Νίκος Χαρδαλιάς: «Την ώρα της μάχης δεν πυροβολούν τους μαχητές»

Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες μέρες με τις μεγάλες πυρκαγιές που κατακαίουν τη χώρα ενημέρωσε  ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς βρέθηκε ενώπιον των δημοσιογράφων στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής, στο Χαλάνδρι. Οι δημοσιογράφοι που συμμετείχαν ήταν 20, λόγω των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό.

Αρχικά ο κ. Χαρδαλιάς παρατήρησε ότι «έχει γίνει πολλή συζήτηση για το γεγονός ότι δεν απαντάω σε ερωτήσεις. Την ώρα της μάχης, κάθε λεπτό είναι πολύτιμο. Και να θυμίσω ότι ακόμα έχουμε ανοιχτά μέτωπα».

Αναφερόμενος στα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως έχουμε 74 μέσα, εκ των οποίων τα 67 είναι πυρόσβεσης. «Τα 6- 7 έχουν συντηρήσεις, τα 20 παραμένουν στις περιφερειακές βάσεις, σε ακριτικά σημεία, τα είναι 20 περιφερειακά σε 12 βάσεις και παραμένουν εκεί για να μπορούν να προφυλάξουν ένα νέο μέτωπο σε αυτές τις περιοχές, από αυτά τα 40 που παραμένουν, δεν πετάνε και τα 40 μαζί, πετάνε σχεδόν τα μισά, τα υπόλοιπα ανεφοδιάζονται για να μπορούν να πετάξουν μετά», ανέφερε.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανέφερε ότι ο κρατικός μηχανισμός κλήθηκε «να αντιμετωπίσει 586 φωτιές σε 8 ημέρες, από 1 έως 8 Αυγούστου».

Παράλληλα, σημείωσε πως η κατάσταση στην Εύβοια είναι όλα τα μέτωπα σε ύφεση. «Κρατάμε όλες τις επίγειες δυνάμεις στην περίμετρο της φωτιάς, αλλά η εναέρια προσβολή είναι δύσκολη γιατί η ορατότητα είναι χαμηλή», τόνισε.

Ερωτηθείς, για τις αντιδράσεις κατοίκων της Εύβοιας, για την παρουσία των εναέριων μέσων στο μέτωπο, ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε: «Αντιλαμβάνομαι αυτό που ακούγεται, γιατί οι κάτοικοι δεν τα έβλεπαν. Ο καπνός δεν επιτρέπει στα εναέρια να πετούν. Από χθες δεν μπορούσε να περάσει κανένα πτητικό μέσο στην Εύβοια. Χθες στις 2 το μεσημέρι άνοιξε μια δίοδος, πέρασαν δύο ελικόπτερα, μετά έκλεισε ξανά. Το απόγευμα άνοιξε μια ακόμη δύο δίοδος πέρασαν άλλα 2. Ειναι επικίνδυνο να πετάνε στα τυφλά οι πιλότοι. Για να πετάξουν τα εναέρια, χρειάζεται να διασφαλιστεί πώς θα προσεγγίσουν, πού θα ρίξουν και πώς θα φύγουν. Αν δεν πληρούνται και οι τρεις, δεν γίνεται η ρίψη».

Αναφορικά με τις εκκενώσεις και εάν αυτές βοήθησαν ή άφησαν απροστάτευτες περιοχές, ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε πως όταν έχεις μία κατάσταση με ανεξέλεγκτα μέτωπα το μείζον ζήτημα είναι η ανθρώπινη ζωή.

«Δεν μπορεί να ακούγεται ότι δόθηκαν κακώς οι εκκενώσεις», επεσήμανε και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τους κατοίκους που έμειναν μαζί με τους πυροσβέστες και έδωσαν μάχη.

Ερωτηθείς για την κριτική στο πρόσωπό του από την αντιπολίτευση, απάντησε ότι οι παραιτήσεις όλων των στελεχών της κυβέρνησης είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού. «Πάντα είχα την αίσθηση του καθήκοντος. Δεν θέλω να κάνω καριέρα πολιτικού, δεν θα είμαι υποψήφιος κάπου. Μοιράστηκα ένα όραμα με τον πρωθυπουργό. Παραμένω κρατικός λειτουργός», είπε και εμφανώς φορτισμένος συναισθηματικά πρόσθεσε ότι «για μας κάθε σπίτι που χάνεται είναι μια τραγωδία, μια μαχαιριά στην καρδιά. Δώσαμε τη μεγαλύτερη μάχη. Την ώρα της μάχης δεν πυροβολούν τους μαχητές. Και λέω ότι οι απώλειες είναι από την πλευρά των μαχητών και όχι των πολιτών».

