Από ρήγμα που πιθανόν να συνδέεται με το ρήγμα της Πάρνηθας, στην Μεταμόρφωση, προήλθαν τα 3,7 Ρίχτερ που ταρακούνησαν την Αττική το μεσημέρι της Κυριακής.
Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός λόγω του μικρού εστιακού του βάθους. Σύμφωνα με τον Δρ Γεράσιμο Χουλιάρα, Διευθυντή ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών ο συγκεκριμένος σεισμός ήταν επιφανειακός με εστιακό βάθος 14,5 χιλιόμετρα και εκδηλώθηκε 11 χιλιόμετρα Βόρεια βορειοδυτικά της Αθήνας με μέγεθος 3,7 Ρίχτερ.
Παράλληλα, στις 14:10 ακολούθησε νέα, μικρότερη, δόνηση, μεγέθους 1,9 Ρίχτερ, στα 12 χιλιόμετρα βόρεια – βορειοανατολικά της Αθήνας, με εστιακό βάθος στα 17 χιλιόμετρα.
Ο κ. Χουλιάρας κατά την πρώτη του εκτίμηση ανέφερε ότι: «Εξετάζουμε τον συγκεκριμένο σεισμό ο οποίος ήταν επιφανειακός με εστιακό βάθος 14,8 χιλιόμετρα και γι’αυτό ήταν και αρκετά αισθητός. Οι πρώτες εκτιμήσεις είναι ότι πιθανόν προέρχεται από το ρήγμα της Πάρνηθας. Και εξετάζουμε εάν είναι μεμονωμένο γεγονός ή συνέχεια της ακολουθίας της Πάρνηθας».
Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σε ανάρτησή του στο facebook, ανέφερε πως το επίκεντρο του σεισμού ήταν μεταξύ Νέας Ιωνίας και Αχαρνών και πως πιθανώς προήλθε από το νότιο τμήμα του ρήγματος της Πάρνηθας.
Σημειώνεται πως οι πρώτες δυο αυτόματες καταγραφές του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, είχαν δώσει τον σεισμό στα 4 και 3,5 Ρίχτερ αντίστοιχα.
Από την πλευρά του, το Ευρωμεσογειακό δίνει, επίσης, τον σεισμό στα 3,7 Ρίχτερ με επίκεντρο στα 11 χιλιόμετρα βόρεια της Αθήνας, ενώ αναφέρει ακόμα πιο μικρό εστιακό βάθος, στα 5 χιλιόμετρα!