Επετειακό τριήμερο εκδηλώσεων διοργανώνει ο Δήμος Παιανίας με αφορμή την συμπλήρωση των 200 ετών από την Εθνική Παλιγγενεσία και ταυτόχρονα πραγματοποιεί μια αναδρομή στο παρελθόν του Κάμπου των Μεσογείων, ανασύροντας μνήμες και καταγράφοντας την ιστορική διαδρομή και σημαντικά γεγονότα που καθόρισαν την εξέλιξη του.
1-3 Οκτωβρίου 2021
Κτήμα Santa Maria, Παιανία (οδ. Αμπελώνος στον Κάμπο)
• Διημερίδα προβληματισμού με θέμα: «Ο κάμπος των Μεσογείων: παρελθόν, παρόν και μέλλον» (1-2/10/21)
• Έκθεση οίνου από την Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Αττικής (ΕΝ.Ο.Α.Α.) και τους Αμπελουργικούς Συνεταιρισμούς των Μεσογείων. (2-3/10/21)
• Έκθεση φωτογραφίας από το Αρχείο του Γ.Δ. Χατζησωτηρίου με τίτλο: «Στη μουστιά…» (1-3/10/21)
• Παρουσίαση του Λυκείου των Ελληνίδων Παιανίας με θέμα: «Και μετά τον τρυγητό…. οι χαρές! – Η αγροτική και κοινωνική ζωή στα Μεσόγεια του 19ου αρχές 20ου αι. – Ιστορικό πλαίσιο – προετοιμασία του γάμου – παρουσίαση νυφικής φορεσιάς», Κυριακή 3/10, 12:00 πμ.
• Εργαστήρι ζαχαροπλαστικής για παιδιά Δημοτικού με θέμα: «Το μουστοκούλουρο». Κυριακή 3/10/21, 10:30 πμ.
• Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά Νηπιαγωγείου και Δημοτικού με τίτλο: «Από το αμπέλι στο κρασί».
Ι. Διημερίδα προβληματισμού με θέμα: «Ο κάμπος των Μεσογείων: παρελθόν, παρόν και μέλλον» (01 & 02/10/21)
Λίγα λόγια για τη διημερίδα
Ο Δήμος Παιανίας στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 διοργανώνει τριήμερο εκδηλώσεων με θέμα τον κάμπο των Μεσογείων, στο πρώτο τριήμερο του Οκτωβρίου (1-3/10/2021).
Εξέχουσα θέση στο πρόγραμμα των τριήμερων εκδηλώσεων κατέχει η διημερίδα προβληματισμού (1-2/10/2021) με σχετικές ομιλίες, με σκοπό την προσέγγιση του ιστορικού παλίμψηστου του χώρου από τη μια, και των πολλαπλών διαχρονικών και καινοφανών χρήσεών του από την άλλη.
Θεωρούμε ότι ο χώρος του κάμπου των Μεσογείων ιστορικά έχει συνδεθεί και έχει καθορίσει την εξέλιξη της κοινότητας του Λιοπεσιού, και μετέπειτα Παιανίας, καθ’ όλη τη διάρκεια των 200 χρόνων, και εξακολουθεί να αποτελεί ζήτημα κρίσιμης σημασίας για την ανάπτυξη της περιοχής και τη μελλοντική της πορεία, ιδιαίτερα υπό το βάρος των νεότερων πολλαπλών χρήσεών του (συγκοινωνιακός κόμβος, επιχειρηματικές δραστηριότητες, σύγχρονες καλλιέργειες κ.ά.). Ο κάμπος αποτελεί κομβικό χώρο, ο οποίος ορίζει τις σχέσεις των τοπικών κοινοτήτων: α) με το παρελθόν τους (ιστορικός αμπελώνας, κατάσπαρτος χώρος μνημείων, προϊστορικών και ιστορικών, αρχαιότερων και νεότερων) β) με την πρωτεύουσα της Αθήνας, οι ανάγκες της οποίας διαμόρφωσαν και διαμορφώνουν την οικονομική και πολιτιστική εξέλιξη της περιοχής γ) με τον ευρύτερο ελληνικό και διεθνή χώρο, μέσω του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και τελικά δ) την ελληνική πραγματικότητα στη διαχρονική και συγχρονική της διάσταση.
