Απορρίφθηκε από την μεγάλη πλειοψηφία των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Κρωπίας η αίτηση άτυπης συντονιστικής επιτροπής πολιτών για δημιουργία «τοπικής κοινότητας» στην Αγία Μαρίνα Αλυκού Κορωπίου.
Την απέρριψαν, οι δημοτικοί συνδυασμοί, «Κορωπί-Νέο Ξεκίνημα», «Λαϊκή Συσπείρωση Κρωπίας, «Κορωπί-Στο Επίκεντρο». Ψήφισαν υπέρ, μόνο 4 μέλη του δημοτικού συνδυασμού «Αλλάζουμε το Κορωπί» της μείζονος αντιπολίτευσης ενώ δύο μέλη διαφοροποιήθηκαν και ψήφισαν παρών «διότι δεν πείστηκαν». Πρόκειται για τον αντιπρόεδρο του Δ.Σ- δημοτικό σύμβουλο της μείζονος αντιπολίτευσης, Κωνσταντίνο Τσεβά και τον δημοτικό σύμβουλο της μείζονος αντιπολίτευσης, Ισίδωρο Γκίκα.
Στη αρχή της συνεδρίασης τοποθετήθηκε, ο εκπρόσωπος της επιτροπής πολιτών, κ.Χρήστος Θεοχάρης αναπτύσσοντας τις θέσεις του. Υποστήριξε ότι είναι ανεξάρτητη η επιτροπή από παρατάξεις και αντιπολιτευτικές επιδιώξεις και στόχος είναι μόνο η επίλυση ζητημάτων της Αγίας Μαρίνας που εκκρεμούν.
Απαντήσεις επι της ουσίας με πειστικά επιχειρήματα, με διαφορετικές προσεγγίσεις, όπως ήταν αναμενόμενο, ανέπτυξαν, οι επικεφαλής των συνδυασμών, συμπολίτευσης και ελάσσονος αντιπολίτευσης, Δημήτριος Κιούσης, Δήμαρχος Κρωπίας, ο Ευάγγελος Ρεμπάπης και ο Ιωάννης Παπαευθυμίου. Τον λόγο έλαβαν αντιδήμαρχοι και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης που ανέπτυξαν και άλλες θεάσεις του θέματος. Ο Δήμαρχος Κρωπίας και δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης, απέδειξαν ότι ο «σκληρός πυρήνας» της επιτροπής, και αντιπολιτευτικές σκοπιμότητες εξυπηρετεί αλλά και επιδιώκει την απόσχιση τμημάτων του Δήμου Κρωπίας με δημιουργία νέου παράλιου Δήμου που θα ενσωματώνει τμήματα του Δήμου Σαρωνικού (!). Αυτό προέκυψε από επίσημο έγγραφο της συντονιστικής επιτροπής πολιτών(3.02.2021) που ανέγνωσε ο Δήμαρχος Κρωπίας, Δημήτριος Κιούσης. Όλοι όσοι επιχειρηματολόγησαν κατά της δημιουργίας «τοπικής κοινότητας», ουσιαστικά επικέντρωσαν στο γεγονός ότι δεν θα λυθούν ζητήματα από μια κοινότητα καθώς αυτοδοικητικά-πολιτικά και «δημοσιονομικά» δεν υπάρχει χώρος άσκησης εξουσίας. Επίσης, πολλοί υποστήριξαν ότι η οικιστική περιοχή εκπροσωπείται από αρκετούς δημοτικούς συμβούλους συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης. Κενό πολιτικής εκπροσώπησης της περιοχής δεν υφίσταται όπως επισήμαναν όσοι επιχειρηματολόγησαν κατά της πρότασης ενώ υπάρχει ροή αιτημάτων, ενεργειών ικανοποιήσεων καθώς και δημοσιότητας προς όλους τους θεσμικούς φορείς κρατικούς και αυτοδιοικητικούς (Δήμος και Περιφέρεια Αττικής). Ο Δήμος Κρωπίας βλέπει ενιαία το Δήμο και ισότιμα όλες τις περιοχές και τους οικισμούς. Με ενιαία πολιτική και διοικητική –υπηρεσιακή ευθύνη και αλλά και με αποκεντρωμένες δομές. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα προς αυτή την κατεύθυνση, ανέφεραν, μεταξύ άλλων, δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης : Ίδρυση του Δημοτικού Ιατρείου Αγίας Μαρίνας του 2013, δημιουργία έδρας της Πολιτικής Προστασίας και των δημοτικών πυροσβεστικών δυνάμεων το 2013 στο πλαίσιο αποκέντρωσης υπηρεσιών, η ενίσχυση της υπηρεσίας Ύδρευσης και τα νέα αντλιοστάσια νοτίου τομέα, οι 9 πρώτες πράσινες γωνίες ανακύκλωσης και ογκωδών στην Αγία Μαρίνα, οι επεκτάσεις δημοτικού φωτισμού σε όσες περιπτώσεις επιτρεπόταν, οι απομακρύνσεις επικίνδυνων κατασκευών, οι μάχες αποτροπών παράνομων εναποθέσεων, η απομάκρυνση παράνομων καταυλισμών, φανάρια-διαβάσεις για π.Λουμπάρδας κ.α.
