Ο Δήμος Ωρωπού τιμά την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, τη μνήμη των θυμάτων, των φυλακισμένων και εξορισθέντων την περίοδο της Χούντας των Συνταγματαρχών καθώς και τον ιερό συμβολισμό που εκπέμπει η 17η Νοέμβρη για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία.
Την Τρίτη 16 και την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου ο χώρος των Παλαιών Φυλακών Ωρωπού που υπήρξε τόπος εξορίας και μαρτυρίου για δεκάδες αγωνιστές θα είναι επισκέψιμος για τους πολίτες από 09:00 έως 14:00 και από 17:00 έως 20:00.
Την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου στις 11:00 ο δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης θα καταθέσει στεφάνι στο χώρο των Παλαιών Φυλακών στη μνήμη των αγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα που θυσιάστηκαν για την Ελευθερία και την Δημοκρατία.
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν μαζική και δυναμική εκδήλωση της λαϊκής αντίθεσης στο καθεστώς της Χούντας των Συνταγματαρχών. Η εξέγερση ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου 1973 με κατάληψη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών από φοιτητές και σπουδαστές. Αυτή κλιμακώθηκε σε αντιχουντική εξέγερση, καταλήγοντας σε αιματοχυσία το πρωί της 17ης Νοεμβρίου, ύστερα από μια σειρά γεγονότων. Η αρχή έγινε με την είσοδο άρματος μάχης στον χώρο του Πολυτεχνείου και την επαναφορά σε ισχύ του σχετικού στρατιωτικού νόμου που απαγόρευε τις συγκεντρώσεις και την κυκλοφορία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος κήρυξε στρατιωτικό νόμο, αλλά στις 25 Νοεμβρίου ανατράπηκε με πραξικόπημα. Η δικτατορία κατέρρευσε στις 23 Ιουλίου του 1974.
Η πρώτη επίσημη καταγραφή, τον Οκτώβριο του 1974, από τον εισαγγελέα Δημήτρη Τσεβά, εντόπισε 18 επίσημους ή πλήρως βεβαιωθέντες νεκρούς και 16 άγνωστους «βασίμως προκύπτοντες». Ένα χρόνο αργότερα, ο αντιεισαγγελέας εφετών Ιωάννης Ζαγκίνης έκανε λόγο για 23 νεκρούς, ενώ κατά τη διάρκεια της δίκης που ακολούθησε διαπιστώθηκε πως οι νεκροί από την εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν 24, ενώ αυτός των νεκρών αγνώστων στοιχείων 16.