Λίγες μόλις ημέρες μετά την εκλογή της στη θέση της Προέδρου Δ.Ε.Ε.Π Βόρειας και Ανατολικής Αττικής, μιλήσαμε με την κυρία Σωφρόνη για τις εκλογές, το ρόλο που αναλαμβάνει και τη θέση της γυναίκας στην πολιτική.
Συνέντευξη στην Άρτεμις Γκούρλια
–Κυρία Σωφρόνη, θα ήθελα να σας συγχαρώ για την εκλογή σας και να σας ευχηθώ να έχετε μια καλή θητεία. Ποια είναι τα πρώτα σας συναισθήματα μετά τη νίκη σας στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ;
Σας ευχαριστώ θερμά! Οπωσδήποτε νιώθω ικανοποίηση και συγκίνηση που η πλειοψηφία των μελών μας στη Βόρεια και Ανατολική Αττική με τίμησαν και με εμπιστεύθηκαν με την ψήφο τους για την Προεδρία της Δ.Ε.Ε.Π. Που ταυτίστηκαν με τις προτάσεις μου και το πολιτικό μου όραμα. Παράλληλα βέβαια, μεγάλη είναι η πολιτική ευθύνη που αναλαμβάνω ώστε οι δεσμεύσεις που ανέλαβα να γίνουν έργο στο ακέραιο. Μεγάλη είναι η πολιτική υποχρέωση να συμβάλω με τρόπο ενωτικό και συλλογικό, ώστε να δουλέψουμε οργανωμένα και με εξωστρέφεια, να δουλέψουμε με το κόμμα για την κοινωνία και για τη νεολαία, να δουλέψουμε για τη διεύρυνσή μας και την απήχησή των πολιτικών μας θέσεων και του κυβερνητικού έργου. Σε αυτή την προσπάθεια δεν είμαι μόνη, καθώς έχω την βοήθεια μιας μεγάλης, έμπειρης και δυναμικής ομάδας. Πιστεύω ακλόνητα επίσης ότι όλα τα μέλη μας θα ενεργοποιηθούν και θα μετέχουν στο προσκλητήριό μας.
-Ποιοι είναι οι τομείς που θα δώσετε έμφαση κατά τη διάρκεια της θητείας σας;
Ο πιο σημαντικός τομέας κατά την άποψή μου είναι η Δ.Ε.Ε.Π να πάρει σάρκα και οστά, να γίνει η πολιτική γέφυρα που θα διασυνδέει τις ΔΗΜ. ΤΟ, που θα συνδέει το κόμμα με την κοινωνία, θα συνδέει τα μέλη μας με την κεντρική και την περιφερειακή διοίκηση, που θα συνεργάζεται διαρκώς με την ΟΝΝΕΔ. Χωρίς καπελώματα, περιχαρακώσεις και ηγεμονισμούς. Απαραίτητα στοιχεία για τη λειτουργία αυτή είναι η ενότητα, ο αλληλοσεβασμός, ο διάλογος, η ενημέρωση και η επαφή με τις τοπικές κοινωνίες. Μόνον έτσι θα εργαστούμε συλλογικά προς όφελος του κόμματος, μόνον έτσι θα είμαστε αποτελεσματικοί για τα ζητήματα που αφορούν τη Βόρεια και την Ανατολική Αττική και τους πολίτες της.
-H Ανατολική Αττική, για σας, πώς θα μπορούσε να αξιοποιηθεί περισσότερο;
Η Ανατολική και Βόρεια Αττική – και δεν ξεχνώ τη Βόρεια- γιατί μετά τη συγχώνευσή μας πλέον είμαστε από τις μεγαλύτερες ΔΕΕΠ στην Ελλάδα, έχει ανομοιογένεια, αλλά έχει και κοινά συγκριτικά πλεονεκτήματα, κοινά προβλήματα και κοινές διεκδικήσεις. Όλα τα θέματα αξιοποίησης είναι θέματα κεντρικού σχεδιασμού κι ως εκ τούτου άπτονται της κεντρικής διοίκησης και της αυτοδιοίκησης α ́ και β ́ βαθμού. Εμείς από την πλευρά μας μπορούμε να είμαστε στο πλευρό των τοπικών κοινωνιών και των αυτοδιοικητικών τους εκπροσώπων, ώστε να συμβάλουμε ενεργά στην επίλυση προβλημάτων και στη διεκδίκηση δίκαιων αιτημάτων. Πάγια αιτήματα όπως η λειτουργία ενός Νοσοκομείου, η επέκταση του Προαστιακού, η βελτίωση του οδικού δικτύου είναι ζητήματα που μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να τα επιτύχουμε. Το υπογραμμίζω ξεκάθαρα ότι η Δ.Ε.Ε.Π ως όργανο θα είναι ζωντανό και μάχιμο, κοντά στα προβλήματα και δίπλα στους θεσμικούς φορείς που έχουν την ευθύνη της επίλυσής τους.