Πρώτος τον λόγο έλαβε, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Διονύσης Κερασιώτης ο οποίος άσκησε τη συνήθη κριτική του στη δημοτική αρχή και τάχθηκε υπέρ της πρότασης για κοινότητα καθότι τη θεωρεί θετική και επιθυμεί να γίνει και σε άλλους οικισμούς του Δήμου.
Ο επικεφαλής δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος αντιπολίτευσης, κ. Ευάγγελος Ρεμπάπης συνεπής στις πολιτικές θέσεις του υποστήριξε ότι η μη επίλυση ζητημάτων της περιοχή -που ήταν παραθεριστική περιοχή αλλά πλέον έγινε και περιοχή πρώτης κατοικίας- αντανακλά την γενική κατεύθυνση της αντιλαϊκής πολιτικής των Ελληνικών Κυβερνήσεων. Ότι δεν φέρνει κέρδος σύμφωνα με την Ε.Ε δεν προωθείται. Μάλιστα υποστήριξε ότι το σενάριο για νέο παραθαλάσσιο Δήμο αντανακλά αυτά τα συμφέροντα. Κατέληξε ότι στο πλαίσιο αυτό δεν θα λύσει τίποτα η δημιουργία μιας κοινότητας αφού ούτε αρμοδιότητες έχει, ούτε πόρους και προσωπικό.
Ο κ. Ιωάννης Παπαευθυμίου από το συνδυασμό, «Στο Επίκεντρο», εκτός των άλλων επιχειρημάτων, προσέθεσε ότι ο νέος εκλογικός νόμος που έχει κατατεθεί δεν συμπεριλαμβάνει πλέον ενδοδημοτικές κοινότητες στην Αττική, εκτός κάποιων εξαιρέσεων, άρα μιλάμε για κάτι που δεν έχει πλέον ισχύ.
Ο Δήμαρχος Κρωπίας, Δημήτριος Κιούσης, ανέπτυξε την επιχειρηματολογία με υπενθύμιση της πολεοδομικής ιστορίας της παραθεριστικής περιοχής της Αγίας Μαρίνας. Μετά από ενστάσεις κατοίκων «έπεσε», όπως δήλωσε, το σχέδιο πόλεως το 1998. Αν ίσχυε θα είχαν γίνει παιδικές χαρές, θα είχαμε πεζοδρόμια, θα είχαμε μια άλλη πορεία κ.α Με προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής έγινε ένταξη της Αγίας Μαρίνας στο σχέδιο (σ.σ. ΦΕΚ το 2012) και της 3ης Γειτονιάς Αγίας Μαρίνας το 2016 εν μέσω μνημονίων.
