Σε έκτακτες ανακοινώσεις σχετικά με το εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα προχώρησε ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας.
Η επανεμφάνιση του Σωτήρη Τσιόδρα έρχεται σε μια περίοδο όπου το πρόγραμμα εμβολιασμών στην Ελλάδα παρουσιάζει κάμψη όπως έχουν παραδεχθεί αρκετά στελέχη της κυβέρνησης με το υπουργείο Υγείας να έχει προχωρήσει σε εξορμήσεις στη βόρεια Ελλάδα προκειμένου να πείσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό πολιτών να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους.
Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι χθες, Τρίτης, συνολικά 12.450.262 εμβολιασμοί.
Αναλυτικά:
- έχουν πραγματοποιηθεί 6.315.479 ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί
- 6.558.299 εμβολιασμοί με τουλάχιστον 1 δόση
- 230.436 εμβολιασμοί αναμνηστικής δόσης
“Είμαι εκτάκτως κοντά σας σαν εκπρόσωπος της επιστήμης”, τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας, σημειώνοντας ότι θα μιλήσει για τα αποτελέσματα του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού στη χώρα μας. Τα αποτελέσματα της μεγάλης έρευνας έχουν ήδη ανακοινωθεί στην κυβέρνηση, την επιτροπή Εμβολιασμού και την Επιτροπή των Εμπειρογνωμώνων.
Όσο αυξάνει η εμβολιαστική κάλυψη, τόσο εμφανίζονται και κρούσματα στους εμβολιασμένους. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα εμβόλια δεν “δουλεύουν”, σημείωσε ο Σωτήρης Τσόδρας, δίνοντας μια απάντηση σε όσους “πατάνε” για να μην εμβολιαστούν στο ότι και οι εμβολιασμένοι μπορούν να κολλήσουν κορονοϊό.
Όλα τα εμβόλια έχουν μεγάλη αποτελεσματικότητα σε πρόληψη νοσηλείας σε ΜΕΘ, τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Στους κάτω των 60, τα ποσοστά αποτελεσματικότητας των εμβολίων, είναι ακόμη μεγαλύτερα όσον αφορά στην πρόληψη νοσηλείας σε ΜΕΘ.
Επίσης, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων συνεχίζεται και μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα μας.
Η ανάλυση που παρουσίασε ο Σωτήρης Τσιόδρας υλοποιήθηκε με τη συμβολή των συναρμοδίων υπηρεσιών υγείας και του ΕΟΔΥ, της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα αποτελέσματα έχουν ήδη δοθεί στην κυβέρνηση, την εθνική επιτροπή εμβολιασμών και την εθνική επιτροπή εμπειρογνωμόνων και έγινε προκειμένου η χώρα να έχει τα δικά της συμπεράσματα για τον εμβολιασμό.
Η μελέτη αναλύει και σε τεχνικό επίπεδο και έχει δεδομένα εμβολιασμού, που αφορούσαν τις σοβαρές νοσήσεις, εκείνους που μπήκαν σε ΜΕΘ ή και κατέληξαν και έγινε διασύνδεση των δεδομένων με τα στοιχεία του εμβολιασμού. Η ανάλυση έγινε και κατά εμβόλιο και κατά ηλικιακή ομάδα, αλλά και τον πλήρη εμβολιασμό. Οι υπολογισμοί έγιναν για κάθε εβδομάδα για την περίοδο της μελέτης.