Ο Δήμος Παιανίας κάλεσε εκλεκτούς ομιλητές , επιστήμονες και επαγγελματίες, που έχουν ασχοληθεί με τον κάμπο των Μεσογείων και έχουν αφιερώσει χρόνο στη μελέτη του χώρου και έχουν συνδέσει μεγάλο μέρος της επαγγελματικής τους δραστηριότητας με τις αγροτικές καλλιέργειες. Προσδοκούμε στο τέλος του διημέρου να έχει γίνει περισσότερο σαφής και ανάγλυφη για όλους μας η σημασία του πολυδύναμου χώρου του κάμπου των Μεσογείων για την ανάπτυξη στο παρόν και μέλλον της περιοχής των Μεσογείων.
Το πρόγραμμα της διημερίδας
Παρασκευή 01 Οκτωβρίου 2021
17.00 – 17.30 Προσέλευση προσκεκλημένων
17.30 – 18.00
– Χαιρετισμός – καλωσόρισμα του Δημάρχου Παιανίας Ισίδωρου Μάδη
– Πρόλογος για τη διημερίδα από τον Λευτέρη Βεκρή, μέλος της Ειδικής Επιτροπής του Δήμου Παιανίας για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.
1η συνεδρία: «Ο Κάμπος των Μεσογείων : Ο χώρος και η ιστορία του»
Συντονισμός: Κλειώ Ανδρέου, εκπαιδευτικός Λευτέρης Βεκρής, Δρ. φιλόλογος, εκπαιδευτικός.
Εισηγήσεις
18:00 – 18:20: Αλεξάνδρα Ζαμπετάκη, Ομότ. Καθηγ. Τομέας Ιστορικής Γεωλογίας-Παλαιοντολογίας Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος Πανεπιστημίου Αθηνών.
Τίτλος εισήγησης: «Υμηττός και Λεκάνη Μεσογείων. Μια ιστορία 250 εκ. χρόνων».
18:20 – 18:40: Πένυ Ζούβελου, αρχαιολόγος Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής.
Τίτλος εισήγησης “Η περιοχή της Παιανίας κατά την αρχαιότητα»
18:40 – 19:00: Νίκη Βασιλικού, Προϊσταμένη του Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Μουσείων στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής.
Τίτλος εισήγησης: «Η Παιανία στους Βυζαντινούς και Μεταβυζαντινούς Χρόνους: μνημεία και αρχαιολογικές έρευνες».
19:00 – 19:15 Διάλειμμα
19:15 – 19:35: Άγγελος Π. Ματθαίου, Αρχαιολόγος- Επιγραφικός.
Τίτλος εισήγησης: «Αρχαιολογικές έρευνες στα Μεσόγεια τον 19ο αιώνα».
19:35 – 19:55: Γιώργος Πάλλης, Επίκουρος Καθηγητής Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης, ΕΚΠΑ, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας.
Τίτλος εισήγησης: «Οι απαρχές της έρευνας των βυζαντινών μνημείων των Μεσογείων».
19:55 – 20:15: Κώστας Πρίφτης, Καθηγητής Παιδιατρικής ΕΚΠΑ
Τίτλος εισήγησης: «Οι κοινότητες γύρω από τον κάμπο των Μεσογείων, οι κοινοτικές επιτροπές και ο κοινοτισμός».
20:15 – 20:35: Βασίλης Φραντζολάς, M.Sc. στην Πολιτική Τροφίμων, Πολιτικός μηχανικός
Τίτλος εισήγησης: «Σκέψεις για έναν παραγωγικό ελαιώνα στα Μεσόγεια»
Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021
10:30 – 11:00: Χαιρετισμοί από εκπροσώπους πολιτικών φορέων της περιοχής.
