Για πρώτη φορά θα συσταθεί εξεταστική Επιτροπή έπειτα από πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος που δίνει αυτή τη δυνατότητα. Κατά τη ψηφοφορία η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 142 θετικές ψήφους από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και 157 αρνητικές από τους βουλευτές της ΝΔ, ενώ ψήφισαν συνολικά 299 βουλευτές. Η προθεσμία που δόθηκε στην επιτροπή για να ολοκληρώσει το έργο της είναι δυο μήνες
Οι αρχικές σκέψεις της ΝΔ για την κατάθεση ξεχωριστής πρότασης με διεύρυνση του χρονικού πλαισίου έρευνας από το 2015 έως σήμερα, έχουν υποχωρήσει. Το ενδεχόμενο αυτό δεν κρίνεται πλέον πιθανό για δυο κυρίως λόγους.
Μια τέτοια απόφαση, σύμφωνα με πληροφορίες, κρίνεται θεσμικά λάθος και θα έμοιαζε ως ακύρωση του συνταγματικού εργαλείου που ίδια η ΝΔ έδωσε στη μειοψηφία κατά την συνταγματική αναθεώρηση. Επιπλέον, η ύπαρξη δυο εξεταστικών επιτροπών θα έμοιαζε με «κοινοβουλευτική κωμωδία και θα ήταν θεσμικός ευτελισμός».
Πρέπει να σημειωθεί, ότι υπέρ της χρονικής επέκτασης της υπόθεσης έχουν ταχθεί τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, καλώντας όμως τη ΝΔ να θέσει το θέμα στην εξεταστική επιτροπή που θα συσταθεί.
Μάλιστα, φαίνεται πως όλα τα κόμματα έχουν συμφωνήσει πως ο τρόπος με τον οποίο είναι διατυπωμένη η πρόταση, επιτρέπει τη χρονική διεύρυνση προς τα πίσω σε ότι αφορά τις δημοσκοπήσεις, ενώ αντιθέτως σε ότι αφορά τα κονδύλια που δόθηκαν στα μέσα ενημέρωσης για την πανδημία, το χρονικό πλαίσιο είναι συγκεκριμένο. Μια τέτοια διεύρυνση λοιπόν θα μπορούσε να περάσει από την εξεταστική επιτροπή, από τη στιγμή που σε κάθε περίπτωση η ΝΔ θα έχει την πλειοψηφία των μελών.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ως μέλη της εξεταστικής επιτροπής από την πλευρά της ΝΔ δεν αποκλείεται να είναι μεταξύ άλλων οι Γιάννης Κεφαλογιάννης, Δημήτρης Μαρκόπουλος και Γιάννης Ανδριανός, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ οι Μάριος Κάτσης, Γιώργος Κατρούγκαλος και Αναστασία Γκαρά.