Φορτισμένος ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τόνισε πως κάθε σπίτι που χάνεται είναι μια τραγωδία.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς εξήγησε ότι «από τα 74 μέσα τα 67 είναι πυρόσβεσης. Τα υπόλοιπα είναι συντονιστικά. Από τα 67, τακτικά 6-7 έχουν συντηρήσεις. Από τα 60, τα 20 παραμένουν στις περιφερειακές βάσεις. Ακόμα κι αν μπαίναμε στη διαδικασία να τα φέρουμε, η απόσταση για να έρθουν πχ από τα ακριτικά μας σημεία είναι μεγάλη. Και παραμένουν εκεί για να προφυλάξουν ανά πάσα στιγμή φωτιές που μπορεί να εκδηλωθούν εκεί. Από τα 40, πετάνε σχεδόν τα μισά και τα άλλα ανεφοδιάζονται. Άρα, 20 από αυτά είναι στον αέρα» συμπλήρωσε ο κ. Χαρδαλιάς

Στη συνέχεια απαντώντας στο γιατί οι πολίτες της Εύβοιας δεν έβλεπαν τα εναέρια μέσα είπε δείχνοντας μια φωτογραφία από το συντονιστικό ελικόπτερο ότι «υπάρχει ένα τεράστιο πέπλο καπνού εύλογα καθώς η φωτιά καίει πυκνό δάσος που δεν επιτρέπει την εναέρια προσβολή των εστιών».

 

 

«Γίνεται μια προσπάθεια και όταν βρεθεί δίοδος περνάνε ελικόπτερα. Προχθές δεν μπορούσε να περάσει κανένα μέσο και τη μάχη την έδιναν οι επίγειοι. Γύρω στις 2 υπήρξε μια δίοδος από την μεριά της Αβγαριάς, στις 5 υπήρξε μια νέα δίοδος και πέρασαν άλλα δύο ελικόπτερα. Είναι πολύ επικίνδυνο με τους κάδους και τους υψηλής τάσης πυλώνες να πετάξουν οι πιλότοι μας» πρόσθεσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας

Υπενθύμισε, επίσης, ότι «είχαμε 586 πυρκαγιές από την 1η μέχρι τις 8 Αυγούστου ενώ καθημερινά είχαμε τριψήφιο αριθμό πυρκαγιών». Θέλοντας, δε, να δείξει την «πρωτοφανή» κατάσταση είπε ότι στις 3 Αυγούστου στις 13:22 άνοιξε η φωτιά στη Βαρυμπόμπη και μέσα σε λίγες ώρες υπήρχαν συνολικά 10 φωτιές που απασχολούσαν 52 εναέρια μέσα και ενώ ήδη υπήρχε η φωτιά από τη Ρόδο από την προηγούμενη ημέρα».

Ερωτηθείς για το σχέδιο που είχε ανακοινωθεί στην έναρξη του καλοκαιριού και αν απέδωσε ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι «εάν δεν είχαμε κάνει καθαρισμούς στην Ιπποκράτειο Πολιτεία δεν θα την είχαμε ανασχέσει στην Μαλακάσα και δεν ξέρουμε πού θα είχε καταλήξει αν είχε φτάσει Ωρωπό. Αν δεν είχαμε καθαρίσει τους Θρακομαδεδόνες θα είχαμε χάσει 4πλασιο αριθμό σπιτιών. Αν δεν είχαμε καθαρίσει στο Τατόι στην πρώτη πυρκαγιά δεν θα είχαμε τη δυνατότητα να την ανασχέσουμε».

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέλυσε και το τι συνέβη την περασμένη εβδομάδα στην έναρξη της μεγάλης φωτιάς στην Αττική λέγοντας ότι «η φωτιά μας ανακοινώθηκε στις 13:22. Στις 13:25 πήρα εντολή οι τράκτορες να απογειωθούν, στις 13:34 ήταν στον αέρα, πήραν νερό από τη λίμνη Μαραθώνα και στις 13:44 έκαναν τις πρώτες ρίψεις. Την ίδια ώρα η Αφροδιτή 2 του Τατοΐου σηκώθηκε στις 13:25 και στις 13:40, σε 18 λεπτά δηλαδή μετά τη δήλωση είχε κάνει την πρώτη ρίψη. Η φωτιά δεν πιανόταν γιατί ήταν σε ακαθάριστο δάσος. Και επειδή ακούω μια συζήτηση περί άπνοιας ο μετεωρολογικός σταθμός Τατοΐου στις 17:02 κατέγραψε 6 μποφόρ ριπές».

Recommended For You

About the Author: efoni