Η ισχυρή πίεση που δέχεται το Σύστημα Υγείας σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, σε συνδυασμό με την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού φέρνουν στο τραπέζι συζήτηση για νέα μέτρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες,έχει ήδη ζητηθεί από τους Επιστήμονες κατάλογος μέτρων, παρ’ ότι όλοι αναγνωρίζουν ότι είναι ελάχιστα αυτά τα οποία δεν έχουν εφαρμοστεί ήδη.
Eνδεικτικό είναι και το γεγονός ότι ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας έχει πυκνώσει τις επισκέψεις του στο Πρωθυπουργικό γραφείο για ενημέρωση και συζήτηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Η εκτίμηση είναι ότι στις γιορτές των Χριστουγέννων είναι πιθανό να υπάρξει κορύφωση του νέου κύματος της πανδημίας.
Προς ανακοίνωση νέων μέτρων
Γενικευμένο lockdown δεν πρόκειται να υπάρξει, παρά μόνο μέτρα τοπικού χαρακτήρα, όπου είναι απαραίτητο, καθώς η κοινωνία και η οικονομία δεν το αντέχουν, επιμένει σταθερά η κυβέρνηση.
Παράλληλα ξεκόβει κάθε κουβέντα περί επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.
Ωστόσο δεν λείπουν οι φωνές που εκτιμούν πως σε τομείς όπως η εστίαση και η ψυχαγωγία θα πρέπει να επανεξεταστεί η υποχρεωτικότητα, όσον αφορά στους εργαζόμενους.
Επιπλέον εξετάζεται σοβαρά η πρόταση, οι ανεμβολίαστοι πολίτες να υποχρεούνται να κάνουν δύο rapid test εβδομαδιαίως για να προσέλθουν στην εργασία τους, με δική τους οικονομική επιβάρυνση, ενώ υπάρχει η σκέψη για περαιτέρω περιορισμούς στους ανεμβολίαστους όσον αφορά στην παρουσία τους σε μεικτούς, ανοιχτούς χώρους σε εστιατόρια, καφέ και μπαρ.
Το προανήγγειλε άλλωστε και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. «Περιορισμοί μπορεί να τεθούν σε ισχύ στους κοινούς χώρους που συνυπάρχουν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι για να προστατευτούν οι δεύτεροι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.
Ανησυχία και για τους εμβολιασμένους
Παράλληλα με την ανησυχία για την απροθυμία μεγάλου ποσοστού του πληθυσμού να εμβολιαστεί, διάχυτη είναι και η ανησυχία για την περαιτέρω θωράκιση όσων έχουν κάνει ήδη το εμβόλιο.
Για τους μεν ανεμβολίαστους, προγραμματίζεται επέκταση της ενημερωτικής καμπάνιας για τα οφέλη του εμβολίου, ακόμη και με αποστολή sms στα κινητά τους.
Για όσους έχουν κάνει ήδη το εμβόλιο και συμπληρώνουν εξάμηνο από τη δεύτερη δόση ή την πρώτη αν έχουν κάνει το μονοδοσικό της Johnson and Johnson, ήδη ξεκίνησε η αποστολή μηνυμάτων sms, με την οποία ενημερώνονται για τη δυνατότητα να κλείσουν άμεσα ραντεβού για την τρίτη, αναμνηστική δόση.
Την ερχόμενη εβδομάδα, εφόσον η επιδημιολογική εικόνα δεν σταθεροποιηθεί, θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις για νέες, στοχευμένες παρεμβάσεις για την αναχαίτιση της πανδημίας.