Την απόφαση του δασαρχείο Πεντέλης με την οποία προγραμματιζόταν για αύριο Τρίτη 31 Αυγούστου ομάδα «δράσης» για να αντιμετωπιστεί ο υπερπληθυσμός των αγριόχοιρων στην περιοχή της Εκάλης και του Διονύσου, ακυρώνει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το ΥΠΕΝ αναγνωρίζοντας την μεγάλη περιβαλλοντική κρίση που έχουν προκαλέσει στα οικοσυστήματα οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές αλλά και τις αντιδράσεις που υπήρξαν από τις τοπικές κοινωνίες για το θέμα αποφάσισε να δοθεί περισσότερος χρόνος στην διαχείριση του προβλήματος που έχει αναδείξει το protothema.gr.
Eντός της ημέρας αναμένεται να ανακληθεί η απόφαση του δασαρχείου Πεντέλης, η οποία προέβλεπε για αύριο οργανωμένη «δράση» για την αντιμετώπιση των κοπαδιών αγριόχοιρων σε συνεργασία με το κυνηγητικό σύλλογο Αμαρουσίου και άλλους φορείς.
Στόχος είναι να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος στους πολίτες, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και σε όλους τους εμπλεκόμενους να κατανοηθεί το πρόβλημα ώστε να ληφθούν και όλα τα αναγκαία μέτρα για να το διαχειριστούν χωρίς την θανάτωση των ζώων.
Παράλληλα, όπως τονίζουν στο υπουργείο θα πρέπει να προστατευτούν και οι αστικές περιοχές που έχουν αρχίσει να «συμβιώνουν» με την άγρια πανίδα προκαλώντας τις εύλογες ανησυχίες μερίδας των πολιτών.
H απόφαση του Δασαρχείου
Αμυράς: «Τα αιχμαλωτίζουμε και τα στέλνουμε στην Πάρνηθα»
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, από την πλευρά του ξεκαθαρίζει ότι παρά το γεγονός ότι ελήφθησαν μέτρα τα τελευταία χρόνια για τον περιορισμό των αγριογούρουνων, όπως η απεριόριστη κάρπωσή τους από τους κυνηγούς κατά την κυνηγετική περίοδο, εντούτοις ο πληθυσμός τους δεν μειώθηκε.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του protothema.gr, η εντολή και οδηγία του υπουργείου στα κατά τόπους δασαρχεία είναι να γίνονται δράσεις παγίδευσης και απομάκρυνσης των ζώων από το περιαστικό και αγροτικό περιβάλλον, ενώ θανάτωση προβλέπεται μόνο σε περιπτώσεις που διαπιστώνεται ότι τα ζώα είναι φορείς ασθενειών όπως η αφρικανική πανώλη, αφού η μετάδοσή της σε χοιροτροφικές μονάδες μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες στην κτηνοτροφία. Στην περίπτωση του δασαρχείου Πεντέλης, έχουν αιχμαλωτισθεί ήδη δέκα αγριογούρουνα, τα περισσότερα από τα οποία απελευθερώθηκαν στην Πάρνηθα.
Αναφέρει, ειδικότερα, σε δήλωσή του, ο κ. Αμυράς: «Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αύξηση του πληθυσμού των αγριόχοιρων και των υβριδίων αυτών σε αρκετές περιοχές της χώρας.
Παρά το γεγονός ότι ελήφθησαν μέτρα, όπως η απεριόριστη κάρπωση αγριόχοιρων κατά την κυνηγετική περίοδο, δεν μειώθηκε ο πληθυσμός τους.
Με αφορμή τα συνεχιζόμενα περιστατικά, που αφορούν σε προσέγγιση κατοικημένων περιοχών με κινδύνους για τους περιοίκους και καταστροφές καλλιεργειών, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει προχωρήσει στην έκδοση υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων για τη συγκρότηση των προβλεπόμενων συνεργείων δίωξης.
Σκοπός είναι η προστασία και ασφάλεια των πολιτών, αλλά και η αντιμετώπιση των συνεπειών στη γεωργία και τη βιοποικιλότητα.
Οι αποφάσεις των κατά τόπους δασαρχείων ανά τη χώρα όπως και της Πεντέλης τηρούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα και κανόνες και λαμβάνονται ύστερα από συνεργασία με τις τοπικές Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.
Ο Δήμος Διονύσου κάθετα αντίθετος στη θανάτωση των αγριόχοιρων
Ανακοίνωση εξέδωσε τις προηγούμενες ημέρες και ο Δήμος Διονύσου. Πιο αναλυτικά αναφέρει:
«Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση του Δασαρχείου Πεντέλης για τη μείωση του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων στην ευρύτερη περιοχή του Πεντελικού όρους, σε συνεργασία με τον Κυνηγετικό Σύλλογο Αμαρουσίου, ο Δήμος Διονύσου δηλώνει απερίφραστα και κατηγορηματικά ότι αντιτίθεται σε κάθε δράση που στρέφεται κατά της ζωής ανυπεράσπιστων ζώων.
Ο Δήμος Διονύσου δεν επικροτεί σε καμία περίπτωση την πρακτική και «δράση» που έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη 31 Αυγούστου 2021 από τις 5 π.μ. έως τις 12 μ.μ., η οποία απλώς μας κοινοποιήθηκε από το αρμόδιο Δασαρχείο χωρίς να υπάρχει η παραμικρή συνεννόηση.
Ο Δήμος μας έχει πληγεί το τελευταίο χρονικό διάστημα από την φυσική καταστροφή «Μήδεια» και είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πρόσφατης καταστροφικής πυρκαγιάς.
Η άγρια πανίδα βρίσκεται σε κίνδυνο και όλα τα ζώα έχουν υποστεί απίστευτη ταλαιπωρία.
Για αυτό το λόγο καλούμε το Δασαρχείο να ακυρώσει την προγραμματισμένη δράση και να εξετάσει άλλες εναλλακτικές μεθόδους μείωσης του πληθυσμού των αγριόχοιρων που δεν προϋποθέτουν τη θανάτωση των ζώων.
Ο Δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης σε στενή συνεργασία με την Ειδική Σύμβουλο Φιλοζωίας Μαρία Αντωνοπούλου-Πρίντζου και τον αρμόδιο Εντεταλμένο Σύμβουλο Γιάννη Τσουδερό, θα ασκήσουν κάθε δυνατή πίεση για την ακύρωση της απόφασης του Δασαρχείου και την αντικατάστασή της από μία άλλη δράση που δεν θα προβλέπει σε καμία περίπτωση τη θανάτωση ζώων.
Επίσης ενημερωτικά αναφέρουμε ότι ο Δήμος Διονύσου για την προστασία των διερχόμενων οδηγών από τη διέλευση αγριόχοιρων έγκαιρα είχε εκδώσει σχετική ανακοίνωση από τις 13 Νοεμβρίου 2019, ενώ ολοκληρώνεται σύντομα η τοποθέτηση προειδοποιητικών πινακίδων σε διάφορα κεντρικά σημεία – περάσματα αγριόχοιρων στο Δήμο».