Σάλο έχει προκαλέσει η αποκάλυψη της βρετανικής εφημερίδας Guardian και 16 ακόμα Μέσων Ενημέρωσης από όλο τον κόσμο για τη λειτουργία του λογισμικού «Πήγασος» και τη χρήση του από κυβερνήσεις προκειμένου να παρακολουθούνται ακτιβιστές, δημοσιογράφοι και δικηγόροι.
Το εν λόγω λογισμικό πωλείται από την ισραηλινή εταιρεία NSO Group και η έρευνα έδειξε εκτεταμένη και συνεχιζόμενη κατάχρησή του παρότι η εταιρεία επιμένει πως προορίζεται αποκλειστικά για χρήση εναντίον εγκληματιών και τρομοκρατών.
Ο «Πήγασος» καταγράφει κλήσεις, αντιγράφει μηνύματα και μπορεί να μαγνητοσκοπήσει κρυφά τα ανυποψίαστα «θύματα».
Πρόκειται για το πιο ισχυρό λογισμικό κατασκοπείας (spyware) που έχει αναπτυχθεί ποτέ -τουλάχιστον από ιδιωτική εταιρεία. Από τη στιγμή που θα «περάσει» στο τηλέφωνό σας, χωρίς να το αντιληφθείτε, μπορεί να το μετατρέψει σε 24ωρη συσκευή παρακολούθησης.
Μπορεί να αντιγράψει μηνύματα που στέλνει ή λαμβάνει κανείς να συγκεντρώσει φωτογραφίες και να καταγράφει ανά πάσα στιγμή κλήσεις. Μπορεί να κινηματογραφήσει κρυφά μέσω της κάμερας του τηλεφώνου τον κάτοχο της συσκευής, ή να ενεργοποιήσει το μικρόφωνο για να καταγράψει συνομιλίες.
Μπορεί δυνητικά να εντοπίσει πού βρίσκεστε, πού ήσασταν και ποιους έχετε συναντήσει!
Ο Πήγασος είναι το λογισμικό πειρατείας – ή λογισμικό υποκλοπής- που αναπτύσσεται, διατίθεται στο εμπόριο και χορηγείται σε κυβερνήσεις ανά τον κόσμο από την ισραηλινή εταιρεία NSO Group. Έχει τη δυνατότητα να μολύνει δισεκατομμύρια τηλέφωνα που χρησιμοποιούν λειτουργικά συστήματα iOS ή Android.
Η παλαιότερη έκδοση του η οποία καταγράφηκε από ερευνητές το 2016, μόλυνε τα τηλέφωνα μέσω αυτού που ονομάζεται spear-phishing – μηνύματα κειμένου δηλαδή ή email που εξαπατούν έναν στόχο να κάνει κλικ σε κακόβουλο σύνδεσμο.
Από τότε, ωστόσο, οι δυνατότητες του έγιναν πιο προηγμένες. Οι επιθέσεις του Πήγασου μπορούν να επιτευχθούν μέσω των λεγόμενων επιθέσεων “μηδενικού κλικ”, οι οποίες δεν απαιτούν αλληλεπίδραση από τον ιδιοκτήτη του τηλεφώνου.
Αυτό επιτυγχανεται χάρη σε ορισμένα ελαττώματα ή σφάλματα σε ένα λειτουργικό σύστημα για τα οποία ο κατασκευαστής του κινητού τηλεφώνου δεν γνωρίζει ακόμη και δεν μπορεί να διορθώσει.