Ο κ.Κιούσης προέβη σε σφοδρή κριτική σε όσους υποστηρίζουν ότι δεν έγιναν έργα στην Αγία Μαρίνα επειδή αφορούν έργα που έγιναν κάτω από τη γη…Ότι επιτρεπόταν από το δημοσιονομικό περιβάλλον περικοπών (σ.σ μόνο από το ΕΣΠΑ επιτρεπόταν, είχε καταρρεύσει το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων) να «πέσει» σε χρήμα, για έργα στην Αγία Μαρίνα το κάναμε! Οι διαδικασίες για τις Πράξεις Εφαρμογής έχουν καθυστερήσει γιατί η προηγούμενη περιφερειακή αρχή δεν είχε αυτά τα θέματα σε πολιτική προτεραιότητα. Η δημοτική αρχή θέλει αλλά δεν έχει διαθέσιμη γη να κάνει έργα. Τώρα δόθηκε προτεραιότητα από την νέα περιφερειακή αρχή για τα πολεοδομικά. Πολιτική βούληση υπάρχει και είναι ισχυρή και πασχίζουμε να γίνει η κύρωση της πράξης εφαρμογής ώστε να γίνουν τα αναγκαία έργα. Στη συνέχεια ανέφερε τα έργα υποδομής που έχουν ολοκληρωθεί (σ.σ ύδρευσης σε όλες τις γειτονιές πολλών εκ.ευρώ σε 80χλμ μήκος, ύδρευσης και οδοποιίας σε εκτός σχεδίου περιοχές Αγίας Μαρίνας-Κιτσίου) εξελίσσονται (σ.σ αντιπλημμυρικό ρ.Ξερέα με διευθέτηση και έργα στην παραρεμάτια περιοχή)και όσα νέα ξεκινούν (σ.σ έργα ύδρευση σε εκτός σχεδίου περιοχών Αγίας Μαρίνας και Κιτσίου 6 εκ. ευρώ, 77 χλμ μήκος )στην ευρύτερη περιοχή της Αγίας Μαρίνας. Ενώ αναφέρθηκε σε χαρακτηριστικό παράδειγμα για τις προσπάθειες να βρεθεί χώρος για βρεφονηπιακό σταθμό αλλά κατέστη άγονος ο διαγωνισμός. Απευθυνόμενος στον κ.Θεοχάρη του είπε ότι δεν ανήκετε στο σκληρό πυρήνα της επιτροπής και πρέπει να μάθετε πράγματα που δεν γνωρίζετε…Οι συγκρίσεις με άλλες περιοχές του Σαρωνικού (σ.σ Βάρκιζα, Σαρωνίδα) που είχαν σχέδια πόλεως από το 1958, όπως και του Δήμου Σαρωνικού που είχε ιδιοκτησίες, δεν είναι δόκιμη από όσους το επιχειρούν. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη το περιεχομένου του εγγράφου της συντονιστικής επιτροπής-πολλοί θα ήθελαν να ξεχαστεί και μην είχε σταλεί!-που στάλθηκε στον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Εσωτερικών που υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία παραθαλάσσιου Δήμου (!) μαζί με απόσπαση τμημάτων άλλου όμορου Δήμου σε σύνδεση με την επένδυση του Ελληνικού(!).Πρόταση καταφανώς τυχοδιωκτική που υποκρύπτει και αλλότρια οικονομικά ή πολιτικά συμφέροντα προσώπων και ομάδων συμφερόντων.
Ο κ. Κιούσης επισήμανε την ισχυρή πολιτική προγραμματική του θέση από το 2010 για Δήμο ενιαίο και αυτόνομο, ιστορικά και γεωγραφικά ενιαίο με την χαρακτηριστική αυστηρή δήλωση «Ο Δήμος Κρωπίας δεν τεμαχίζεται, δεν τιμαριοποιείται και ουδέποτε αποσχίζεται έστω και κατά ένα τετραγωνικό χιλιοστό από την επικράτειά του και τα διοικητικά του όρια». Ο κ.Δήμαρχος ανέφερε και πολλά άλλα στοιχεία αντιφατικά όσων υποστήριξε ο εκπρόσωπος της επιτροπής και δηλωτικά αντιπολιτευτικών σκοπιμοτήτων των αναρτήσεων σε FB, των γραπτών ανακοινώσεων της επιτροπής αλλά και μελών του λεγόμενου «σκληρού πυρήνα» της επιτροπής, μεταξύ των οποίων, συγκαταλέγεται πρώην πρόεδρος του εξωραϊστικού συλλόγου Αγ. Μαρίνας.
Σημαντικές εκλαμβάνονται και οι αποκαλύψεις των επαφών της επιτροπής με τον επικεφαλής κατά βάση της μείζονος αντιπολίτευσης και για συναντήσεις τους αλλά όχι με μέλη της Δημοτικής Αρχής και πριν κάνουν ενέργειες δημοσιοποίησης, σε σχετικές ερωτήσεις του αντιδημάρχου Τ.Υ, Νίκου Γιαννάκου προς τον εκπρόσωπο της επιτροπής.