Τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τις ιστοσελίδες που διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις για τα εμβόλια ανακοίνωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Η ΕΛΑΣ ολοκλήρωσε το πρώτο μέρος της έρευνάς της, για την προέλευση και την ταυτότητα διαχειριστών ιστοσελίδων και λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που προτρέπουν τους πολίτες σε πράξεις που στρέφονται ενάντια στη δημόσια υγεία, στην ασφάλεια και στο κράτος.
Σήμερα ανακοινώθηκε ότι εντοπίστηκαν ενοχοποιητικά στοιχεία για 4 ιστοσελίδες και για 6 λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Τα αδικήματα που διερευνώνται ότι έχουν διαπραχθεί είναι διασπορά ψευδών ειδήσεων, διέγερση σε ανυπακοή και απόπειρα απάτης.
Σχηματίστηκαν δύο δικογραφίες, οι οποίες υποβλήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Η αρμόδια εισαγγελική αρχή εξέδωσε παραγγελία για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και περαιτέρω διερεύνηση των υποθέσεων.
Οι έρευνες της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνεχίζονται για τις συγκεκριμένες 10 περιπτώσεις αλλά και για άλλες που μπορεί να προκύψουν.
Προ ημερών υπήρξε γενικευμένη παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, η οποία εκδηλώθηκε μετά τα περιστατικά έκνομων ενεργειών από αντιεμβολιαστές, που στρέφονται κατά γιατρών, υγειονομικών και κυρίως εκπαιδευτικών, μηνύοντας τους και σέρνοντας τους στα δικαστήρια.
Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλειος Πλιώτας, με εγκύκλιό του προς τους εισαγγελείς όλης της χώρας, ζητούσε να μην κινείται η αυτόφωρη διαδικασία και να μην προσάγονται ενώπιον των δικαστικών αρχών, εκπαιδευτικοί, γιατροί ή υγειονομικοί, όταν μηνύονται από αντιεμβολιαστές.
Επιπλέον, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ζητούσε να διερευνάται εάν διαπράττονται εκ μέρους των αντιεμβολιαστών, κατά περίπτωση, ποινικά αδικήματα όπως, απείθεια, διέγερση σε ανυπακοή, πρόκληση και προσφορά σε τέλεση πλημμελήματος, παράνομη βία και απάτη.