2η συνεδρία: «Ο Κάμπος των Μεσογείων. Αναζητώντας προσανατολισμό στο παρόν και το μέλλον»
Συντονισμός: Θανάσης Μιχαλόπουλος, Διεθνολόγος – Πολιτικός Επιστήμονας, Μέλος της Ειδικής Επιτροπής «Παιανία, 200 χρόνια μετά την Επανάσταση»
11:00 – 11:20: Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος του Αμπελουργικού Συνεταιρισμού Κορωπίου
Τίτλος εισήγησης : «Η συνεταιριστική δράση στα Μεσόγεια κατά τον 20ο αιώνα»
11:20 – 11:40: Ανδρέας Μπέκας, Υπ. Διδάκτορας σε θέματα τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης
Τίτλος εισήγησης: «Η συμβολή του αμπελοοινικού τομέα στην ανάπτυξη της Περιφερειακής ενότητας ΑΝ Αττικής μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων ΠΑΑ 2014-2020»
11:40 – 12:00: Δημήτρης Αράπης, Οικονομολόγος
Τίτλος εισήγησης: «Προβληματισμοί σχετικά με τις χρήσεις γης στον Κάμπο των Μεσογείων».
12:00 – 12:20: Δημήτρης Πρίφτης, Αγρότης, Οικονομολόγος
Τίτλος εισήγησης: «Προβλήματα και προοπτικές στις αγροτικές καλλιέργειες στον Κάμπο των Μεσογείων»
12:20 – 12:40: Ντίνος Στεργίδης, Δημοσιογράφος Οίνου και διοργανωτής της έκθεσης κρασιού «Οινόραμα»
Τίτλος εισήγησης: «Σαββατιανό, η αποσυνάγωγη ποικιλία αμπέλου»
12:40 – 12:55: Διάλειμμα
12:55- 13:45: Συζήτηση και κλείσιμο της διημερίδας
Παράλληλες εκδηλώσεις στον ίδιο χώρο
– Έκθεση οίνου από την Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Αττικής (ΕΝ.Ο.Α.Α.) και του Αμπελουργικούς Συνεταιρισμούς των Μεσογείων (2-3 Οκτωβρίου 2021)
Στον χώρο του κτήματος Santa Maria μετά το τέλος της διημερίδας και την Κυριακή το πρωί (11:00-13:00), 3 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί έκθεση οίνου από οινοπαραγωγούς και αμπελουργικούς συνεταιρισμούς της περιοχής των Μεσογείων.
– Έκθεση φωτογραφίας από το Αρχείο του Γ.Δ. Χατζησωτηρίου με τίτλο: «Στη μουστιά…»
Ο φωτογράφος Μιχάλης Νικολογιάννης επιμελήθηκε την έκθεση φωτογραφικού υλικού από το αρχείο του Γ.Δ. Χατζησωτηρίου με εικόνες από τρυγητούς στον Κάμπο των Μεσογείων περί τα μέσα του 20ου αιώνα. Η έκθεση μετά το τέλος του τριημέρου θα μεταφερθεί στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Παιανίας (Βασ. Φρειδερίκης 3).
Στον χώρο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά Νηπιαγωγείου και Δημοτικού με τίτλο: «Από το αμπέλι στο κρασί».
Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης θα ανακοινωθούν σύντομα.
– Παρουσίαση από το Λύκειο Ελληνίδων Παιανίας με τίτλο: «Και μετά τον τρυγητό…οι χαρές!». Κυριακή 3 Οκτωβρίου, 12:00 μμ.
Το Λύκειο Ελληνίδων Παιανίας θα παρουσιάσει το ιστορικό πλαίσιο – προετοιμασία του γάμου – παρουσίαση νυφικής φορεσιάς. Το τέλος του τρυγητού σήμαινε για πολλές οικογένειες χαρά, γιατί τότε είχαν την άνεση του χρόνου και την οικονομική δυνατότητα για αρραβωνιάσματα, γάμους και άλλες χαρές.
– Εργαστήρι ζαχαροπλαστικής για παιδιά Δημοτικού με θέμα: «Το μουστοκούλουρο». Κυριακή 3 Οκτωβρίου 10:30 πμ.
Το Λύκειο Ελληνίδων Παιανίας θα «πλάσει» μουστοκούλουρα και μουσταλευριές μαζί με παιδιά που θελήσουν να μυηθούν στα μυστικά της παραδοσιακής ζαχαροπλαστικής του μούστου.
