Η βάση δεδομένων του κατασκοπευτικού σκανδάλου «Πήγασος» που είδε το φως αυτή την εβδομάδα περιλαμβάνει τους αριθμούς κινητών τηλεφώνων του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν και 13 ακόμη αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, αποκαλύπτει η εφημερίδα Guardian.
Ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόζα, και ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ιμράν Χαν αναφέρονται επίσης στα δεδομένα, στα οποία περιλαμβάνονται διπλωμάτες, αρχηγοί ενόπλων δυνάμεων και ανώτεροι πολιτικοί από 34 χώρες.
H Iσραηλινή εταιρεία NSO Group που παράγει το λογισμικό «Πήγασος» διαβεβαιώνει πως το λογισμικό της χρησιμοποιείται αποκλειστικά για νόμιμες έρευνες, όπως ειναι κατά βάση η παρακολούθηση και η εξάρθρωση κυκλωμάτων κακοποιών ή τρομοκρατών.
Η εμφάνιση ενός αριθμού στη λίστα που διέρρευσε – που περιλαμβάνει αριθμούς που έχουν επιλεγεί από κυβερνήσεις-πελάτες του Ομίλου NSO- δεν σημαίνει αυτόματα ότι έπεσαν θύματα κατασκοπείας. Η NSO επιμένει ότι η βάση δεδομένων «δεν έχει σχέση» με την εταιρεία.
Ο ισραηλινός κολοσσός είπε ότι ο Mακρόν δεν ήταν «στόχος» οποιουδήποτε από τους πελάτες της, πράγμα που σημαίνει ότι η εταιρεία αρνείται ότι επιλέχθηκε για παρακολούθηση με το λογισμικό της. Πρόσθεσε επίσης οτι το γεγονός ότι ένας αριθμός εμφανίζεται στη λίστα δεν είναι καθόλου ενδεικτικό του κατά πόσον αυτός ο αριθμός επιλέχθηκε για παρακολούθηση με τη χρήση του λογισμικού «Πήγασος».
Ο κατάλογος ωστόσο πιστεύεται ότι είναι ενδεικτικός των ατόμων που αναγνωρίζονται ως «στόχοι» από τους πελάτες της NSO. Περιλαμβάνει άτομα που αργότερα έγιναν στόχος παρακολούθησης, σύμφωνα με ανάλυση των τηλεφώνων τους.
Ο Guardian και τα συνεργαζόμενα μέσα ενημέρωσης που έφεραν στο φως το «σκάνδαλο Πήγασος» εντόπισαν τις κυβερνήσεις που πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνες για την επιλογή μεμονωμένων αριθμών στα δεδομένα εξετάζοντας προσεκτικά τα πρότυπα επιλογής.
Στη λίστα με τους πολιτικούς περιλαμβάνονται:
- Ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, Σιρίλ Ραμαφόζα, ο οποίος φαίνεται να επιλέχθηκε από τη Ρουάντα το 2019.
- Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος φαίνεται ότι είχε επιλεγεί ως πρόσωπο ενδιαφέροντος από το Μαρόκο το 2019. Αξιωματούχος των Ηλυσίων είπε: «Αν αυτό αποδειχθεί, είναι σαφώς πολύ σοβαρό. Θα χυθεί άπλετο φως σε αυτές τις αποκαλύψεις των μέσων ενημέρωσης»
- Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ο οποίος φαίνεται επίσης να ενδιαφέρει το Μαρόκο από το 2019.
- Ο Σαάντ Χαρίρι, ο οποίος παραιτήθηκε από την πρωθυποΥργία του Λιβάνου την περασμένη εβδομάδα και φαίνεται ότι «στοχοποιήθηκε» από τα ΗΑΕ το 2018 και το 2019.
- Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος φαίνεται να έχει επιλεγεί ως «πρόσωπο ενδιαφέροντος» από το Μαρόκο το 2019, όταν ήταν πρωθυπουργός του Βελγίου.
- Ο Βασιλιάς Μoχάμετ ΣΤ του Μαρόκου, ο οποίος επιλέχθηκε ως ενδιαφερόμενος το 2019, προφανώς από τις δυνάμεις ασφαλείας στη χώρα του.
