Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται, οι παρεμβάσεις στο ΕΣΥ και τα νέα περιοριστικά μέτρα που θα εστιάζουν στους ανεμβολίαστους είναι ο τρόπος που θα επιδιώξει να αναχαιτίσει την πανδημία του κορονοϊού.
Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο τις επόμενες ημέρες να ανακοινωθούν νέα μέτρα για ανεμβολίαστους.
Τα μέτρα που έρχονται
Ο αποκλεισμός από την εστίαση και τη διασκέδαση (σε ανοιχτούς χώρους) και καθημερινά τεστ για τις δραστηριότητες τους, είναι μεταξύ των μέτρων που έχουν τεθεί προς εξέταση στην κυβέρνηση αν η πανδημία συνεχίσει την φρενήρη της πορεία.
Βέβαιος θεωρείται ο περιορισμός του αριθμού πελατών στα σούπερ μάρκετ ανά τετραγωνικό μέτρο, προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός, με μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ τους, όπως επίσης και η επαναφορά της μάσκας παντού.
Εάν η επιδημιολογική εικόνα της χώρας και κυρίως αν το Εθνικό Σύστημα Υγείας ξεπεράσει τα όρια του, τότε οι εισηγήσεις που δέχεται η κυβέρνηση είναι να υπάρξουν ακόμη πιο δραστικοί περιορισμοί στις δραστηριότητες των ανεμβολίαστων, όπως για παράδειγμα η επίδειξη αρνητικού rapid test για είσοδο σε σούπερ μάρκετ και φαρμακεία.
Σενάριο ακραίο για ακραίες καταστάσεις, που όλοι απεύχονται.
Οι ειδικοί έχουν εισηγηθεί ακόμη και μέτρα που αναγκαστικά «ακουμπούν» και τους εμβολιασμένους, όπως ο περιορισμός στο ωράριο λειτουργίας σε μπαρ – εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης ως τις 24:00 ή τη 01:00 το πρωί, απαγόρευση ξανά των ορθίων στους χώρους αυτούς και λειτουργία μόνο με καθήμενους σε τραπέζια, απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυκτερινές ώρες αλλά και επαναφορά της τηλεργασίας σε κάποιους τομείς.
Η κυβέρνηση ακούει με προσοχή τις εισηγήσεις των ειδικών, ωστόσο σε αυτή τη φάση προκρίνει την πολιτική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, με το βλέμμα στραμμένο και στην οικονομία.
Οι αποφάσεις για νέα μέτρα αναμένεται να ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα, κι αφού πρώτα υπάρξει μια σαφής εικόνα των μέτρων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από το προηγούμενο Σάββατο 6 Νοεμβρίου.
Η «εξίσωση» εμβολιασμών και νέων μέτρων
Η αύξηση των εμβολιασμών το τελευταίο δεκαήμερο δημιουργεί την προσδοκία στην κυβέρνηση ότι ως τα μέσα Δεκεμβρίου θα έχουν εμβολιαστεί περίπου 500.000 πολίτες με την πρώτη δόση. Και εφόσον προχωρήσει απρόσκοπτα και ο εμβολιασμός με την 3η, αναμνηστική δόση, εκτιμάται ότι θα δημιουργηθεί ένα σημαντικό ανάχωμα.
Υπενθυμίζεται ότι ως σήμερα εμβολιασμένο είναι το 72% των ενηλίκων. Κι ενώ αυτό το ποσοστό πριν από κάποιους μήνες θα ήταν από μόνο του αρκετό για την επίτευξη ανοσίας του πληθυσμού, η μετάλλαξη Δέλτα έβαλε τον πήχη στο… 90%.
Σε κυβερνητικούς κύκλους είναι διάχυτη η εκτίμηση ότι τα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους, η ανησυχητική αύξηση των διασωληνωμένων και οι εφιαλτικές εικόνες στα νοσοκομεία, μαζί με την «έκρηξη» των κρουσμάτων θα «ξεβαλτώσουν» τους ρυθμούς εμβολιασμού.
Η αύξηση ή όχι των εμβολιασμών είναι αυτή που θα “κλειδώσει” ή θα “ξεκλειδώσει” μέτρα που ακουμπούν καθαρά τους ανεμβολίαστους, πάντα βέβαια σε συνδυασμό με τη κατάσταση στο ΕΣΥ.
Επιστρατεύονται ιδιώτες γιατροί
Πρόσω ολοταχώς σε επιστράτευση ιδιωτών γιατρών στις επιβαρυμένες περιοχές προχωρά η κυβέρνηση.
Ήδη χθες, στην τηλεδιάσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τους ιατρικούς συλλόγους Μακεδονίας και Θράκης, απευθύνθηκε επίσημα πρόσκληση στους ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν το ΕΣΥ, ενώ έλαβαν ήδη σχετικά sms και e-mail.
Σε μία εβδομάδα το αργότερο, αν δεν πουν οικειοθελώς το «ναι» 100 γιατροί που απαιτείται να στελεχώσουν άμεσα τα νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδας και της Θεσσαλίας, τότε στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας αποστέλλονται τα φύλλα πορείας. Οι ανάγκες αφορούν πρωτίστως σε πνευμονολόγους, αναισθησιολόγους και γενικούς παθολόγους.