Οι συμμετέχοντες στην ημερίδα
Δημήτρης Αράπης
Είναι οικονομολόγος, απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού στο διάστημα 1975 – 1981. Από το 1983 μέχρι το 2010 υπηρέτησε σε υπεύθυνες θέσεις στο ΥΠΕΧΩΔΕ απ’ όπου συνταξιοδοτήθηκε, από τη θέση του Διευθυντή οικονομικών υπηρεσιών. Ασχολείται τα τελευταία 15 χρόνια με την καλλιέργεια του αμπελιού και της ελιάς.
Νίκη Βασιλικού
Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας) του Πανεπιστημίου Πάντοβας Ιταλίας και κάτοχος διδακτορικού τίτλου από το ίδιο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Από το 1991 εργάζεται ως μόνιμη υπάλληλος και υπηρέτησε από διάφορες θέσεις του Υπουργείου Πολιτισμού. Συμμετείχε σε Επιτροπές, κυρίως Προγραμματικές Συμβάσεις, στην παρουσίαση Αρχαιολογικών Περιοδικών Εκθέσεων στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, στην οργάνωση μόνιμων εκθέσεων σε Βυζαντινά Μουσεία, στην εκπόνηση μελετών αποκατάστασης-ανάδειξης βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων (αρχαιολογική τεκμηρίωση) και στην υλοποίηση σχετικών έργων. Επίσης, οργάνωσε και υλοποίησε σωστικές ανασκαφικές έρευνες στο πλαίσιο έργων και διαθέτει εμπειρία στην σχεδίαση και οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Συμμετείχε σε κύκλους διαλέξεων και σε αρκετά επιστημονικά συνέδρια με θέματα βυζαντινής και μεταβυζαντινής ζωγραφικής, μνημειακής τοπογραφίας, παλαιοχριστιανικής αρχιτεκτονικής και τέχνης και δημοσίευσε άρθρα σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και σε πρακτικά συνεδρίων.
Λευτέρης Βεκρής
Είναι φιλόλογος εκπαιδευτικός , διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κρήτης στις Επιστήμες της Αγωγής και υπηρετεί στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το διδακτικό και ερευνητικό του έργο αφορά σε ζητήματα κριτικού γραμματισμού, αναλυτικών προγραμμάτων και εκπαιδευτικού υλικού φιλολογικών μαθημάτων, καθώς και σε θέματα τοπικής ιστορίας της Παιανίας και των Μεσογείων της Αττικής.
Σταμάτης Γεωργάκης
Ξεκίνησε με Σπουδές στην Ακαδημία Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού και μετεκπαίδευση στα Ναυτικά Ηλεκτρονικά Όργανα και στη Ραδιοτηλεφωνία. Για 10 χρόνια υπηρέτησε ως μόνιμο προσωπικό σε περιπολικά πλοία του Λιμενικού Σώματος. Το 1997 αποχωρεί από το Λιμενικό Σώμα για να ασχοληθεί αποκλειστικά με την αμπελουργία και την οινοποιία επαγγελματικά αλλά και επιστημονικά. Πραγματοποίησε με επιτυχία το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στη Σχολή Επιστημών Τροφίμων στο τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών και σεμινάρια αμπελουργίας στο ΕΚΠΑ.
Είναι πτυχιούχος του Ελληνικού Πολιτισμού της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Αρχαιομετρίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στη Σχολή Διδασκαλίας Ιστορίας της Τέχνης της Ελληνικής Αρχαιολογικής Εταιρείας.
Τα τελευταία 12 χρόνια είναι πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Κορωπίου και συμμετέχει στην Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Οίνου. Σημαντικό όραμα του, η εξέλιξη του Συνεταιριστικού ιδεώδους, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.
Τέλος, ανάμεσα στα ενδιαφέροντα του είναι η μελέτη και η καταγραφή των αιωνόβιων ελαιόδεντρων στην Αττική.
