χώρο, από την δεξαμενή όσων ψήφισαν στις προηγούμενες κάλπες ΣΥΡΙΖΑ αλλά εμφανίζουν τάσεις επιστροφής και από τους κεντροαριστερούς που αντιμετωπίζουν ως στρατηγικής σημασίας την ψήφο ενδυνάμωσης του ΚΙΝΑΛ στην παρούσα συγκυρία.
Ο κ. Παπανδρέου πριν την δήλωση που θα κάνει από το Ίδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου, έχει προγραμματίσει συνάντηση με τους επιτελείς του στη Λένορμαν, προκειμένου να τους ευχαριστήσει για την κοινή τους μάχη.
Στην Χαριλάου Τρικούπη μετά τις οκτώ άρχισαν να καταφτάνουν στελέχη του κόμματος και βουλευτές- από τους πρώτους έφτασε στην έδρα του ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρέας Λοβέρδος μαζί με συνεργάτες του. Από τα γραφεία τους, στη Λένορμαν και στην Ιπποκράτους, παρακολουθούν την ροή των αποτελεσμάτων οι κ.κ Γ. Παπανδρέου και Ν. Ανδρουλάκης αντίστοιχα.