6 ταβέρνες που ξεχωρίζουμε στο Σούνιο, την Αρτέμιδα και τα Καλύβια

Η Αττική περιτριγυρίζεται από θάλασσα και αυτό αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να απολαύσουμε νόστιμο και ποιοτικό φαγητό δίπλα στο κύμα. Παρακάτω σας προτείνουμε 6 ταβέρνες με πολλές επιλογές για όσους αγαπούν το ψάρι αλλά και για εκείνους που προτιμούν το κρέας: από ψαρόσουπα, γαύρο μαρινάτο και αχνιστά μύδια, μέχρι αρνίσια παϊδάκια, ζουμερά μπιφτέκια και προβατίνα.

Θοδωρής και Ελένη
Είδος: ψαροταβέρνα
Ιστορία: Ο Θοδωρής και η Ελένη Νικολουτσοπούλου στα μέσα της δεκαετίας του ’80 αποφασίζουν να αφήσουν την Αθήνα και να μετακομίσουν σε έναν οικισμό κοντά στο Σούνιο. Εκεί ανοίγουν και την ταβέρνα τους, χωρίς οι ίδιοι να έχουν ανάλογη πείρα. Ξεκινούν με κρέας και ψάρι και με τα χρόνια καταλήγουν μόνο στο δεύτερο, για να γίνουν μία από τις πιο διάσημες ψαροταβέρνες εκτός Αθηνών. Πλέον έχουν ανοίξει και δεύτερη, λίγο πιο μέσα από τον κεντρικό δρόμο.

Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute

Σερβίρει: Εδώ θα έρθετε για τα διάσημα αχνιστά μύδια που τα φτιάχνουν με σκόρδο και κρασί Ροδίτη, αλλά και με φέτα και ρίγανη. Οι γαρίδες που τις πανάρουν με σουσάμι είναι επίσης ένα από τα πιάτα που δεν πρέπει να χάσετε, όπως επίσης και τη χορταστική σαλάτα με χόρτα εποχής, φάβα, μαυρομάτικα και παντζάρια. Τέλος, το τηγανητό τους μαριδάκι ή η αθερίνα είναι σκέτη νοστιμιά.

Τιμή: €
Λεωφ. Λεγρενών, Σούνιο, τηλ. 2292 051936

Κοροπούλης
Είδος: κρεατοταβέρνα
Ιστορία: Μία από τις πιο φημισμένες ταβέρνες στο είδος της, που βρίσκεται στην Κερατέα στον οικισμό Νέος Κουβαράς, στον δρόμο προς το Σούνιο.

Σερβίρει: Φημίζεται για το πολύ νόστιμο και πληθωρικό μπιφτέκι που φτιάχνεται από 70% κιμά προβατίνας και 30% μοσχάρι. Αξίζει επίσης να δοκιμάσετε το φιλέτο προβατίνας, ένα τρυφερό κομμάτι μπούτι που καρυκεύεται σωστά και λιώνει στο στόμα, τα αρνίσια παϊδάκια, καθώς και το μοσχαρίσιο συκώτι.

Τιμή: €
Λεωφ. Αθηνών – Σουνίου 46, Νέος Κουβαράς, τηλ. 2299 069354

Το Λάζο
Είδος: μοντέρνα ταβέρνα
Ιστορία: Μετράει μόνο δύο χρόνια ζωής και στεγάζεται σε ένα κτίριο που χρονολογείται από τις αρχές του 20ού αιώνα στο κέντρο της Κερατέας. Ο ιδιοκτήτης της Χρήστος Τόλιας, χορευτής στο επάγγελμα, θέλησε να φτιάξει μια μοντέρνα ταβέρνα που θα βασίζεται στα προϊόντα και τους παραγωγούς της περιοχής.

Σερβίρει: Κάθε μέρα ζυμώνουν το δικό τους φανταστικό τηγανόψωμο που είναι από τα πιάτα που δεν πρέπει να χάσετε. Ο μουσακάς φτιάχνεται με κιμά από πρόβατο, μοσχάρι και χοιρινό λουκάνικο και στην κορυφή του μπαίνουν τηγανητές πατάτες και είναι πολύ νόστιμος, όπως επίσης και το μοσχαρίσιο μπιφτέκι που γεμίζεται με γραβιέρα και σερβίρεται με ξινή κρέμα.