Αλεξάνδρα Ζαμπετάκη
Ομότιμος Καθηγήτρια ΕΚΠΑ. Υπηρέτησε επί 40 χρόνια σε όλες τις ακαδημαϊκές βαθμίδες στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος. Γεννήθηκε στο Ρέθυμνο, όπου αποφοίτησε από το Πρακτικό Λύκειο. Πτυχιούχος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με υποτροφία ΙΚΥ. Μεταπτυχιακά Διπλώματα MSc στην Τεκτονική Γεωλογία (Géologiestructurale) και Μικροπαλαιοντολογία (Micropaleontologie) και διδακτορικό Γεωλογίας από το Université Pierre et Marie Curie με υποτροφία της ΓαλλικήςΚυβέρνησης. Έχει δημοσιεύσει πλήθος πρωτότυπων εργασιών σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Είναι μέλος Ελληνικών και Διεθνών Επιστημονικών Εταιρειών, Επιτροπών Εκδόσεων Διεθνών Επιστημονικών περιοδικών. Συνεργάζεται με πολλούς έλληνες και αλλοδαπούς συναδέλφους από διάφορες χώρες Ευρώπης και Αμερικής και συμμετέχει σε ελληνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα.
Πένυ Ζούβελου
Είναι πτυχιούχος Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ως φοιτήτρια και συμβασιούχος του ΥΠΠΟ συμμετείχε σε ανασκαφές στην Κρήτη, Σαντορίνη, Φλώρινα και στην Ανατολική Αττική. Από το 2006 εργάζεται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής και έχει ανασκάψει πολυάριθμες αρχαιολογικές θέσεις στην Κηφισιά, Μελίσσια, Παλλήνη ,Πικέρμι, Χαλάνδρι, Δάφνη, Ηλιούπολη ενώ κατά τα έτη 2012-2018 διετέλεσε υπεύθυνη του Αρχαιολογικού Μουσείου Ωρωπού. Από το 2012 έως σήμερα, ως υπεύθυνη αρχαιοτήτων Παιανίας, έχει διενεργήσει περισσότερες από 50 ανασκαφές, οι οποίες χρονολογούνται από την 7η χιλιετία π.Χ. έως και την βυζαντινή περίοδο. Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε τοπικά και διεθνή συνέδρια, επιστημονικές συναντήσεις και ημερίδες ενώ επιστημονικά άρθρα της έχουν δημοσιευθεί σε Πρακτικά Συνεδρίων.
Άγγελος Π. Ματθαίου
Γεννήθηκε στην Αθήνα τὸ 1954. Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία στη Φιλοσοφικὴ Σχολὴ του Πανεπιστημίου Αθηνῶν (1972-1977) καὶ ἀσχολεῖται μὲ τὴ μελέτη τῶν αρχαίων ελληνικών επιγραφών και της Αττικής Τοπογραφίας. Είναι ιδρυτικὸ μέλος (1985) και γραμματεὺς της Ελληνικής Ἐπιγραφικής Εταιρείας (1987 κἑ) · επίσης εκ των ιδρυτών, μέλος της εκδοτικής επιτροπής και υπεύθυνος των επιγραφικών μελετών και εκείνων της Αττικής τοπογραφίας του ΗΟΡΟΥ (1983 κἑ), καθὼς και διευθυντὴς συντάξεως του Γραμματείου (2012 κἑ), των δύο περιοδικών της Εταιρείας. Έχει δημοσιεύσει δέκα αυτοτελή βιβλία και 235 άρθρα, και έχει επιμεληθεί την έκδοση δώδεκα τόμων, πρακτικών επιγραφικών συνεδρίων και μελετών.
Ανδρέας Μπέκας
Είναι τεχνολόγος γεωπονίας και υπηρετεί στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, στο Τμήμα Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής, στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατ. Αττικής. Οι μεταπτυχιακές του σπουδές και τα ερευνητικά ενδιαφέροντα αφορούν σε θέματα τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης στην Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και με τα «αγροτικά συνεργατικά σχήματα ως εργαλεία Τοπικής και Περιφερειακής ανάπτυξης», που είναι και θέμα της υπό εκπόνηση διδακτορικής του διατριβής.
Μιχάλης Νικολογιάννης
Είναι επαγγελματίας φωτογράφος. Έχει εργασθεί ως βασικό μέλος και συνεργάτης στις εταιρείες Πλατώ Ε.Π.Ε. και MELLOW και ως ελεύθερος επαγγελματίας με αντικείμενο τη φωτογραφία και τη διαφημιστική φωτογραφία. Έχει συνεργασθεί με πολλούς φορείς του Δημοσίου, Δήμους, κοινωφελείς οργανισμούς, ιδρύματα τραπεζών, πολιτιστικούς οργανισμούς, εμπορικές εταιρείες και επιχειρήσεις για τη φωτογράφιση αρχειακού υλικού, έργων τέχνης, εμπορικών προϊόντων, καθώς επίσης και για την επιμέλεια, σχεδιασμό έντυπων και ψηφιακών εκδόσεων (CD –ROM και video).