-Τελικά, η πολιτική είναι ένας χώρος γόνιμος και ευπρόσδεκτος για τις γυναίκες;
Ευπρόσδεκτος δεν είναι ακόμη, όχι τόσο με την έννοια του στερεοτύπου που νομίζω ότι αρχίζει να αλλάζει, αλλά με την έννοια της λειτουργίας αυτών των δομών – που υπάρχουν για παράδειγμα στην Βόρεια και την Κεντρική Ευρώπη- που απελευθερώνουν τη γυναίκα από υποχρεώσεις και επιτρέπουν τη μεγαλύτερη ενασχόλησή της με τα κοινά. Γόνιμος όμως χώρος είναι, και δυστυχώς αυτό το απέδειξε περίτρανα μια απώλεια, η απώλεια της Φώφης Γεννηματά, η οποία εισέφερε στην πολιτική ένα λόγο συναινετικό και ήπιο, εισέφερε μια στάση ενωτική και υπερήφανη.
Άλλωστε ο γόνιμος ρόλος της γυναίκας στην πολιτική αποδεικνύεται καθημερινά, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμπιστεύεται γυναίκες σε νευραλγικές θέσεις, από την Προεδρία της Δημοκρατίας ως κρίσιμα υπουργεία, οι οποίες εισφέρουν όραμα και πολιτικά αποτελέσματα.
–Εκτός από την δική σας ενασχόληση με τα κοινά, έχετε υπάρξει στο πλευρό του συζύγου σας, κυρίου Γιώργου Σωφρόνη, στην θητεία του ως Δήμαρχος Σαρωνικού. Γιατί πιστεύετε πώς οι γυναίκες Δήμαρχοι της χώρας είναι ελάχιστες;
Καταρχάς μην το μηδενίζουμε. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση συνολικά υπηρετείται σε όλους τους Δήμους που γνωρίζω, από γυναίκες που είναι άξιες και ικανές, που είναι αποτελεσματικές και καίριες στο ρόλο τους. Από την άλλη πλευρά η αλήθεια είναι ότι υπάρχει ανάγκη για σοβαρή διεύρυνση στη συμμετοχή των γυναικών, αν σκεφτούμε ότι σε σύνολο 331 δημάρχων, μόλις οι 17 είναι γυναίκες. Είναι σαφές ότι δεν επαρκεί η κατοχυρωμένη ισότητα για να τροφοδοτηθεί η συμμετοχή των γυναικών, χρειάζεται διαρκής αγώνας μέσα στην κοινωνία και έμπρακτη βοήθεια από την Πολιτεία. Κάποτε η Θάτσερ είχε πει ότι δεν πίστευε πως όσο ζούσε θα έβλεπε γυναίκα πρωθυπουργό στη Μεγάλη Βρετανία και τελικά έγινε η ίδια. Η σημερινή εποχή ανατρέπει ιλιγγιωδώς στερεότυπα, αρκεί να αγωνιζόμαστε διαρκώς για αυτό και να διεκδικούμε από την Πολιτεία -πέραν της θεσμικής ισότητας- την κατοχύρωση δυνατοτήτων που θα ωθήσουν τις γυναίκες στα κοινά.
-Aν και ακόμα είναι πολύ νωρίς για μελλοντικές πολιτικές συζητήσεις, ποιοι είναι οι στόχοι σας για την δική σας πολιτική πορεία;
Ο στόχος μου είναι ξεκάθαρος και διατυπωμένος. Να ασχοληθώ με όρεξη και με όλες μου τις δυνάμεις από τη θέση της Προέδρου της Δ.Ε.Ε.Π, συνεργαζόμενη χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς με τις ΔΗΜ.ΤΟ και τα μέλη μας, σε πλαίσιο ενωτικό και συλλογικό προς όφελος της παράταξής μας και της Βορειοανατολικής Αττικής.
Πηγή: Eφημερίδα « Η Φωνή της Ανατολικής Αττικής»