- Ο πρωθυπουργός του Μαρόκου Σααντεντίν Οτμανί, ο οποίος επιλέχθηκε επίσης ως ενδιαφερόμενος το 2018 και το 2019, και πάλι πιθανώς από στοιχεία εντός της χώρας του.
- Ο Iμράν Χαν, πρωθυπουργός του Πακιστάν, ο οποίος «επιλέχθηκε» από την Ινδία το 2019.
- Ο πρώην πρόεδρος του Μεξικού, Φελίπε Καλντερόν. Ο αριθμός του επιλέχθηκε το 2016 και το 2017 από ένα Μεξικανό «πελάτη» όπως φαίνεται την περίοδο που η σύζυγός του, Μαργαρίτα Σαβάλα διεκδικούσε το ανώτατο αξίωμα της χώρας.
- Ο Ρόμπερτ Μάλι, βετεράνος Αμερικανός διπλωμάτης που ήταν επικεφαλής διαπραγματευτής για τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν και ο οποίος φαίνεται να στοχοποιήθηκε από το Μαρόκο το 2019.
Η NSO είπε ότι οι κυβερνήσεις- πελάτες της εμποδίζονται να αναπτύξουν το λογισμικό τους έναντι αμερικανικών αριθμών γιατί έχει γίνει «τεχνικά αδύνατο».
Το λογισμικό «Πήγασος» δεν μπορεί να εξετάσει τα κινητά τηλέφωνα των ηγετών και των διπλωματών, και ως εκ τούτου δεν μπορεί να επιβεβαιώσει εάν υπήρξε προσπάθεια εγκατάστασης κακόβουλου λογισμικού στα τηλέφωνά τους.
Εκπρόσωπος του ομίλου NSO αρνήθηκε κατηγορηματικά τη στοχοποίηση του Μακρόν και πρόσθεσε ότι ο Βασιλιάς Mοχάμετ ΣΤ και ο Τέντρος Γκεμπρεγέσους «δεν είναι και δεν ήταν ποτέ, στόχοι ή επιλεγμένοι ως στόχοι πελατών του Ομίλου NSO».
Η εταιρεία παρακολούθησης δηλώνει ότι δεν έχει πρόσβαση στα δεδομένα των πελατών της, αλλά λέει ότι είναι υποχρεωμένη να παρέχει στην εταιρεία πληροφορίες όταν έχουν τεθεί υπό έρευνα. Φαίνεται να έχει πραγματοποιήσει μάλιστα μια τέτοια έρευνα για το Μαρόκο, που πιστεύεται ότι είναι ένας από τους πελάτες της.
Η ανάλυση ενός δείγματος 67 τηλεφώνων που ανήκουν σε ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφους και δικηγόρους διαπίστωσε ότι τα 37 από αυτά περιείχαν ίχνη μόλυνσης από τον «Πήγασο» ή απόπειρα μόλυνσης. Η ανάλυση έγινε από το εργαστήριο ασφαλείας της Διεθνούς Αμνηστίας, τεχνικό συνεργάτη του έργου.
Τα στοιχεία που διέρρευσαν επίσης υποδηλώνουν ότι η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα φάνηκαν πρόθυμα να εξετάσουν το ενδεχόμενο παρακολούθησης Αιγύπτιων αξιωματούχων, παρά τους στενούς δεσμούς των δύο χωρών με τον ηγέτη της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι.
Μεταξύ των αριθμών που επιλέχθηκαν ως άτομα ενδιαφέροντος από έναν πελάτη NSO που πιστεύεται ότι είναι η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας ήταν ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Moυσταφά Μαντμπουλί.
Τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πιστεύεται ότι επέλεξαν τον Μπαρχάμ Σαλίχ, τον πρόεδρο του Ιράκ, που είναι προσκείμενος στις ΗΠΑ, ως στόχο.
Η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ δεν απάντησαν στα αιτήματα για σχολιασμό.
Πηγή: Guardian