Γιώργος Πάλλης
Είναι επίκουρος καθηγητής Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η έρευνα του επικεντρώνεται στη βυζαντινή γλυπτική, την επιγραφική και την τοπογραφία, και έχει δημοσιεύσει μονογραφίες και άρθρα σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων. Έχει εργαστεί ως αρχαιολόγος στο Υπουργείο Πολιτισμού και έχει λάβει μέρος σε ανασκαφές στην Αττική, τη Φθιώτιδα και τις Κυκλάδες. Από το 2015 συμμετέχει στην πανεπιστημιακή ανασκαφή της αρχαίας πρωτεύουσας της Άνδρου. Είναι αντιπρόεδρος της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας (έτος ιδρύσεως 1884) και ενεργό μέλος άλλων επιστημονικών σωματείων.
Δημήτρης Πρίφτης
Είναι οικονομολόγος, απόφοιτος του Οικονομικού τμήματος της Νομικής σχολής Αθηνών και ασχολείται επαγγελματικά με την αμπελοκαλλιέργεια και την ελαιοκαλλιέργεια τα τελευταία 30 χρόνια. Έχει διατελέσει μέλος του Δ.Σ. του Αμπελουργικού Συνεταιρισμού Παιανίας και είναι αντιπρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου του ίδιου φορέα. Γενικότερα έχει ασχοληθεί με την θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης και πολιτιστικής ανάπτυξής του τόπου του, της Παιανίας.
Κώστας Πρίφτης
Κατάγεται από την Παιανία. Είναι καθηγητής Παιδιατρικής – Παιδοπνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ασχολείται με την ιστορία των Μεσογείων. Το ενδιαφέρον του επικεντρώνεται στην Επανάσταση του 1821 και τις κοινότητες των Μεσογείων τον 19ο αιώνα. Ευρήματα από την έρευνά του έχουν δημοσιευθεί και παρουσιαστεί σε συνέδρια.
Ντίνος Στεργίδης
Είναι δημοσιογράφος οίνου και διοργανωτής της έκθεσης κρασιού «Οινόραμα», από το 1994. Υπήρξε ιδρυτής-πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Δημοσιογράφων Οίνου και γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης Δημοσιογράφων Οίνου, FIJEV. Αρθρογραφεί για το κρασί από το 1987 και έχει συμμετάσχει ως κριτής σε δεκάδες διαγωνισμούς οίνου ανά την υφήλιο. Εκτός από το Οινόραμα, η εταιρεία του Vinetum, έχει οργανώσει πάνω από 200 εκδηλώσεις σχετικές με το κρασί τα τελευταία 20 χρόνια.
Βασίλης Φραντζολάς
Κατάγεται από το Λυγουριό Αργολίδας, ενώ η οικογένεια του έχει μακρά παράδοση στην εμπορία και τυποποίηση ελαιολάδου. Ολοκλήρωσε τις σπουδές για πολιτικός μηχανικός στο ΕΜΠ και άσκησε έντονη επαγγελματική δραστηριότητα. Είναι κάτοχος M.Sc. σε Διοίκηση Κατασκευών σε (Η.Π.Α.), ενώ από το 2009 κατέχει M.Sc. σε Food Policy (Αγγλία). Το 2003 ίδρυσε τα oliveoilseminars.com με έντονη δραστηριότητα στον χώρο της εκπαίδευσης ελαιοπαραγωγών. Από το 2016 διοργανώνει τα Σεμινάρια Εκπαίδευσης Δοκιμαστών Ελαιολάδου, 4μηνης διάρκειας, με τη συμμετοχή της Εθνικής Ένωσης Δοκιμαστών Ιταλίας (ΟΝΑΟΟ). Έχει συγγράψει και εκδώσει τρία βιβλία, μεταξύ των οποίων πρόσφατα το “Σύγχρονες τεχνικές ελαιοκομίας και παραγωγής ποιοτικού ελαιολάδου” (386 σελίδες, Β’ έκδοση 2021).
