Συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχει στις Βρυξέλλες, το απόγευμα της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στην βελγική πρωτεύουσα προκειμένου να λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ. Την ίδια ημέρα θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα και με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπορίς Τζόνσον.
Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού έχει αναλυτικά ως εξής (σε ώρες Ελλάδος):
- 12.55: Άφιξη του πρωθυπουργού στην έδρα του ΝΑΤΟ.
- 13.20: Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα.
- 13.35: Συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπορίς Τζόνσον.
- 14.00-17.00: Συμμετοχή στις εργασίες της Συνόδου του ΝΑΤΟ.
- 17.05: Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Μητσοτάκης στο France 24: Πρέπει να διαχειριζόμαστε τις διαφορές με την Τουρκία
«Είμαι πολύ χαρούμενος για το γεγονός ότι ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ διακατέχεται από τις αρχές της πολυμερούς συνεργασίας αλλά και μιας διεθνούς τάξης βασισμένης σε κανόνες. Και σίγουρα αποτελεί μια ανάσα φρέσκου αέρα όσον αφορά τις διατλαντικές σχέσεις» δηλώνει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο διεθνές ειδησεογραφικό δίκτυο France 24, ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Μιλώντας στη δημοσιογράφο Alexia Kefalas για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει: «Είμαστε και οι δύο μέλη της συμμαχίας. Και βεβαίως, όταν έχουμε διαφορές -ως μέλη της συμμαχίας- αυτές οι διαφορές, θα πρέπει να επιλύονται με ειρηνικό τρόπο, γιατί αν δεν επιλύονται με τέτοιο τρόπο και επιλέγεται η αύξηση της έντασης, αυτό βεβαίως δεν είναι καλό για τη συμμαχία στο σύνολό της».
Για τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Ό,τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο έναντι της Ελλάδας, έναντι της Κύπρου, έχει επιπτώσεις και στη σχέση μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και πιστεύω ότι αυτό το μήνυμα εστάλη πολύ, πολύ ξεκάθαρα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τελευταία του συμπεράσματα».
«Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να διαχειριστούμε τις διαφορές μας χωρίς να καταφύγουμε σε κλιμάκωση της έντασης και αποφεύγοντας αυτό που συνέβη το περασμένο καλοκαίρι. Και πιστεύω ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό πλαίσιο. Και το πλαίσιο αυτό θα πρέπει να είναι ο σεβασμός όσων προβλέπει το διεθνές δίκαιο. Και, ασφαλώς, οι σχέσεις καλής γειτονίας» σημειώνει ο Πρωθυπουργός για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας.
«Θα ζήσουμε δίπλα-δίπλα με την Τουρκία. Πρέπει λοιπόν να βρούμε έναν τρόπο, ακόμη και όταν διαφωνούμε, να συνεχίζουμε να συζητάμε και να διαχειριζόμαστε τις διαφωνίες μας με πολιτισμένο τρόπο. Και βέβαια, υπάρχουν και άλλοι τομείς στους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία. Έχουμε κοινά οικονομικά συμφέροντα. Θα πρέπει να έχουμε τις ίδιες περιβαλλοντικές ανησυχίες. Άλλωστε, η κλιματική αλλαγή αποτελεί απειλή για όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου» προσθέτει ο Πρωθυπουργός.