Στις ακτές του Ειρηνικού Ωκεανού και στη Βικτόρια του μακρινού Καναδά, έσβησε το όνειρο της πρόκρισης της Εθνικής μπάσκετ στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Όνειρο που είχε αρχίσει να γίνεται πραγματικότητα μετά τις εξαιρετικές εμφανίσεις της ελληνικής ομάδας στο προολυμπιακό τουρνουά.
Το χειρότερο πρόσωπό της, η Εθνική έμελλε να το δείξει στον τελικό απέναντι στην Τσεχία, η οποία νίκησε με 97-72, σφράγισε αυτή το εισιτήριο για το Τόκιο κι ενώ λίγες ώρες πριν, παραδοσιακές δυνάμεις του ευρωπαϊκού μπάσκετ έμεναν εκτός Ολυμπιακών.
Ο Ρικ Πιτίνο έριξε στο παρκέ του Βικτόρια Μεμόριαλ Αρίνα τους Καλάθη, Σλούκα, Γιαννόπουλο, Μήτογλου και Παπαγιάννη, θέλοντας να ελέγξει αμυντικά την περιφέρεια των Τσέχων.
Η Εθνική ξεκίνησε πολύ νευρικά με πολλά λάθη στις παράλληλες πάσες, βλέποντας τον Βέσελι να ξεκινά με 6 π. και την Τσεχία να ξεφεύγει με 11-2 και 15-4, με τον Πιτίνο να καλεί το πρώτο τάιμ άουτ.
Οι Τσέχοι, παρόλα αυτά συνέχισαν το… βιολί τους και στο πεντάλεπτο το σκορ έγραφε 20-6. Η είσοδος των Καββαδά, Λαρεντζάκη, Κατσίβελη και λίγο αργότερα του Κασελάκη αύξησε την πίεση, με τη διαφορά να μαζεύεται στο 22-15.
Τα λάθη όμως συνεχίστηκαν και η Τσεχία άνοιξε ξανά τη διαφορά (29-15) με την 1η περίοδο να ολοκληρώνεται 32-22.
Ο Πιτίνο ξεκίνησε τη 2η περίοδο με την ίδια αρχική πεντάδα πλην Μήτογλου που ήταν πολύ κακός αμυντικά και στη θέση του να παίρνει ο Κασελάκης. Οι διάδρομοι στον Άουντα που έκανε τη μεγάλη ζημιά έκλεισαν και το σκορ έγινε 36-31, 7.46’’ πριν από το φινάλε του δεκαλέπτου.
Τα αμυντικά κενά και τα επιθετικά λάθη όμως παρέμειναν, ο Πιτίνο δοκίμασε σχήματα, αλλά η Τσεχία μάλλον εύκολα βρήκε τους πόντους που την έστειλαν στα αποδυτήρια με 50-43.
Πενήντα πόντοι παθητικό στο πρώτο μισό τελικού, ήταν πάρα πολλοί. Η Εθνική, βέβαια, παρά την τόσο κακή εμφάνιση δεν είχε χάσει επαφή με το σκορ, κυρίως λόγω των Παπαγιάννη (12 π.) και Λαρεντζάκη (10 π.).
Στο 3ο δεκάλεπτο η Τσεχία έμεινε άποντη για 2 λεπτά. Η Ελλάδα για 2.50. Πολλά λάθη, προβλέψιμες επιθέσεις, κακό μπάσκετ, κάτι φυσικά που ευνόησε την ομάδα που είχε κεφάλι στο σκορ, περισσότερα ριμπάουντ και ασίστ, αλλά και λιγότερα λάθη.
Οι Τσέχοι κατάφεραν να αποκόψουν οριστικά τους Καλάθη και Σλούκα από την υπόλοιπη ελληνική ομάδα, έπαιξαν πολύ δυναμικά στις επαφές, φτάνοντας στο 81-54 στο τέλος του 3ου δεκαλέπτου, σκορ απαγορευτικό για ανατροπή με βάση την εικόνα της Εθνικής, που έριξε «λευκή πετσέτα».
Η 4η περίοδος, όπως αναμενόταν, ήταν διαδικαστική, με την Εθνική να χάνει το εισιτήριο για το Τόκιο, αλλά παρά την πικρία του αποκλεισμού και μάλιστα με τόσο βαρύ σκορ, το… ποτήρι είναι σίγουρα μισογεμάτο.
Παρά τις αντιξοότητες, όλοι όσοι συμμετείχαν στην αποστολή, φώναξαν δυνατά προς πάσα κατεύθυνση ότι η δεξαμενή του ελληνικού μπάσκετ μπορεί να μην είναι μεγάλη, αλλά έχει βάθος και ποιότητα.
Ο Ρικ Πιτίνο διαχειρίστηκε εξαιρετικά το ρόστερ που είχε στη διάθεσή του, «κέρδισε» τους παίκτες και έδειξε ότι μπορεί να οδηγήσει την ελληνική ομάδα στον δρόμο των επιτυχιών.
ΤΣΕΧΙΑ: Μπάλβιν 14, Μποχάτσικ 15, Σατοράνσκι 12, Σιλμπ 8, Βέσελι 16, Αουντα 20, Παλίζα, Πετέρκα, Σαμούρα, Σέναλ 9, Σίρινα 3, Βάιοραλ.
ΕΛΛΑΣ: Γιαννόπουλος 3 (1), Κατσίβελης 5, Καββαδάς, Λαρεντζάκης 12 (2), Μήτογλου 12, Αντετοκούνμπο, Καλάθης 9 (1), Χρυσικόπουλος 3 (1), Κασελάκης, Παπαγιάννης 14, Ρογκαβόπουλος 3 (1), Σλούκας 11 (2).
Αποκλείστηκαν οι διοργανώτριες
Ποιος θα το πίστευε πριν από την έναρξη των προολυμπιακών τουρνουά, ότι καμία από τις διοργανώτριες ομάδες, δε θα κατάφερνε να πάρει το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, πόσω μάλλον όταν μιλάμε για τις τρεις παραδοσιακές δυνάμεις της Ευρώπης, συν τον… αμερικανοποιημένο Καναδά.
Η Λιθουανία ηττήθηκε από την Σλοβενία του φοβερού και τρομερού Ντόνσιτς (31 π., 11 ρ. 13 ασιστ) με 85-96 στον τελικό του Κάουνας.
Η Κροατία είχε μείνει ήδη εκτός μάχης με 76-86 από τη Γερμανία (πάει Τόκιο) στον ημιτελικό του Σπλιτ, ενώ και η Σερβία υποκλίθηκε στην αναγεννημένη Ιταλία (που επιστρέφει σε Ολυμπιακό τουρνουά μπάσκετ ύστερα από 17 χρόνια) με 95-102 στον τελικό του Βελιγραδίου (υπενθυμίζεται ότι ο Καναδάς ηττήθηκε από την Τσεχία με 101-103 στον ημιτελικό της Βικτόρια).