Φορείς που συμμετέχουν στο τριήμερο
Αγροτικός Αμπελουργικός Συνεταιρισμός Παιανίας
Ιδρύθηκε το 1933 με την επωνυμία «Αναγκαστικός Αμπελουργικός Συνεταιρισμός Παιανίας». Το 1982 από αναγκαστικός μετατρέπεται σε ελεύθερο με την επωνυμία «Αγροτικός Αμπελουργικός Συνεταιρισμός Παιανίας» και έτσι υφίσταται μέχρι σήμερα. Το 2017 απορρόφησε τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Συνιδιοκτησίας Παιανίας. Κύρια δραστηριότητα του Συνεταιρισμού είναι η συγκέντρωση σταφυλιών από τους συνεταίρους – παραγωγούς, η μεταποίηση τους σε γλεύκος και οίνο και η εμπορία αυτών των προϊόντων. Επίσης συμβάλλει ενεργά σε πολιτιστικές δραστηριότητες που αφορούν την ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων συνεργαζόμενος στενά με το Δήμο Παιανίας και άλλους τοπικούς φορείς. Ο συνεταιρισμός εδρεύει σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε οικόπεδο 10 στρεμμάτων περίπου στην οδό Αγίου Θωμά 3, στην Παιανία
Αμπελουργικός Συνεταιρισμός Σπάτων
Ιδρύθηκε στις 11 Οκτωβρίου 1933, ως «Αναγκαστικός Αμπελουργικός Συνεταιρισμός Σπάτων». Σκοπός αυτής της αναγκαστικότητας ήταν να προωθεί την παραγωγή των σταφυλιών εισπράττοντας ποσοστό 3% επί της παραγωγής του κάθε συνεταίρου για την συντήρηση και λειτουργία του. Από το έτος 1986 έως σήμερα ο Συνεταιρισμός έπαψε να είναι αναγκαστικός και λειτουργεί ως «Αγροτικός Συνεταιρισμός Σπάτων».
Ο Αμπελουργικός Συνεταιρισμός είναι εγκατεστημένος σε χώρο ιδιόκτητο εμβαδού 13.000 τ.μ. στην είσοδο της Πόλης των Σπάτων. Δραστηριοποιείται στο λιανικό και χονδρικό εμπόριο μούστου και κρασιού χύμα και εμφιαλωμένου, λευκού και ερυθρού, γλευκοποιώντας και οινοποιώντας την βασική λευκή ποικιλία του μεσογείτικου κάμπου «σαββατιανό».
Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Αττικής (ΕΝΟΑA)
Ιδρύθηκε το 1999 για να προωθήσει τα προϊόντα του μεγαλύτερου και αρχαιότερου αμπελώνα της Ελλάδας. Ξεκίνησε με 12 μέλη και σήμερα αριθμεί 34 ενεργούς οινοπαραγωγούς. Οργανώνει πολιτιστικές και τουριστικές δράσεις για την ανάδειξη της μοναδικής ιστορίας του αμπελώνα και του πολιτισμού της Αττικής. Βελτιώνει, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, την ποιότητα του κρασιού και των παραγώγων του, πιστοί πάντα στην παράδοση του τόπου μας. Συνεργάζεται με όλους τους σχετικούς φορείς κρατικούς και μη, ελληνικούς και διεθνείς για την προβολή των προϊόντων. Έχει σημαντική και συνεχή παρουσία σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τελικός σκοπός της Ένωσης είναι ο Αττικός Οίνος να μπει στον παγκόσμιο οινικό χάρτη, μια θέση που τη δικαιούται και που οφείλουμε να την κατακτήσουμε. Η Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Αττικής διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο με διετή θητεία.
