Φέτος είναι μια διαφορετική χρονιά για την Αττική. Τον Φεβρουάριο, λόγω της χιονόπτωσης, πολλά δέντρα έπεσαν ή μεγάλα κλαδιά κόπηκαν. Οι δήμοι έσπευσαν να τα μαζέψουν και η αλήθεια είναι ότι στον αστικό ιστό τα περισσότερα συλλέχθηκαν μέσα στον επόμενο μήνα. Oμως η κατάσταση που είχε δημιουργηθεί έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς να «ξεφορτωθούν» δέντρα μέσα σε οικόπεδα –ακόμα και πεύκα, που προστατεύονται από τη δασική νομοθεσία– με αποτέλεσμα σε κάποιες περιοχές οι δρόμοι να ξαναγεμίσουν κλαδιά. Στις δε περιαστικές δασικές περιοχές όπως το Τατόι, πολλά από τα «θύματα» του χιονιά είναι ακόμα εκεί, καθώς τα δασαρχεία δεν έχουν τους πόρους να τα απομακρύνουν.
Σε κάποιες περιοχές, όπως η Βαρυμπόμπη, οι Θρακομακεδόνες και η Εκάλη, οι κάτοικοι φοβούνται ότι το κακό είναι πολύ εύκολο να συμβεί. Ο Νίκος Σιδηρόπουλος είναι επικεφαλής της ομάδας «Εθελοντές Αχαρνών – Θρακομακεδόνων». «Τον τελευταίο μήνα ο κόσμος κλαδεύει και βγάζει στους δρόμους βουνά από κλαδέματα. Oλοι οι Θρακομακεδόνες είναι γεμάτοι. Eχουν πλέον ξεραθεί και είναι πολύ επικίνδυνα, με το παραμικρό μπορεί να ανάψει φωτιά μέσα στον οικισμό. Ο δήμος προσπαθεί, αλλά δεν έχει αρκετά μέσα. Πέρυσι βοηθήσαμε και εμείς, απομακρύναμε 17 φορτία με δικά μας έξοδα, φτιάξαμε πυροφυλάκιο. Φέτος δεν έχουμε την ίδια δυνατότητα».
«Το πρόβλημα είναι πολύ έντονο στις δασικές περιοχές, στη Βαρυμπόμπη και στην Πάρνηθα, γιατί το δασαρχείο δεν έχει προσωπικό, ούτε προλαβαίνει να αναθέσει την εργασία σε ιδιώτη», λέει η Αναστασία Παράβα, κάτοικος της περιοχής. «Το θέμα είναι να γίνει κάτι γρήγορα και μέσα στους οικισμούς και στα περιαστικά δάση, να μην πετάει ο ένας το μπαλάκι στον άλλο».
Επιπλέον πιστώσεις
Οι δήμαρχοι, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν, ωστόσο δεν έχουν τη συμπαράσταση των πολιτών που συνεχίζουν να γεμίζουν τους δρόμους με κλαδέματα. «Από τον Φεβρουάριο καθαρίζαμε συνεχώς με εργολαβίες. Ο δήμος έδωσε 400.000 σε ιδιώτη και η περιφέρεια ακόμα 800.000 ευρώ και έως τις αρχές Απριλίου είχαμε καθαρίσει», λέει ο Γιώργος Θωμάκος, δήμαρχος Κηφισιάς. «Τον τελευταίο μήνα όμως οι πολίτες βγάζουν στους δρόμους τεράστιες ποσότητες κλαδεμάτων, ιδίως στην Εκάλη.
Το προηγούμενο Σάββατο μαζέψαμε 220 τόνους από τον δρόμο, την Παρασκευή 160 τόνους και δεν έχουν τελειωμό». Τα περισσότερα από τα κλαδέματα καταλήγουν στον ΧΥΤΑ, καθώς είναι ανακατεμένα με μπάζα και σκουπίδια. Οσο για τις δασικές εκτάσεις, όπως το δάσος Καστρίτσα στην Ερυθραία και Φασιδέρη στην Εκάλη, ο δήμος πρόκειται να επέμβει έπειτα από συνεννόηση με το δασαρχείο Πεντέλης.
«Χρειάζονται όμως επιπλέον πιστώσεις για να κάνουμε όλα αυτά που ζητάει η Πυροσβεστική», καταλήγει. «Απευθύνω έκκληση στους πολίτες εφόσον έχουν την οικονομική δυνατότητα, να αναθέτουν και την αποκομιδή των κλαδεμάτων τους».
«Κηρυχθήκαμε σε έκτακτη ανάγκη και έτσι μπορέσαμε και αναθέσαμε μια εργολαβία σε ιδιώτη, που ξεκινάει την Τετάρτη», λέει ο δήμαρχος Αχαρνών, Σπύρος Βρετττός. «Σε 15 ημέρες θα είναι όλα μαζεμένα. Ολοι αυτοί όμως που βγάζουν συνεχώς κλαδιά στον δρόμο, ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους»
Πηγή: kathimerini.gr