Τιμή: €€
Λεωφ. Αθηνών – Σουνίου 53, Κερατέα, τηλ. 2299 042828

Ξυπόλητος
Είδος: ψαροταβέρνα
Ιστορία: Αυτό ήταν το παρατσούκλι του ιδιοκτήτη Ιωάννη Αραπάκο, που ως ψαράς περπατούσε χωρίς παπούτσια. Άνοιξε το 1958 και πλέον έχει περάσει στα χέρια των παιδιών του, Χρήστο και Φώτη. Μπορεί να δυσκολευτείτε να το βρείτε, ακόμα και με το GPS, όμως αξίζει τον κόπο, αφού τα τραπέζια του είναι ακριβώς πάνω στο κύμα.

Σερβίρει: Συνεργάζονται με πολλούς ψαράδες της περιοχής και έτσι ό,τι και να δοκιμάσετε εδώ είναι πάντα φρέσκο. Από τα πιο γνωστά του πιάτα είναι η ψαρόσουπα, αλλά και το τηγανητό μπαρμπούνι. Βέβαια, από τον κατάλογό του δεν λείπουν και οι κλασικοί μεζέδες: γαύρος μαρινάτος, ξιδάτο χταπόδι κ.ά.

Τιμή: €
5ης Μαρτίου, Άγιος Νικόλας, Αρτέμιδα, τηλ. 2294028342

Τρίγωνο
Είδος: κρεατοταβέρνα
Ιστορία: Το όνομά της το πήρε από τον τριγωνικό κόμβο που υπάρχει μπροστά ακριβώς από το μαγαζί. Άνοιξε τις πόρτες της το 1990 από τον Κωνσταντίνο Καρακασίλη και τον γαμπρό του, Ανδρέα Κόλλια, και έγινε μια οικογενειακή υπόθεση, αφού σχεδόν όλοι όσοι δουλεύουν εκεί είναι συγγενείς.

Σερβίρει: Όλα τα κρέατα κόβονται στην κουζίνα τους από τους δύο ιδιοκτήτες και μετά μπαίνουν στη σχάρα ή στη σούβλα. Φημίζονται για τα αρνίσια παϊδάκια, το κοντοσούβλι που είναι αρνίσιο, αλλά και για το ζουμερό τους μπιφτέκι. Στα συνοδευτικά σάς προτείνουμε οπωσδήποτε την τυροκαυτερή, που πάει με τις τηγανητές πατάτες και τα κολοκυθάκια. Προσοχή, εδώ οι μερίδες είναι μεγάλες, στην κυριολεξία, οπότε στην παραγγελία μην κάνετε υπερβολές.

Τιμή: €€
Αθηνών 36, Καλύβια, τηλ. 2299 048540

Χριστόφορος
Είδος: κρεατοταβέρνα
Ιστορία: Οι πιο παλιοί ίσως να τη θυμούνται με την αρχική της ονομασία ως Βλαχοπούλα, όταν ο κτηνοτρόφος Θανάσης Ράπτης ξεκινούσε να ψήνει κρέατα τη δεκαετία του ’60. Όταν τα ηνία πήρε ο γιος του Χριστόφορος, της άλλαξε όνομα, όμως κράτησε την ίδια φιλοσοφία.

Σερβίρει: Τα κρέατα που βάζει στη σχάρα και στις σούβλες έρχονται κυρίως από τη Μυτιλήνη. Τα παϊδάκια του είναι σκέτη νοστιμιά, το μπιφτέκι πληθωρικό και τεραστίων διαστάσεων, το κοκορέτσι δεν λείπει από κανένα τραπέζι, όπως και τα τηγανητά κολοκυθάκια σε στικ και οι χρυσαφένιες πατάτες.

Τιμή: €€
Μιχ. Καλαβρυτινού 11, Καλύβια, τηλ. 2299 048266

Φωτογραφίες: Νίκος Κόκκας, Περικλής Μεράκος

Σημείωση: €: -20€/ €€: -35€/ €€€: 35+€

Πηγή: olivemagazine.gr

Recommended For You

About the Author: efoni