Λύκειο των Ελληνίδων Παιανίας
Ιδρύθηκε το 1985 ως παράρτημα του Λυκείου των Ελληνίδων, που ιδρύθηκε το 1911 από την πρωτοπόρο του γυναικείου κινήματος, δημοσιογράφο Καλλιρρόη Παρρέν, με σκοπό την εξύψωση της ελληνίδας γυναίκας και μητέρας μέσα στην κοινωνία και την οικογένεια και την ενδυνάμωση και τη διατήρηση των ελληνικών εθίμων και παραδόσεων. Αυτή την παράδοση υπηρετεί αφοσιωμένα από το 1985 και το Λύκειο των Ελληνίδων Παιανίας. Τριάντα έξι χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή της πόλης μας, πιστό στις αρχές του εθελοντισμού.
Το Λύκειο των Ελληνίδων Παιανίας έχει επιδείξει αξιόλογο πολιτιστικό έργο, με παρουσία σε κοινωνικές, εθνικές, θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στο πλαίσιο αυτό, έχει διοργανώσει, υψηλού επιπέδου, μουσικοχορευτικές παραστάσεις και συναυλίες, εκπαιδευτικές δραστηριότητες, σεμινάρια χορού, εκθέσεις λαογραφικού και ενδυματολογικού ενδιαφέροντος, αναβίωση τοπικών εθίμων και συμμετοχές σε εκδηλώσεις άλλων φορέων.
Στο Λύκειο Ελληνίδων Παιανίας λειτουργούν τμήματα παραδοσιακών χορών, οικοτεχνίας, αγιογραφίας, μαγειρικής-ζαχαροπλαστικής. Επίσης, στην Ιματιοθήκη του Λυκείου υπάρχει πλούσια συλλογή φορεσιών (περίπου 400) αυθεντικών ή γνήσιων αντιγράφων, καθώς υπάρχει και πλούσια συλλογή λαογραφικού υλικού, που αποτελείται από παραδοσιακά αντικείμενα της τοπικής μας ιστορίας, όλα δωρεές κατοίκων της Παιανίας.
Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Κορωπίου
Με ιστορία που ξεκινά από το 1934 ο συνεταιρισμός στη σημερινή του μορφή συστάθηκε το 1986 και προέρχεται από συνένωση συνεταιρισμών σύμφωνα με το νόμο 1541/85. Σκοπός της ίδρυσης του είναι η οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη των συνεταίρων μέσω μιας συνιδιοκτήτης και δημιουργικά διοικούμενης επιχείρησης, με ισότιμη συνεργασία και αμοιβαία βοήθεια των μελών του. Για την επίτευξη των στόχων του ο συνεταιρισμός αναπτύσσει δραστηριότητες που καλύπτουν όλο το φάσμα της παραγωγής μεταποίησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων και ειδικά οινικών προϊόντων.
Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Μαρκοπούλου «ΜΑΡΚΟ»
Ο “ΜΑΡΚΟ” είναι ένας πρότυπος αγροτικός συνεταιρισμός που ιδρύθηκε το 1831 από τους κατοικους του Μαρκοπούλου. Το 1914 ο “ΜΑΡΚΟ” θέτει σε λειτουργία το πρώτο του οινοποιείο και το 1917 την πρώτη μονάδα εμφιάλωσης. Σήμερα η Συνεταιριστική οινοποιεία “ΜΑΡΚΟ” είναι μια μοντέρνα επιχείρηση με δύο μονάδες εμφιαλώσεως δυναμικότητας 60.000 φιαλών την ημέρα, ανοξείδωτες δεξαμενές και πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο το οποίο παρακολουθεί τον αυστηρό έλεγχο ποιότητος στα προϊόντα της. Ο “ΜΑΡΚΟ” οινοποιεί σχεδόν όλα τα σταφύλια της περιοχής του Μαρκοπούλου και παράγει από την πανάρχαια τοπική ποικιλία “ΣΑΒΒΑΤΙΑΝΟ” υψηλής ποιότητος ΛΕΥΚΟ ΞΗΡΟ ΚΡΑΣΙ από την περίφημη “ΡΕΤΣΙΝΑ” ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ, ένα παραδοσιακό λευκό κρασί με άρωμα πεύκου, που ταιριάζει απόλυτα με την ελληνική κουζίνα. Ο “ΜΑΡΚΟ” διαθέτει ένα άριστο οργανωμένο δίκτυο διανομής σε όλη την Ελλάδα και εξάγει τα προϊόντα της στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α.